O elevă eliminată de la bacalaureat anul acesta pentru că a intrat în sală cu telefonul a câștigat în instanță dreptul la examen

de G.S.     HotNews.ro
Duminică, 11 august 2019, 12:03 Actualitate | Educatie


bacalaureat
Foto: Hotnews
O elevă din Alba eliminată de la examenul de bacalaureat din acest an după ce a fost prinsă că a intrat cu telefonul în sală și-a câștigat în instanță dreptul de a se înscrie la sesiunea de toamnă a examenului, transmite Mediafax.

Absolventă a clasei a 12-a la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia, tinerei i-a sunat telefonul în timp ce era în sală pentru a susține proba orală la limba engleză și a fost eliminată.

Ea a contestat măsura la Tribunalul Alba, motivând că a uitat să-și lase aparatul alături de celelalte obiecte personale în locul pregătit în acest scop din cauza slabei organizări a examenului, mai exact deoarece a fost chemată mai repede să susțină proba și era grăbită.

În sentința instanței se arată că fata a fost chemată de acasă să susțină proba la limba engleză cu mult înainte de ora stabilită și afișată, respectiv la ora 12.00 în loc de ora 17.00, iar în timpul probei a fost sunată de o colegă care știa că la ora respectivă fata poate vorbi la telefon.

Ea a motivat că din cauza grabei de a intra în examen și-a uitat aparatul în buzunar.

În contestația făcută, fata a arătat că fiind vorba de o probă orală oricum nu ar fi putut folosi telefonul pentru fraudarea examenului, iar interzicerea reînscrierii la examen timp de doi ani, așa cum prevede legea în cazul eliminării, i-ar putea crea un prejudiciu moral și emoțional.

De asemenea, fata a adăugat că a reușit să obțină rezultate bune și foarte bune la învățătură pe tot parcursul celor 4 ani de liceu, absolvind cu medii mari anii de studii liceale, dar și la olimpiadele școlare la care s-a remarcat și a obținut premii.

Instanța a dispus suspendarea executării procesului verbal de sancționare a elevei, ținând cont că din înregistrarea pusă la dispoziție de Inspectoratul Școlar Alba rezultă că fata avea telefonul mobil în buzunarul din spate al pantalonilor, fiind practic perfect vizibil pentru oricine, și nu a fost comutat pe modul silențios, existând dubii serioase că ar fi urmărit fraudarea examenului.

De asemenea, s-a ținut cont de faptul că interdicția de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat o împiedică să urmeze cursurile de învățământ superior, fiindu-i afectat dreptul de acces la o profesie și de a avea o carieră.

Drept urmare, tânăra s-a putut înscrie la sesiunea de toamnă a examenului, datorită suspendării procesului verbal, Procesul de anulare a actului administrativ se află pe rolul Tribunalului Alba și are un prim termen la finele lunii septembrie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


29099 vizualizari

 • +14 (20 voturi)    
  Apai, la noi cand e sa sanctionezi incalcarea (Duminică, 11 august 2019, 13:11)

  Susufler0 [utilizator]

  vreunei reguli, vreunei norme juridice savarsita de un om obisnuit, tai in carne vie ! Cand cel care incalca regula e potentat (economic si/sau politic), ori fiul unei astfel de persoane, autoritatile intorc capul iar apoi spun ca ar fi taiat in carne vie, dar n-au vazut nimic !
  Ce trista Romanie avem ! :))
  • -4 (20 voturi)    
   un bun exemplu (Duminică, 11 august 2019, 14:07)

   Vgeo [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   pentru tineri ca toate regulile pot fi incalcate, la noi toti care incalca legea au mereu o scuza rar vezi pe cineva sa isi recunoasca vina
   • +16 (16 voturi)    
    Fata (Duminică, 11 august 2019, 14:33)

    Criminal in paralel [utilizator] i-a raspuns lui Vgeo

    A fost chemata cu 5 ore mai devreme la examen. Daca e sa urmam regulile, atunci sa le urmam cap-coada. Nu exista un orar?
   • +9 (11 voturi)    
    tu tocmai ai incalcat o regula (Duminică, 11 august 2019, 19:05)

    gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui Vgeo

    regula pe care tocmai ai incalcat-o este sa cea care spune ca mereu esti obligat sa gandesti , sa intelegi legea in spiritul ei si nu in litera ei.
    • 0 (2 voturi)    
     In cazul in care legea nu era aplicata (Luni, 12 august 2019, 13:02)

     Criminal in paralel [utilizator] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

     Elevii cu note mici (sub nota de trecere) faceau instantaneu contestatie spunand ca respectiva comisie a faborizat unii elevi lasandu-i cu mobilul in clasa. In acest caz fiind vorba de incalcarea regulamentului de organizare comisia putea deveni nula si la fel si notele date de ea. Regulamentul TREBUIA aplicat dar nici fata nu trebuia pedepsita. Asadar ceea ce s-a facut si cum s-a procedat este cel mai corect. Examenul ei invalidat si ea (oricum e desteapta) sa dea examen cu proxima ocazie.
 • -6 (12 voturi)    
  Ȋn continuare apărăm hoţia ! (Duminică, 11 august 2019, 19:16)

  Lu48 [utilizator]

  “A uitat să-și lase aparatul alături de celelalte obiecte personale în locul pregătit“. Ce ghinion ! A uitat exact telefonul. Oricum proastă rău, dacă a uitat să-l pună pe silenţios.
  • +2 (8 voturi)    
   Ma bucur ca exista oameni ca tine (Duminică, 11 august 2019, 20:13)

   Criminal in paralel [utilizator] i-a raspuns lui Lu48

   Eu de exemplu cand zbor, ca sa nu cumva sa uit ceva am un checklist iar pe celalalt scaun sta unul care dupa ce eu spun "flaps closed" se mai uita si el odata si zice "checked closed". Suntem doi oameni prosti rau si cand te gandesti ca daca uitam ceva putem sa o mierlim si noi si pasagerii. Fata asta e geniu pe langa noi - din cauza telefonului ei macar nu era nici ranit si nici nu murea nimeni. Tu insa esti un ome fericit: nu ai uitat niciodata nimic. Sincere felicitari.
 • +3 (9 voturi)    
  @Lulu4B, (Duminică, 11 august 2019, 20:12)

  Susufler0 [utilizator]

  pana una alta si Justitia se pare ca o apara, nu ? "Proasta" a avut medii foarte bune in liceu, e olimpica cu premii castigate ! Dar ceconteaza asta pt Comisia de BAC ?
  • +1 (3 voturi)    
   Comisia avea de aplicat un regulament (Luni, 12 august 2019, 13:00)

   Criminal in paralel [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   Si a facut bine ca l-a aplicat. Daca nu il aplica, puteau face contestatie loazele cum ca comisia a favorizat pe unii studenti, lasandu-i chiar cu mobilele in clasa si in acest caz era posibila invalidarea tuturor notelor date de acea comisie. Fara indoiala fetei trebuia sa i se explice ca situatia ei e inteleasa DAR ca regulamentul e regulament si ca nu poate fi acceptata cu mobilul DAR in acelasi timp trebuia indrumata care calea cea mai rapida ca sa sustina proba. Tocmai pentru ca o fapta singulara nu trebuie sa ii afecteze cariera la fel si abaterea cu mobilul trebuia indreptata in cel mai scurt timp posibil insa cu aplicarea regulamentului.
   • 0 (0 voturi)    
    @Criminal perpendicular (Luni, 12 august 2019, 14:34)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Criminal in paralel

    Si care era ma rog, "calea cea mai rapida ca sa sustina proba" catre care ar fi indrumat-o "intelegatoarea" Comisie ? Oricum fata a pierdut un an pt ca in toamna nu mai sunt locuri la facultatea la care voia sa dea ! "Fetei trebuia sa i se explice ca situatia ei e inteleasa"... bla, bla, bla... Tu citesti ce scrii inainte sa dai drumul comentariilor ? In realitate Comisia nu a inteles-o deloc ? Ea a procedat exact ca politaiul care are la indemana intotdeauna aplicarea a doua sanctiuni :avertismentul si amenda si-l intelege intotdeauna pe contravenient, motiv pt care intotdeauna ii da amenda, chiar si in situatiile in care ar putea sa-i dea avertisment !
    • +1 (1 vot)    
     Jumatate de an sau mai putin (Luni, 12 august 2019, 16:29)

     Criminal in paralel [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

     Nu a dat examenul in iunie si il va da in sesiunea de toamna. 4 luni diferenta. Calea cea mai rapida era ca un membru al comisiei sa ii spuna sa atace in instanta cei doi ani dati de regulament si sa ceara o pedeapsa mai usoara avand in vedere trecutul sau impecabil. Daca nu au facut-o este ca poate nu stiau. Eleva insa in modul cel mai clar nu avea ce sa caute cu mobilul la examen. Chiar ea intelege asta dar are circumstante atenuante: graba si uitarea. Avertisment nu era prevazut pentru o asemenea fapta si - dupa cum am spus - oricine ar fi contestat comisia pe motiv ca ar favoriza elevii prin a-i lasa cu mobil ar fi avut mari sanse sa castige in instanta prin simplul fapt ca au fost discriminati: in timp ce unii studenti sunt lasati cu mobil, altii nu au fost lasati.
     • +1 (1 vot)    
      Il da examenul de Bac (Luni, 12 august 2019, 21:28)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Criminal in paralel

      in sesiunea de toamna dar la Facultate nu se mai poate inscrie (ori da proba 'vocationala") decat anul viitor pt ca rezultatele la BAC se vor da la 3 zile dupa data expirarii ultimei date pt inscriere.
      • +1 (1 vot)    
       In tot acest rastimp (Marţi, 13 august 2019, 17:41)

       Criminal in paralel [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

       Va putea merge la cursuri si audia materiile care o intereseaza. Trebuie sa vorbeasca doar cu profesorul. Dupa ce se va inscrie formal si cunoscandu-i vointa, va trece imediat. A rata un examen nu inseamna nici intr-un caz ratarea vietii. In ziua de azi nu inveti decat in doua situatii: ori nu te duce capul (si nu e vina ta, e vina geneticii) ori nu vrei.

       Ai idee pt ce un profesor isi ia uneori un an sabatic? Crezi ca se duce in Ibiza sa stea la soare? Este ca sa invete in liniste.
 • -2 (2 voturi)    
  oare (Luni, 12 august 2019, 10:12)

  anca_17 [utilizator]

  legea nu ar trebui sa fie la fel pentru toti? cum adica a uitat telefonul in buzunar? nu stia ca intra la un examen? ar fi cazul sa stie ca cine greseste plateste.
  • -1 (1 vot)    
   Legea (Luni, 12 august 2019, 12:57)

   Criminal in paralel [utilizator] i-a raspuns lui anca_17

   Spune ca ai un examen conform unui orar. Cum a fost chemata la scoala cu 5 ore mai devreme? Adica daca tu mergi azi la un examen planificat pentru ora 15 ti ti-ai luat bilet de tren ca sa fii in Bucuresti la ora 13 (sa fii linistit ca ajungi), cum e sa ti se spuna dimineata la ora 8 ca examenul este de fapt la 10?!? Deci comisia a incalcat orarul pe care il facuse public.
   • 0 (0 voturi)    
    @Criminal in perpendicular, (Luni, 12 august 2019, 14:40)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Criminal in paralel

    nu esti deloc consecvent ! Ori Comisia e buna si trebuie sa aplice fara cracnire Regulamentul, asa cum ai aratat in primele taledoua comentarii de pe acest forum ori nu e buna pt ca ea insasi nu aplica Regulamentul ! Cum vine pana la urma ? :))
    • 0 (2 voturi)    
     Comisia (Luni, 12 august 2019, 16:30)

     Criminal in paralel [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

     Pentru a nu fi desfiintata TREBUIE sa aplice regulamentul. Elevei insa i se poate da o a doua sansa. Lasand eleva cu mobilul ii discriminezi pe ceilalti pe care nu ii lasi. Da, este posibil ca eu sa nu fiu consecvent dar nici tu nu vrei sa gandesti. Dar ai si tu a doua sansa.
     • 0 (2 voturi)    
      De unde le scoti ? (Luni, 12 august 2019, 21:47)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Criminal in paralel

      "Pt a nu fi desfintata comisia..." Nu a lasat-o nimeni cu mobilul pe eleva ! Fii sigur ca daca nu o expulzau din examen si ii permiteau sa il dea (era vorba de o proba orala), ii luau mobilul si nu se intampla . Puteau eventual sa o puna sa traga un alt subiect ! A nu, nu puteau pt ca altfel ii "discriminau" pe ceilalti elevi pe care nu i-au lasat sa traga un al doilea bilet ! :)))

      PS. Si hai sa mai lamurim definitiv un lucru : sanctiunile despre care vorbesti se iau in cazul in care este vorba de FRAUDA sau TENTATIVA DE FRAUDA . Despre asta vorbeste regulamentul !
      • 0 (2 voturi)    
       ORICE scenariu (Marţi, 13 august 2019, 17:45)

       Criminal in paralel [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

       Imaginat de tine si care nu e prevazut in regulament inseamna ca eleva a fost avantajata de comisie si orice elev loaza poate contesta comisia pe un simplu motiv: nerespectarea regulamentului de organizare. Singurul caz era ca respectiva comisie sa ceara semnatura ca fiecare elev este de acord cu acest lucru. Este ca si cum prinzi un elev cu copiutele in buzunar fara sa se fi uitat la ele si esti de acord cu continuarea examenului pentru faptul ca oricum nu s-a uitat la ele. Dovedeste te rog faptul ca intrarea cu um mobil in sala nu e tentativa de frauda! Arata cum poti dovedi asta!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version