Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat la emisiunea Tema Zilei de la TVR1 că va pune accentul pe bacalaureatul diferențiat și mai mult după ce a văzut rezultatele de la liceele teoretice și liceele tehnlogice. De asemenea, ministrul a spus că liceele tehnologice care nu au reușit să aibă promovare la bacalaureat își vor transforma clasele actuale în clase profesionale.

Ecaterina AndronescuFoto: Hotnews

”Noi de anul acesta am luat o măsură și am încercat să centrăm cifrele de școlarizare și pe rezultate și să-i trimitem pe cei care au mai puține abilități teoretice spre a învăța o meserie. Astăzi, ca profesor într-o disciplină ai salariul mai mic decât un sudor. Deci nu cred că meseria este o opțiune pe care trebuie să o aruncăm la coș. Dimpotrivă, este extrem de necesară, și cine o face de nota 10 rămâne un profesionist de nota 10. Acest lucru îl recomand eu generațiilor tinere, pentru că nu ne naștem egali și s-ar putea ca o parte din această generație să aibă într-adevăr mai multe înclinații spre partea practică decât spre partea tehnologică”, a spus Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educației a mai declarat că bacalaureatul se va baza pe un curriculum diferențiat în funcție de opțiunile elevilor. ”Al doilea aspect ne determină să accentuăm și mai mult este un bacalaureat diferențiat. Și când spun acest lucru mă gândesc la diferențiat pe tipuri de clase, una este clasa de matematică-informatică, alta este clasa de științele naturii. Astăzi bacalaureatul se diferențiază foarte puțin, poate ar trebui să-l diferențiem mai mult. De ce nu să gândim la abordarea unui curriculum diferențiat în funcție și de opțiunile inițiale ale celor care aparțin unei generații de elevi”, a spus Andronescu.

Cât despre liceele tehnologice care nu au reușit să aibă niciun elev care să treacă de bacalaureat acestea vor fi tranformate în școli profesionale. ”Am hotărât ca mâine să aflăm dacă este primul an în care se întâmplă acest lucru, dacă este pur și simplu un accident sau dacă această situație se perpetuează de mai mulți ani de zile. Eu cred că nu este deloc un lucru nepotrivit să tranformăm aceste clase de liceu, să ne uităm și la ce medie au avut acum la clasa a VIII-a să le transformăm în clase profesionale”, a spus ministrul.

Anul acesta, peste 40 de licee tehnologice nu au reușit să aibă măcar un elev care să fi promovat bacalaureatul. Statistica prezentată de bacalaureat.edu.ro arată că în 23 de județe există cel puțin câte un liceu de tip tehnologic cu rata de promovare zero.

Citește și:

Rezultate BAC 2019. Lista liceelor cu promovare 100%. Cele mai multe sunt din Cluj

Rezultate BAC 2019. 67,2% dintre candidați au promovat bacalaureatul. Rata de promovare, județ cu județ

Rezultate BAC 2019. Un număr de 177 de candidați la BAC 2019 au obținut media 10

Rezultate BAC 2019. Notele la bacalaureat 2019 au fost publicate

Rezultatele la BAC 2019 au fost publicate pe edu.ro. HARTA notelor la bacalaureat 2019, județ cu județ