Admitere 2019: Încep înscrierile la liceu/ Tot ce trebuie să știi despre completarea fișei de admitere

de A.O.     HotNews.ro
Marţi, 2 iulie 2019, 14:54 Actualitate | Educatie


Admitere
Foto: Agerpres
Admitere 2019. Miercuri încep înscrierile la liceu. Elevii, alături de părinții lor, vor completa opțiunile în fișele de înscriere, iar acestea vor fi introduse în baza de date computerizată. Pe fișa de înscriere trebuie înscris codul liceului aflat în broșura de admitere, în ordinea liceelor preferate de elev. Broșura poate fi găsită pe site-ul inspectoratului și la școala la care a învățat elevul. Conform planificării stabilite de comisia din şcoală, în perioada 4-8 iulie 2019, părinţii şi elevii vor verifica, în prezenţa diriginţilor, corectitudinea datelor din fişa listată de calculator pentru fiecare elev.

Media de admitere la liceu se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Fiecare candidat va fi repartizat, în funcție de media de admitere, la prima opțiune pusă în fișa de admitere. De aceea, ordinea opțiunilor de pe fișă este importantă, prima opțiune exprimată este luată în considerare înaintea celorlalte opțiuni.

Coduri obligatorii pe care trebuie bifate în fișa de înscriere:

- Codul numeric personal (câmp obligatoriu)

- Data nașterii (câmp obligatoriu)

- Numele (câmp obligatoriu)

- Init. tatălui (câmp obligatoriu)- inițiala tatălui

- Prenumele (câmp obligatoriu)

- Cod județ - cod școală proveniență (câmp obligatoriu)- se observă că sunt două seturi de căsuţe. În primul set se introduce codul judeţului iar în al doilea set se introduce codul şcolii de provenienţă. (Exemplu: un elev din Vaslui, introduce la codul judeţului VS, pentru București se va completa cu B, iar celălalt câmp se completează cu codul şcolii de provenienţă). Codul şcolii de provenienţă se găseşte în broşura editată de inspectoratul şcolar judeţean sau în lista şcolilor din secţiunea Planul de şcolarizare 2019, când aceasta va fi publicată

- Denumire (câmp obligatoriu)- reprezintă numele şcolii de provenienţă.

- Media claselor V-VIII (câmp obligatoriu)- media candidatului pe parcursul celor 4 ani de studiu. Dacă candidatul a urmat cursurile gimnaziale în limbă maternă se completează denumirea limbii materne în dreptul câmpului Am urmat cursurile gimnaziale în limba maternă. Dacă candidatul a urmat cursurile gimnaziale în limbă maternă, poate opta pentru calculul mediei de evaluare naţională fără a lua în calcul nota obţinută la proba de limbă maternă.Dacă se optează, marcând căsuţa, candidatul nu mai poate opta pentru specializări cu predare în limbă maternă.

- Media generală obţinută la evaluarea naţională luând în calcul nota de la limba şi literatura română şi matematică

- Media de admitere stabilită în baza mediei claselor V-VIII şi media generală obţinută la evaluarea naţională luând în calcul nota la limba şi literatura română şi matematică

- Notă evaluare naţională limba şi literatura maternă Această notă va participa la calculul mediei de admitere dacă nu se optează pentru eliminarea ei din calculul mediei de evaluare naţională

- Media generală obţinută la evaluarea naţională luând în calcul nota la limba şi literatura română, matematică şi limba şi literatura maternă

- Media de admitere stabilită în baza mediei claselor V-VIII şi generală obţinută la evaluarea naţională luând în calcul nota la limba şi literatura română, matematică şi limba şi literatura maternă

- Notă la proba de limba maternă - este compus din două zone: una destinată codului limbii si o alta destinată notei primite de candidat la proba de limba maternă. Codul limbii va fi preluat din brosura editată de inspectoratul şcolar judeţean.

- Notă la proba de limbă modernă - este compus din două zone: una destinată codului limbii şi o alta destinată notei primite de candidat la proba de limbă modernă. Codul limbii va fi preluat din broşura editată de inspectoratul şcolar judeţean.

- Opţiuni (câmp obligatoriu) - reprezintă lista opţiunilor alese de candidat. Ordinea opţiunilor de pe fişa este semnificativă, prima opţiune exprimată este luată în considerare înaintea celorlalte opţiuni. Fiecare opţiune este formată din 3 cifre. Codul opţiunilor se preiau din broşura editată de inspectoratul şcolar judeţean sau din listele care se vor găsi în secţiunea Planul de şcolarizare 2019.

- Diriginte (câmp obligatoriu) - semnătura dirigintelui candidatului.

- Candidat (câmp obligatoriu) - semnătura candidatului.

- Părinte (câmp obligatoriu) - semnătura părintelui candidatului.

O opțiune este invalidă dacă:
 • codul opțiunii alese de candidat nu există
 • opțiunea aleasă necesită dată proba la limba maternă sau modernă și candidatul nu a susținut-o
 • opțiunea aleasă este cu predare în limba maternă iar candidatul care a susținut Evaluarea Națională cu probă de limba maternă a optat pentru calculul mediei de Evaluare fară a lua în considerare nota de la proba de limba maternă
În cazul în care candidatul nu are loc la nici una din opțiunile exprimate pe fișă el rămâne nerepartizat în această sesiune de admitere și va trebui să participe la o sesiune ulterioară organizată numai pe locurile rămase libere în această sesiune.

Situația poate apare în cazul în care candidatul nu a exprimat suficiente opțiuni, opțiunile exprimate de el fiind ocupate înaintea lui de alți candidați care au medii mai mari. Se recomandă prin urmare completarea fișei cu un număr suficient de opțiuni pentru ca această situație să nu apară.


Cum arată fișa de înscriere:Media generală obţinută la Evaluarea Naţională este criteriu principal pentru admiterea în învăţământul liceal de stat. Formula de calcul a mediei de admitere la liceu 2019 este:

MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN

MA = media de admitere;

ABS = media generala de absolvire a claselor V-VIII;

EN = media generala obtinuta la examenul de evaluare nationala, clasa a VIII-a


Admitere 2019. Calendar de înscriere

3 - 7 iulie 2019: Completarea opțiunilor în fișele de înscriere și introducerea în baza de date computerizată a datelor din fișele de înscriere;

4 - 8 iulie 2019:
Verificarea de către candidați și părinți a fișelor editate de calculator, corectarea greșelilor și listarea fișelor corectate din calculator;

12 iulie 2019: Repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2019-2020;

15 - 18 iulie 2019: Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați;

9, 22 și 23 iulie 2019: Rezolvarea de către comisia județeană de admitere a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată, a repartizării candidaților care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen și a candidaților care nu au participat sau au participat, dar nu au fost repartizați în etapa repartizării computerizate


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


12485 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Non reformatio in pejus - principiu de drept roma (Marţi, 2 iulie 2019, 19:34)

  D-or [utilizator]

  Non reformatio in pejus - adica "nimeni nu-si poate agrava situatia in propria cale de atac". Acest principiu guverneaza toate sistemele juridice si in Romania este transpus atit in dreptul civil cit si in cel penal.

  Doar MEN a considerat ca poate legifera in afara sistemului de drept cind a prevazut ca notele elevilor pot fi scazute dupa contestatii.

  Astfel, a elaborat o procedura complicata de recorectare, dar a omis esentialul:
  Actele legislative si metodologice trebuie sa respecte principiile juridice si Constitutia.

  Ingrijorator si revoltator e insa faptul ca nicio institutie nu a sesizat aceasta incalcare a drepturilor fundamentale, respectiv dreptul la apararea intereselor.

  Este evident ca riscul de a pierde ceea ce deja s-a dobindit constituie o amenintare, o ingradire a dreptului la apararea intereselor.

  Desigur, se poate pierde in situatia in care si cealalta parte deschide o cale de atac si pretinde ceva, dar, in situatia corectarii lucrarilor, MEN nu are nici un interes legal sa-si atace propriile note initiale.

  Pentru intrarea in legalitate ar trebui modificat OMEN 4813 /2018 referitor la organizarea Evaluarii Nationale si anulate toate notele modificate prin descrestere in urma contestatiilor.

  Dar, ii pasa cuiva de Lege in Romania?
 • 0 (0 voturi)    
  Nici in comunism nu se scadeau notele contestate (Marţi, 2 iulie 2019, 19:54)

  D-or [utilizator]

  Sunt din generatia ceauseilor si, cind am intrat la TCM, au fost 11 candidati pe loc.

  Ei bine, nici in acea perioada, contestatiile nu se puteau solutiona prin descresterea notelor.

  99.% ramineau neschimbate, dar era exclus sa fi fost declarat admis la o sectie si, in urma contestatiei (prin care puteai pretinde cresterea notei pentru admiterea la o alta sectie), sa-ti pierzi locul deja ocupat.

  Acesta poate fi un test pentru institutiile noastre democratice, mass-media.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by