​Senatul Univeristății „Al. I. Cuza” din Iași a validat, joi, rezultatele referendumului privind modalitatea de alegere a rectorului, 88,09% dintre cei care au participat optând pentru varianta alegerii prin vot universal, direct și secret. Varianta unui concurs public a întrunit doar 11,9% dintre opțiuni.

Tudorel ToaderFoto: AGERPRES

Reîntors la Universitate după demiterea din Guvern, rectorul Tudorel Toader ar fi preferat varianta concursului, potrivit unor surse citate de Newsweek. Profesori și studenți de la „Cuza” l-au criticat pe Toader pentru prestația în fruntea Ministerului Justiției, cerându-i demisia. Totuși, după revenirea acestuia la Iași, ostilitatea pare să se fi păstrat doar în rândul studenților care au fost fost acuzați că proiectează o imagine falsă asupra universității.

Tudorel Toader poate candida pentru un nou mandat de rector, între 2020 și 2024, pe care îl poate obține dacă va trece testul votului.

Referendumul a avut o prezenţă de aproximativ 57%, votând 489 dintre profesorii, cercetătorii şi studenţii cu drept de vot înscrişi pe listele electorale. În total, la UAIC sunt 859 de persoane cu drept de vot. Astfel, a fost întrunit cvorumul necesar validării referendumului, iar rezultatele acestuia vor fi supuse validării în şedinţa de pe 27 iunie, şi vor fi făcute publice pe 28 iunie.

Conform Legii Educaţiei nr. 1/2011 şi Ordinului de Ministru 3.751, există două metode prin care poate fi ales rectorul: 1 - pe baza unui concurs public şi în baza unei metodologii aprobate de Senatul universitar nou-ales, conform cu prezenta lege, sau, 2 - prin vot universal, direct şi secret al tuturor cadrelor didactice şi de cercetare titulare din cadrul universităţii şi al reprezentanţilor studenţilor din Senatul universitar şi din Consiliile facultăţilor.