Elevii români au obținut 5 medalii de aur și una de argint la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori (JBMO 2019), România clasându-se pe primul loc în rândul țărilor participante. Concursul s-a desfășurat în perioada 20-25 iunie 2019 la Agros, în Cipru.

Sase medalii au obtinut elevii romaniFoto: Facebook/ Ministerul Educatiei Nationale-Romania

Medalii de aur au luat David Andrei Anghel (Scoala Gimnaziala nr. 56, Bucuresti), , Iustinian Cristian Constantinescu (Scoala Gimnaziala "George Bacovia", Bucuresti), Andrei Moldovan (Scoala Gimnaziala nr. 79, Bucuresti), Dinu Alexandru Iosifescu (Liceul Teoretic International de Informatica, Bucuresti) și Radu Andrei Lecoiu (Colegiul National "Ienachita Vacarescu", Targoviste). Medalia de argint a fost luată de Lucia Râșnoveanu (Scoala Gimnaziala "Spectrum", Constanta).

În clasamentul neoficial pe țări, România a ocupat detașat locul I cu 219 puncte din 240 maxime. Pe locul al II-lea s-a situat Bulgaria cu 171 de puncte, iar pe locul al III-lea, Grecia cu 117 de puncte.

Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori (JBMO 2019) este o competiție anuală dedicată elevilor din zona balcanică, pasionați de matematică și care la momentul concursului nu au încă 15 ani si jumatate. La JBMO 2019 au participat echipe formate din câte 6 elevi din Albania, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Cipru, Grecia, Macedonia de Nord, Republica Moldova, România, Serbia și o echipă formată din 4 elevi din Muntenegru, precum și echipe din țări invitate: Arabia Saudită, Azerbaidjan, Croația, Ecuador, Franta și Kazahstan.