Secțiune susținută de MedLife

VIDEO INTERVIU Mesaj pentru ministrul Educației, din partea unui fost olimpic international: Abandonati gandirea invechită și lasati-i pe elevi sa aibă un cuvânt de spus/ Cum e viața la Harvard, cu 50 de dolari pe lună

de Daniela Mihai     HotNews.ro
Vineri, 21 iunie 2019, 23:14 Actualitate | Educatie


Radu Andrei
Foto: Hotnews
​”Abandonati gândirea învechită pe care se bazează sistemul de învățământ și fiți mai deschisă la metodele noi de predare care se folosesc în vest ”- acesta este mesajul pe care Radu Andrei, student la Universitatea Harvard îl transmite ministrului Educației, Ecaterina Andronescu. În opinia tânărului, ministrul Educației ar trebui să citească articole din revistele de specialitate în care se publică studii științifice despre metode de predare. Medaliat cu aur la Olimpiadele Internaționale de Fizică și Astronomie, Radu Andrei consideră că sistemul de învățământ din România este inert, iar o schimbare reală va avea loc odată cu schimbarea generațiilor, adică peste 30-40 de ani. Într-un interviu pentru HotNews, el a povestit cum este viața de student la una dintre cele mai prestigioase universitati din lume. ”Suntem aproximativ 20-30 de români care studiem la Harvard, iar cheltuielile mele lunare nu depășesc 50 de dolari.”




Imagine și montaj: Alexandru Rădulescu

Elevii ar trebui lăsați să își aleagă materiile, în funcție de preferințe


Radu Andrei: ”La noi în țară, sistemul este încătușat de mentalitatea dinainte de 89, când era colaborarea doar în vorbe, nu și în practică. Cred că elevii ar trebui să aibă mai multe de spus în organizarea sistemului de învățământ, mai ales atunci când este vorba despre o schimbare. În România nu prea îi ascultă nimeni. Nu ar trebui să existe 13-14 materii de studiat într-un an. Ar trebui păstrate materiile de bază – limba română, matematica, limbă străină…iar restul materiilor ar trebui să fie alese de către elevi, în funcție de preferințe. Noi, la Harvard, avem doar 4 cursuri.

Și în România, materia ar trebui restructurată, acum se axează mult pe teorie și foarte puțin pe practică. Noi nu avem exercițiu! Sistemul are o inerție foarte mare, dar putem să îl schimbăm. E adevărat, mentalitatea celor care sunt acum în sistemul de învățământ este destul de greu de schimbat, dar dacă se vrea cu adevărat, s-ar putea produce începând cu următoarea generație – peste 30 sau 40 de ani. Știu că e foarte departe, dar este un termen realist. Nu o să vedeți o schimbare în următorul an și nici în următorii cinci ani. Eu cred că nu mă voi întoarce în țară, la cum arată acum situația. Există o șansă să mă întorc, dacă ajung la concluzia că pot să particip la o schimbare în bine”.

Nu am încredere în sistemul de învățământ românesc

Radu Andrei: ”Este foarte ușor să te simți singur în sistemul de învățământ românesc când unii profesori – nu toți, eu chiar am avut noroc de profesori extraordinari – se situează la o distanță foarte mare de tine și ceilalți colegi sunt oarecum în competiție cu tine. În școlile din România, este o atmosferă destul de competitivă față de ceea ce se întâmplă în Statele Unite, acolo totul se bazează pe colaborare. Sistemul românesc de învățământ este foarte individualist: în momentul în care faci teme, trebuie să le faci singur și nu colaborezi cu colegii, în momentul în care dai un test, îl dai singur, în momentul în care ești scos la tablă sau ascultat, trebuie să rezolvi această sarcină singur. Practic, toată schema de notare, de evalare a unui elev se bazează pe ceea ce poate să facă individual.

Noi, la Universitatea Harvard, suntem încurajați să colaborăm cu colegii. De obicei, temele sunt foarte lungi și ar fi dificil ca un singur student să o rezolve fără niciun ajutor din partea colegilor Întotdeauna ne strângem în grupuri de 3, 4 sau 5 colegi și rezolvăm mult mai repede și mai eficient problemele și ne simțit mult mai bine. Nu am încredere în sistemul de învățământ românesc, nu este orientat spre pasiunile elevului”.


Cum este viața la Universitatea Harvard?





Profesorii de la Harvard sunt mai prietenoși și nu țin la titluri

Radu Andrei: ”La Universitatea Harvard, profesorii sunt mult mai relaxați și cultivă o relație de prietenie. De obicei, în România se simte o rigiditate, o anumită distanță. Profesorul e undeva, mai sus iar elevul este mai jos. În Statele Unite, vor să se situeze pe același plan, ca să stimuleze comunicarea. De exemplu, atunci când profesorii ne mai trimit câte un email, ei se semnează doar cu prenumele, fără niciun titlu ori nume de familie: adică Joe, Louis, Jacobs. Atât. Fără alte titluri oficiale, care sunt foarte importante, noi știm cine sunt acești profesori și cât de buni sunt. Ei nu mai simt nevoia să ne arate lucrul acesta în fiecare zi”.

Cursuri în papuci, cu cafea și cereale cu lapte


Radu Andrei:
”Pe profesorii de la Harvard nu îi interesează ce faci la curs, atâta vreme cât nu îi deranjezi pe ceilalți și cât timp înveți. De exemplu, am avut colegi care veneau la curs dimineața cu mâncare sau cafea, pentru că se trezeau mai târziu. Profesorii nu le spuneau nimic. La un moment dat, l-am servit si pe un profesor cu cereale, ne-a zâmbit și ne-a refuzat, dar nu a avut nicio problemă cu chestia asta.

Cea mai amuzantă fază a fost atunci când un coleg s-a trezit dimineața foarte târziul și a ajuns la curs în papuci și în pijamale. Profesorul a zâmbit când l-a văzut, dar nu a zis nimic. Nu i-a făcut niciun reproș după curs. În momentul în care îți faci treaba și nu îi deranjezi pe ceilalți, poți să faci ce vrei!”

Singuri în cameră, pentru a fi mai eficienți la învățat. Cheltuieli lunare: 50 de dolari

Radu Andrei: ”La Harvard, învață în acest moment aproximativ 20-30 de români, majoritatea olimpici. Locuim în apartamente, fiecare stă singur în cameră. Nu este doar o chestiune de confort, e și un mijloc de a ne asigura că dăm rezultate la învățătură. Camerele sunt foarte mari, spațioase. Costul căminului este inclus în bursă. Eu nu cheltuiesc foarte mulți bani, pentru că avem ca tot ceea ce este necesar. Cheltuielile sunt, undeva, pe la 50 de dolari pe lună”


Cum sunt văzuți românii într-o facultate de top

Radu Andrei: ”Este stereotipul acesta că românii sunt buni la matematică și fizică, mulți nici nu sțiu unde ne aflăm pe hartă. În general, părerea este pozitivă despre români, dar unii colegi mi-au atras atenția că am reminiscențe comuniste. De exemplu, într-o zi, trebuia să iau o decizie după niște reguli care nu erau încă publicate. Nu am vrut să iau hotărâri pe baza unor simple vorbe și atunci le-am spus colegilor mei: ”Pănă nu văd ceva scris, eu nu iau nicio decizie!”. M-au întrebat atunci dacă România a fost stat comunist, pentru că au recunoscut neîncrederea aceasta a mea ca o moștenire, un însemn al unui astfel de sistem. Nu m-am simțit bine când mi-au spus asta. Dar, pe de altă parte, cred că aceasta neîncredere a mea ar putea să îmi fie de ajutor în anumite situații, e bine să fii un pic mai precaut”.

MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















32862 vizualizari

 • +19 (41 voturi)    
  Pierdere de timp (Vineri, 21 iunie 2019, 23:50)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Propun olimpicului sa inceapa sa poarte conversatii cu bocancul, cu veioza sau cu un servetel. Oricare dintre astea 3 au mai mult IQ decat tot PCR2 la un loc.

  Sa incerce sa explice unor comunisti despre progres este ca si cand ai explica fizica cuantica unui gandac.
  • -7 (47 voturi)    
   La majoritatea elevilor nu le place nimic. Ce faci (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 1:48)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   Daca ar fi lăsați elevii sa aleagă ce le place atunci majoritatea nu ar selecta nimic. Din cauza asta este bine ca elevii supradotați sa-și vadă de materia lor preferata și sa lase politica. Ca sa-i pun o întrebare lui Radu Andrei, lui ii plac absolut toate cursurile pe care le urmează acolo unde învață în SUA? La liceu în America, elevii aleg ce materii vor?! 
   • -10 (30 voturi)    
    De slaba ce e școala la noi a ajuns la Harvard (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 9:25)

    simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    Cum o fi ajuns Radu Andrei la Harvard. L-a pregătit școala americana sa câștige aur la olimpiade ca elev ca sa aibă dosar bun pentru Harvard?!
    • +8 (18 voturi)    
     Oh, da, scoala noastra... (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 12:17)

     imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

     Ca sigur nu poate invata singur. Voi asa sunteti invatati: sa va explice si sa va invete altul cu msa ganditi. Nu stiti ca exista si persoane pe care le duce mintea. Ce pot spune... asa e cand esti obisnuit sa fii sluga. Vorbesc la modul general nu de tine. Cine se simte, se simte.
     • +2 (6 voturi)    
      oameni noi, metode noi, udei noi de 2000 de ani (Duminică, 23 iunie 2019, 1:36)

      Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

      romanul stie tot si iti explica el cum sta treaba. Ca e tanar sau pensionar, el stie mai bine
      In fiecare minut se mai naste un om nou.
    • +7 (19 voturi)    
     Andrei a ajuns la Harvard... (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 13:52)

     paonipao [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

     In primul rand datorita faptului ca are o minte sclipitoare, pentru ca nu a fost lenes, pentru ca propria-i familie l-a educat spre performanta, l-a indrumat, l-a sustinut moral si financiar (prin meditatii si cluburi de matematica, fizica, etc)...si in ultimul rand datorita faptului (ca a avut norocul) sa aibe profesori dedicati si instruiti!

     In nici un caz nu a ajuns la Harvard cu bursa completa datorita sistemului de invatamant din Romania!

     Un sistem de invatamant performant si modern nu creeaza “varfuri” si minti sclipitoare, ci baza unde majoritate elevilor si studentilor primesc o educatie si o instruire practica, moderna, echilibrata cu abilitatile si calitatile elevului/studentului.

     Da, in colegiile din USA, GB si din toata lumea unde invatamantul conteaza exista o curicula extinsa de unde elevii isi pot alege ce anume vor sa studieze, in functie de preferintele si abilitatile pe care le au.
   • +3 (3 voturi)    
    ba da (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 12:19)

    martel55 [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    ae selecta sa stea pe telefon
   • +3 (3 voturi)    
    Hahahaha! Exprimare a la Dancila! (Duminică, 23 iunie 2019, 12:32)

    soundtrack [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    "Orice om ii e frica..." de aceea "la majoritatea...nu le place!!!
    Majoritatii nu ii place sa gandeasca!
    Work hard, dream big, bre!
  • -11 (29 voturi)    
   Aur la internaționala de Fizica sau Astronomie? (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 2:21)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   Radu Andrei este medaliat cu aur al unei olimpiade internaționale de fizica? Eu îl găsesc la Astronomie, când el fiind într-a 11-a a luat aur într-adevăr dar nu a fost singurul. Alti doi romani, de-a 8-a !!, au obținut tot aur.

   "La ediția din 2016 a Olimpiadei Internaționale de Astronomie (OIA), concurs susținut în Bulgaria, România a participat cu 7 elevi și toți au luat medalii.

   Am să-i numesc pe toți aici, pentru că avem cu ce ne mândri:

   Radu Andrei – aur (clasa a XI-a, Colegiul Național „Nicolae Bălcescu” din Brăila)
   Paul Rebenciuc – aur (clasa a VIII-a, Școala Gimnazială „Miron Costin” din Suceava)
   Robert-Gabriel Pascalău – aur (clasa a VIII-a, Școala Gimnazială „Tudor Arghezi” din Năvodari, jud. Constanța)
   Anca Drăgulescu – argint (clasa a XI-a, Colegiul Internațional de Informatică, București)
   Andrei Cosmin – bronz (clasa a XI-a, Colegiul Internațional de Informatică București)
   Andrei Eftimie – bronz (clasa a X-a, Colegiul Internațional de Informatică București)
   David Corneliu Turturean – bronz (clasa a IX-a, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Suceava)"
   Sursa: https://stiintasitehnica.com/interviu-cu-radu-andrei-medaliat-cu-aur-la-olimpiada-internationala-de-astronomie/

   Citat:
   "Medaliat cu aur la Olimpiada Internațională de Fizică, Radu Andrei consideră că sistemul de învățământ din România este inert"
   • +14 (30 voturi)    
    conteaza? (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 2:43)

    dan070 [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    Ce relevanta are ca nua fost singurul medaliat cu aur? asta ii sterge din reusita?
    iata ce amgasit eu, tot pe net, la o prima cautare:i
    „Două medalii de aur în mai puţin de o lună! Cu o asemenea performanţă se poate mândri Radu Andrei, proaspăt absolvent al Colegiului Naţional “N. Bălcescu”. După ce în prima jumătate a lunii mai acesta a câştigat un aur la Olimpiada de Fizică a Ţărilor din Asia (Vietnam), în urmă cu doar câteva zile, tânărul sclipitor şi-a adăugat în palmares o nouă medalie, tot de aur, la Olimpiada Europeană de Fizică. Competiţia s-a desfăşurat la Moscova, în Rusia, în perioada 28 mai-1 iunie şi a reunit peste 110 participanţi din 23 de ţări, Radu reuşind să ocupe locul doi în clasamentul general.”

    Detaliile, le gasesti aici http://obiectivbr.ro/content/aur-şi-la-olimpiada-europeană-de-fizică-pentru-radu-andrei
   • -1 (9 voturi)    
    De ce sa (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 18:51)

    Mironescu Valeriu [anonim] i-a raspuns lui simplex1

    dea cineva "-" pentru un clasament care nu are nici un grad de subiectivitate ? Adica parerea lor e ca acest clasament nu e adevarat, sau sunt suparati deoarece nu ati injurat scoala conform spiritului de turma ?
  • 0 (12 voturi)    
   Mda (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 21:51)

   Fanel01 [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   Eu zoc ca baitul impic de la harvad exagereaza , o metoda mai buna ar fi sa se aplice corectia , cand eram la scoala putina bataie de la profesori nu strica, acum daca ii dai o palma te filmeaza si fac parintii urat !!!
   • 0 (6 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 23 iunie 2019, 10:54)

    [anonim] i-a raspuns lui Fanel01

    • -2 (4 voturi)    
     Profesor de ce... (Duminică, 23 iunie 2019, 12:28)

     paonipao [utilizator] i-a raspuns lui

     ai fost tu mai ipochimenule?!
     De lucru manual?
     Cum dreaq de mai esti libertate?!
     Nu s-a indurat nici un parinte de tine sa-ti curme suferinta?
   • +3 (5 voturi)    
    Fanele, Fanele... (Duminică, 23 iunie 2019, 12:23)

    paonipao [utilizator] i-a raspuns lui Fanel01

    Probabil ca tu ai primit prea multe corectii la scoala si ti-o fii placut!

  • 0 (2 voturi)    
   meritocratia la extrem (Duminică, 23 iunie 2019, 9:35)

   clencix [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   Au teme grele și lungi, asta înseamnă ca și asistenții sunt foarte buni și au timp ca sa verifice temele astea, deci ori sunt bine plătiți, ori sunt sub niște profesori extraordinari de nivel Nobel și aprecierea lor e suficienta sa le deschidă viata spre a fi și ei la fel. Ori și bine plătiți și au și de la cine învăța.
 • -5 (37 voturi)    
  Are dreptate (Vineri, 21 iunie 2019, 23:50)

  Observatory [utilizator]

  Lasă-ți sa joace jocuri pe net , sa ajungă toți
  ca Bill Gates... buna ideia..
  O sa ajungă toți maneliști ....
  • +9 (25 voturi)    
   Ajung acum manelisti (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 8:53)

   demetru [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

   cu o programa scolara invechita, rigida si ineficienta.
  • +2 (2 voturi)    
   fiecare se prețuiește singur pe el însuși (Duminică, 23 iunie 2019, 13:45)

   clencix [utilizator] i-a raspuns lui Observatory

   Aici se alege, cine vede că din joc nu câștigi. Libertatea este exploatată diferit de cel are pretenții mai multe față de el însuși decât cel ce se lasă dus de alții. Diferența între actor pe scenă și spectator din sală.
 • +7 (33 voturi)    
  bravo!! (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 0:21)

  cocutz [utilizator]

  Felicitari pentru modul in care gandeste acest tanar, din pacate l-am pierdut pentru ca sigur nu se va intoarce in Romania. Din nefericire, are dreptate. Se fac multe experiente pe copiii nostri, de exemplu baietelul meu a dat examene fiind in clasa a doua. (Mă rog, sunt denumite testări!) Dupa parerea mea, a fost supus prea devreme unui stres inutil. Cine a decis asta a vorbit cu elevii ori cu noi, parintii? Nu! In Romania, elevii sunt pe post de decor si de cobai. Asta ar trebui sa inteleaga doamna Andronescu!!
  • -2 (10 voturi)    
   Dar cand il invatati (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 18:59)

   Mironescu Valeriu [anonim] i-a raspuns lui cocutz

   pe copil sa mearga singur, sa inoate, sa-si faca lectiile, sa mearga la scoala, sa manance si sa se imbrace singur nu considerati ca stresati copilul ?
   Orice actiune in procesul de desavarsire a fiintei umane se face cu efort fizic si emotional. Testarile au tocmai rolul de atenuare a stresului in cazul unui examen adevarat! Am participat la astfel de testari si copiii nu mi s-au parut deloc stresati. O astfel de testare este mult mai putin stresanta decat o lucrare de control, o dictare sau o alta activitate care se materializeaza printr-un calificativ sau nota in catalog!
 • +12 (22 voturi)    
  50 de dolari!!! (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 1:39)

  dan070 [utilizator]

  Imi place puștiul, sunt convins ca este foarte inteligent. Buna abordarea cu alegerea selectiva a materiilor, in functie de preferinte. Rezultatele ar fi mult mai bune. Totusi, am cateva observatii. Comparativ cu viata de student din Romania, o cheltuiala de 50 de dolari e o nimica toata. Sunt situatii cand profesorii ii obliga pe studenti sa le cumpere cartile. Cat credeti ca e pretul? Poate mai mult de 50 de dolari!!!!!! daca mai punem si pretul caminului, plus mancarea si alte acareturi....deja comparam elefantul cu furnica! Cat despre competitia din scoala romaneasca, nu mi se pare deloc un lucru rau. Te stimuleaza si te obliga sa faci lucrurile mai bine. Exista competitie si in tarile europene, se pare ca in State e un pic mai estompata...dar competita e buna! Nu tine deloc de comunism, din contra! 

  Interesanta experienta lui Andrei, nu toti ajung la Harvard. As avea o singura obiectie: si in Romania sunt profesori care nu tin la titluri si care sunt extrem de prietenosi si de deschisi. Mult succes, Andrei! 
  • +12 (12 voturi)    
   Răspuns: (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 2:10)

   Observatory [utilizator] i-a raspuns lui dan070

   Parțial ai dreptate, cu mici importante precizări .
   Exemplu personal al familiei:
   Doi copii, veniți din anii ‘80
   Pana la doctorat nu au sau nu am plătit nimic , exceptând hrana și îmbrăcămintea .
   Condiția este: notele sa aibă un nivel mai mult de mediu și scolarship este asigurat !
   Majoritatea sunt dezinformați : copii nu pot ajunge departe la scoli superioare pentru ca “costa enorm”
   Foarte multe exemple de copii veniți din România au avut succese deosebite in State !
  • -5 (21 voturi)    
   .... (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 8:31)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui dan070

   Asta pentru ca el a avut norocul sa fie acceptat cu bursa, probabil pentru ca era din estul Europei, pentru diversitate. Sunt multi olimpici internationali care nu intra la universitati mari. De ex. olimpici la informatica respinsi de MIT, visul celor mai multi dintre ei. Inclusiv de-ai nostri, care au mers in Anglia in final. Fie pentru ca nu fusesera acceptati unde doreau, fie pentru ca nu-si permiteau costurile doar cu bursa primita.
   • +12 (20 voturi)    
    Este gresit ce spui... (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 13:27)

    paonipao [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

    Andrei “a avut norocul...”
    Andrei este foarte bun, a fost olimpic international, a castigat medalii la mai multe concursuri internationale....mai multe decat alti elevi buni!
    Pentru ca este FOARTE bun a fost selectat (in defavoarea altora)cu bursa ce i-a acoperit toate cheltuielile la Harvard.

    Exista profesori sclipitori, dedicati invatamantului in Romania asa cum exista multi profesori amorfi, neinzestrati pentru aceasta meserie...ambele categorii(in principal cei din prima categorie)sunt tributare si platesc tarele sistemului (de invatamant)invechit, neperformant si rudimentar.
    Meritul este in primul rand al lui Andrei, apoi al parintilor care l-au educat, incurajat si sustinut prin toate mijloacele, dar si al profesorilor de la colegiul N.B din Braila...acestia facand parte cu siguranta din breasla celor dedicati si instruiti.

    Felicitari Andrei si succes in tot ce vei intreprinde pe viitor!
    • +1 (11 voturi)    
     are dreptate tirolez (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 14:33)

     John_english [utilizator] i-a raspuns lui paonipao

     bursele sunt o loterie in US dar mai ales la Harvard.

     dar mentalitatea ca "i se cuvine" face ravagii chiar si printre expati.
 • -12 (32 voturi)    
  La vie en rose (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 3:00)

  Setalcott [utilizator]

  Dar ia spune, ai fost la diversity training? Ti-au spus sa check your white male privilege? De ce ai luat locul unui minoritar istoric dezavantajat? Pe tine nu te-au puricat la conversatii private, ca pe Kyle Kashuv?
  • -1 (13 voturi)    
   Mai spune-ne (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 16:17)

   Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Cum merge procesul cu chinezii discriminati la admitere? Nu mai bine adoptam metodele lor, decat cele falimentare ale americanilor, care trebuie spoite cu affirmative action?
  • +7 (9 voturi)    
   Indignarea conservatorilor (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 16:51)

   marius67 [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   https://i.imgur.com/qsmIxaw.jpg
   • 0 (0 voturi)    
    Mai arata-ne (Luni, 24 iunie 2019, 15:37)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui marius67

    ce minciuni mai scornesc rasistii demokkkrati
 • -4 (22 voturi)    
  da! (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 8:07)

  gpavel [utilizator]

  cu conditia sa fie olimpici internationali si sa isi spuna parerea doar in domeniul in care sunt cu rezultate deosebite!(altfel,dezastru vizibil si la harvard!,oare olimpicul nostru nu-l vede)
 • -4 (18 voturi)    
  Costa 200000 de dolari pe an (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 15:26)

  Lucian Ilea [utilizator]

  sa inveti la Harvard sau Yale and MIT
  e drept ca americanii is comunisti acuma si ei
  si au programe gratis pt negri,mexicani ,aia saraci din est si asa mai departe
  daca zic ca-s hermafrodit...
  si eu am incercat la ei
  da am 40 de ani already
  • +5 (9 voturi)    
   Pai daca ai incercat (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 19:47)

   paonipao [utilizator] i-a raspuns lui Lucian Ilea

   si nu ai reusit sa intri inseamna ca dupa cum spui nu esti nici negru nici mexican si nici sarac din est, altfel primeai si tu o bursa completa...

   De fapt tu stii adevarul...nu esti nici fost olimpic international nici nu ai o minte stralucita!

   In afara de faptul ca “stii tu de la taica-tu”ca o pizza costa 100 de dolari in restaurant si ca un an de studiu la Harvard, MIT, Yale...costa 200k/usd/an....ce ti-a mai spus tatutu tau despre America?!

   La Pizza Hut in LA sau NY costa intre 8 usd si 24 usd ...functie de marime si topingul ales!

   Un an de studiu la Harvard costă aproape 55.000 dolari, din care cea mai mare pondere o are preţul cursurilor (36.000 de dolari), după care urmează cheltuielile cu chiria , de aproximativ 8.000 de dolari şi cele cu asigurarea de sănătate, de 3.000 de dolari.
   La Massachusetts Institute of Technology (MIT) se percepe o taxă de şcolarizare) de circa 30.000 de dolari pe an, la care se adaugă cheltuielil cu mâncarea, de aproximativ 300 de dolari pe luna şi cu chiria, de 500 de dolari pe an.

   Nu mai posta tampenii si idiotenii de retardat!
 • -7 (19 voturi)    
  E e o aberatie ca cheltuie 50 de dolari pe luna (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 15:34)

  Lucian Ilea [utilizator]

  asta e o idee comunista
  o pizza costa 100 de dolari in america
  stiu de la taica-meu
  e drept nu te obliga nimeni sa mananci la restaurant
  dar cand te tunzi te costa 25 de dolari
  asigurarile de viata si sanatate is o avere
  juma din salar se duce pe asta
  daca ai peste 100000 de dolari pe an salar musai tre sa-ti iei un minivan adica o dubita sa meri cu pretenii la munte
  in weekend si daca esti doctor tre musai sa iei Opel ca masina
  is reguli f strcite
  nu ai voie sa intri intr-un magazin mai ieftin fata de starea ta sociala
  atata cheltui cati bani ai
  • +1 (5 voturi)    
   Ca să vezi... (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 15:52)

   revelare [utilizator] i-a raspuns lui Lucian Ilea

   https://www.activenews.ro/externe/Franta-se-intoarce-la-invatamantul-clasic-dupa-50-de-ani-de-%E2%80%9Erevolutie-Se-reintroduce-studiul-limbilor-clasice-si-intonarea-imnului-national-in-scoli.-Noul-ministru-doreste-sa-reintroduca-disciplina-si-autoritatea-profesorului-149369
 • +6 (14 voturi)    
  Harvard ? (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 16:02)

  codrean [utilizator]

  Compari lucruri total diferite : o mare universitate americana deschisa doar elitelor intelectuale atestate ! cu un sistem de educatie national, deschis deopotriva desteptilor si prostilor, harnicilor si lenesilor, bogatilor si saracilor ! Ca sa stie ce-i place mai mult copilul trebuie sa aiba cunostinte din toate domeniile ca sa poata face o alegere ! Si optiunile pot varia dupa varsta; altfel vede lumea un copil, altfel un adult. Toti isi dau cu parerea, cei nechemati mai ales. Hai sa-i lasam pe pedagogi sa-si vada de treaba ...
  • 0 (6 voturi)    
   poti te rog sa faci un sumar? (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 17:28)

   John_english [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   .
 • +4 (6 voturi)    
  Ca să vezi (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 17:06)

  revelare [utilizator]

  https://www.nytimes.com/2019/03/12/us/college-admissions-cheating-scandal.html
 • +3 (5 voturi)    
  Ca să vezi (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 17:07)

  revelare [utilizator]

  https://www.propublica.org/article/college-admission-bribe-rich-parents-ivy-league-how-to#
 • +1 (3 voturi)    
  Ca săvezi 3 (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 17:08)

  revelare [utilizator]

  https://www.theatlantic.com/education/archive/2019/03/privileged-poor-navigating-elite-university-life/585100/
 • +9 (13 voturi)    
  Sondaj de opinie (pentru ca veni vorba) (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 20:56)

  Mihail. [utilizator]

  Se da o facultate din cadrul Universitatii din Bucuresti.
  Cine credeti ca a ramas la catedra dupa terminarea studiilor, iar apoi a fost avansat?

  a) un fost olimpic international

  b) cel care l-a slugarit ani buni pe seful de departament, si despre care cadrele didactice isi aduc aminte ca venea cu taticul la facultate, ca sa se milogeasca de profesori sa-i dea examenele.

  Aviz amatorilor (care vor sa ramana in Romania)!!
  • -1 (15 voturi)    
   Câți din profesorii de la Harvard sunt olimpici (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 21:52)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Mihail.

   Sunt curios sa aflu câți din profesorii de la Harvard sunt fost olimpici internaționali medaliați cu aur sau bronz măcar o data?

   De exemplu cât la suta din cei de matematica sau fizica se pot lauda cu un aur?
   • +5 (9 voturi)    
    Problema se pune altfel acolo (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 22:15)

    John_english [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    si nu exista ierarhia din RO. deci n-are pe cine pupa in fund.

    plus ca "profesoria" e un job ca oricare altul. se termina contractul pa.

    un profesor preda cursul, face seminarele si laboratoarele. cartile nu sunt scrise de el in 99% din cazuri. la examene profesorul doar corectează. subiectele se stabilesc automat din baza de date si vin in plicuri sigilate.
   • +7 (13 voturi)    
    Chiar daca nu stim cati sunt olimpici (Duminică, 23 iunie 2019, 0:09)

    Irina25 [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    Putem sa credem, fara riscul de a gresi, ca la Harvard nu ajunge nimeni cadru didactic DOAR pe criterii de pupincurism. In Romania aste e la ordinul zilei.
   • +9 (11 voturi)    
    putina documentare (Duminică, 23 iunie 2019, 1:36)

    razvandobritoiu1 [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    Cred ca au facut mai mult decat sa castige aur la olimpiade. Ce zici de asta?Fifteen researchers have shared in nine Nobel prizes for work done while at Harvard Medical School.

    George Minot and William P. Murphy, 1934, Physiology or Medicine
    Research on liver treatment of the anemias

    Fritz A. Lipmann, 1953, Physiology or Medicine
    Identified coenzyme A and discovered basic principles of the way cells generate energy

    John F. Enders, Frederick C. Robbins* and Thomas H. Weller, 1954, Physiology or Medicine
    Application of tissue-culture methods to the study of viral diseases, such as polio

    Baruj Benacerraf, 1980, Physiology or Medicine
    Discovered genetically determined structures on the surface of immune system cells that regulate immunological reactions

    David Hubel and Torsten Wiesel, 1981, Physiology or Medicine
    Research on information processing in the visual system

    Herbert Abrams, Eric Chivian and James Muller (with Bernard Lown of the Harvard School of Public Health), 1985, Peace
    Cofounders, with Evgueni Chazov, Leonid Ilyin, and Mikhail Kuzin from the Soviet Union, of the International Physicians for the Prevention of Nuclear War

    Joseph E. Murray, 1990, Physiology or Medicine
    Developed procedures for organ and cell transplantation in humans (with E. Donnall Thomas, Fred Hutchinson Cancer Research Center)

    Linda Buck**, 2004, Physiology or Medicine
    Discovered odorant receptors and the organization of the olfactory system, explaining the sense of smell (with Richard Axel, Columbia University)

    Jack Szostak, 2009, Physiology or Medicine
    The discovery of how chromosomes are protected by telomeres and the enzyme telomerase (with Elizabeth Blackburn, University of California, San Francisco, and Carol Greider, Johns Hopkins University)
 • -4 (18 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 22 iunie 2019, 23:32)

  [anonim]

  • +7 (13 voturi)    
   gresit! (Duminică, 23 iunie 2019, 1:28)

   razvandobritoiu1 [utilizator] i-a raspuns lui

   Klima, ce sunt anomaliile astea? „Cati dintre profesorii de la Harvard au obtinut o medalie la o olimpiada? Nici unul! Atunci cine sunt ei?„

   Banuiesc ca randurile astea ale tale sunt scrise in gluma...Daca te-ai fi documenatat un pic, ai fi aflat exact cine sunt cei care predau la Harvard. Dar am aflat eu: din 1974, 19 câștigători ai Premiului Nobel și 15 laureați ai premiului Pulitzer au fost cadre didactice la celebra universitate. E adevarat, nu s-au dus la olimpiade internationale, au fost altfel premiati. (mai multe gasesti aici:https://ro.wikipedia.org/wiki/Universitatea_Harvard)

   Cat despre Andrei, cum sa mai castige alte medalii la olimpiade, daca abia anul trecut a castigat, iar acum a trecut la alt nivel, este student. Sa ne intelegem!
   Imi permit o intrebare: tu ai vreo medalie de aur sau vreo recunoastere internationala, de esti asa de vehement? E simplu sa scrii din spatele unui ecran...
 • +5 (13 voturi)    
  Felicitari, Andrei! Restul...postaci psd! (Duminică, 23 iunie 2019, 0:03)

  razvandobritoiu1 [utilizator]

  In primul rand, vreau sa il felicit pe acest baiat. Nu e deloc simplu sa ai performantele lui, asa ca cei care arunca cu pietre sau improasca cu noroi, sa se intrebe ei insisi cate medalii de aur au castigat la concursuri internationale (cand au reprezentat Romania, nu o scoala generala din sat),
  Baiatul a castigat o bursa la Harvard, nu a dat nici mita pentru asta (detalii, intr-un comentariu postat mai sus de alt cititor), nu si-a pus nici parintii sa isi faca datorii la banci ca sa ii plateasca studiile. Pur si simplu a ajuns acolo pe barba lui. Cine contesta asta, nu are decat!
  Andrei doar a oferit cateva pareri in legatura cu sistemul de invatamant (care merge brici, nu-i asa, domnilor postaci PSD care ii luati apararea ministrului Andronescu?). Toate criticile care i se aduc vin din aceasta directie: sustinatori psd, care vor sa arate ca tot ce inseamna acum invatamantul din Romania e perfect. Atata vreme cat sunt tineri ca Andrei, nu imi fac griji. Chiar daca nu se mai intoarce in tara, eu am speranta ca lucrurile vor arata altfel, odata cu schimbarea generatiilor. Mult succes, pustiule! Nu te cunosc, acum am aflat de tine, dar spui lucrurilor pe nume!! Bafta!
 • -2 (10 voturi)    
  râd cu lacrimi! (Duminică, 23 iunie 2019, 10:32)

  gimini [utilizator]

  50 de dolari pe lună, da da da...
  Deci să fii student la Harvard te costă 450 de dolari pe an (nu punem vara la socoteală), cât o particoleră „ieftină” din România.
  Bine măh tinere, așa e cum zici tu.
  Mi-aduce aminte de copiii mei care se lăudau prietenilor lor când erau mici: „Ia uite ce MI-am luat!” (adidași, hăinuțe, jucării șmechere etc.) de parcă ar fi cumpărat ei personal, cu banii lor, toate lucrurile alea, nu le-aș fi cumpărat eu :))))))))) Numai că ăia aveau 5-6 ani... după 10 ani evoluaseră intelectual, nu rămăseseră blocați în mentalitatea de... olimpic... înțeleseseră că dincolo de banii de buzunar pe care îi primesc de la mine sunt multe alte cheltuieli pe care le fac „mama și tata”!
  Parcă mai venise la un moment dat o vițică de la Gardvard să ne învețe ea cum e cu Finanțele Publice... Oare ce o mai fi făcând? Tot prin anturajul lui Ponta? Tot cu „usturoiul” s-o mai lupta? :))))))))
  • -2 (4 voturi)    
   nu stiu daca e de ras (Duminică, 23 iunie 2019, 13:22)

   John_english [utilizator] i-a raspuns lui gimini

   educația financiara in familia tradiționala romana este zero barat.

   el vrea sa spuna ca ii raman bani de buzunar 50$/luna. probabil atat a scris in formularele de admitere crezând ca ii ajung.

   daca nu ii trimit bani mama si tata se poate angaja undeva sa isi completeze veniturile. nici in RO situația nu este mai buna iar preturile sunt aceleași dacă nu mai mari.

   oricum in 4 ani nu moare nimeni. este un salt urias pentru el. daca studia in RO avea viitorul unui cvasi-anonim.
 • -2 (6 voturi)    
  Ce fain, cum se straduie unii ca simplex (Duminică, 23 iunie 2019, 17:45)

  Parzivall [utilizator]

  Sa demonstreze ca o Fabrica de Diplome din Romania e mai tare ca Harvard.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...





Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by