Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită Parlamentului României adoptarea în regim de urgenţă a amendamentului propus la Legea nr. 1/2011 a Educaţiei Naţionale prin care se asigură participarea studenţilor în proporţie de 25% la alegerea rectorului. Studenţiii au transmis luni o serie de adrese către partidele politice, prin care au explicat necesitatea amendării cu amendamentul propus.

StudentiFoto: Agerpres

"Dat fiind că în anul universitar 2019-2020 instituţiile de învăţământ superior îşi vor alege rectorul, constatăm cu îngrijorare faptul că ar putea fi a treia oară când studenţii nu contează cu adevărat în procesul de alegere a rectorului, conform actualei legislaţii. Acest fapt este demonstrat de ponderea redusă a studenţilor în acest proces, media la nivel naţional fiind de 12,18%, existând şi universităţi în care studenţii reprezintă doar 3% din corpul electoral. (...) În contextul în care amendamentul la Legea nr.1/2011 a Educaţiei naţionale, propus de ANOSR, care vizează această creştere a ponderii studenţilor la 25% în alegerea rectorului, a fost adoptat cu unanimitate de voturi în Comisia pentru Învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Camerei Deputaţilor, le solicităm formaţiunilor politice reprezentative din Parlamentul României să urgenteze procedurile pentru realizarea acestui deziderat", se arată într-un comunicat de presă al ANOSR.

Studenţii afirmă că luni au transmis o serie de adrese către partidele politice, prin care au explicat necesitatea amendării Legii nr. 1/2011 a Educaţiei naţionale şi forma amendamentului propus.

"Deşi forma adoptată de Comisia din Camera Deputaţilor este menită să asigure o participare de 25% a studenţilor în alegerea rectorului, considerăm necesară adoptarea amendamentului propus în forma sa iniţială, în regim de urgenţă, pentru asigurarea aplicabilităţii acestuia", spun studenţii de la ANOSR.

Totodată, ANOSR aminteşte că demersul este susţinut de Organizaţia Studenţilor din Europa, prin Rezoluţia adoptată în unanimitate de liderii studenţilor din peste 40 de ţări ale Spaţiului European al Învăţământului Superior (SEIS), în cadrul ultimei Adunări Generale ESU.

MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!