Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită modificarea legii educației astfel încât, în procesul de alegere a unui rector, studenții să aibă o reprezentare de 25%. Potrivit actualei legi, comisia de selecție a rectorului unei universități este formată din minimum 12 membri, dintre care cel puțin un reprezentant al studenților. Astfel, la nivel național, ponderea de reprezentare a studenților în procesul de selecție a unui rector ajunge să fie, în medie, de doar 12,18%, potrivit unui raport al ANOSR.

StudentiFoto: Agerpres

”Situația actuală a participării studenților la alegerea rectorului este una îngrijorătoare, prin prisma faptului că media la nivel național este de doar 12,18%, nejustificat de redusă pentru principalii beneficiari ai procesului de învățământ”, arată studenții de la ANOSR. Aceștia mai spun că, doar în 16 dintrele cele 54 de universități de stat analizate de ei, studenții sunt menționați în documentele universităților intitulate „Misiunea”.

Modalitatea de alegere a rectorului presupune existența unui concurs public și desemnarea rectorului ca urmare a analizei făcute de către o comisie.

Conform articolului 210 din Legea nr. 1 a educației naționale, „(2) Senatul universitar nou-ales stabilește o comisie de selecție și de recrutare a rectorului formată, în proporție de 50%, din membri ai universității și, în proporție de 50%, din personalități științifice și academice din afara universității, din țară și din străinătate. Această comisie conține minimum 12 membri, dintre care cel puțin un reprezentant al studenților sau un absolvent al universității desemnat de către studenții din senatul universitar, conform Cartei universitare (...)”.

Prin această modalitate, există posibilitatea ca studenții să participe la procesul de alegere a rectorului în proporție de cel puțin 8,33%, în cazul în care comisia este constituită din numărul minim de membri conform legii. Doar în cazul în care există 3 studenți în această comisie formată din 12 membri, se asigură participarea studenților în proporție de 25% în procesul de desemnare a rectorului prin concurs public, se arată în raportul ANOSR.

Vezi AICI raportul ANOSR

Studenții au analizat și planurile de management ale actualilor rectori din universități și au descoperit o importanță redusă acordată de către aceștia aspectelor care îi vizează direct pe studenți.

”Având la bază 17 indicatori propuși de ANOSR, care conțin aspecte ale vieții studențești, s-au analizat 40 dintre cele 54 de planuri manageriale ale instituțiilor de învățământ superior de stat, celelalte 14 fiind indisponibile. Se constată, astfel, faptul că doar 17,5% dintre planurile manageriale au atins, spre exemplu, subiectul abandonului universitar”, mai arată studenții.

De asemenea, analiza studenților arată că doar 20% dintre planurile manageriale propun inițierea unor întâlniri periodice cu reprezentanții studenților sau cu organizațiile studențești din universitate în vederea luării deciziilor.

”Mai mult, în 30% dintre planurile manageriale nu se menționează deloc necesitatea consultării studenților. Considerăm că este important ca studenții să ia parte în continuare la procesul decizional dintr-o universitate, mai ales atunci când subiectul vizat este alegerea rectorului. Proporția actuală de 12,8% cu care sunt reprezentați studenții în procesul de alegere a rectorului este una mult prea mică pentru a demonstra implicarea reală a acestora în guvernanța universităților”, mai arată studenții.

MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!