Secțiune susținută de MedLife

Care sunt cele mai bune licee din București din perspectiva elevilor, profesorilor și părinților

de Andreea Ofiteru     HotNews.ro
Duminică, 5 mai 2019, 21:57 Actualitate | Educatie


Elevi
Foto: Stirile ProTV
Un top al liceelor din Capitală arată că Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” și Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” sunt printre cele mai bune școli din București. Clasificarea liceelor a fost realizată de trei elevi bucureșteni care au creat o platformă – Registrul Educațional Alternativ (REAL) – prin care liceele sunt evaluate de elevi, profesori, părinți și absolvenți, în funcție de criteriiprecum oportunități, resurse, organizare, personal, comunitate. Prin acest demers, cei trei liceeni vor să își ajute colegii din clasa a VIII-a în alegerea liceului.

La prima ediție a topului REAL, demarată în luna februarie, au fost completate aproape 3.000 de chestionare, iar cele mai bune licee din Capitală, așa cum a reieșit din opiniile celor care au răspuns, au fost premiate în Gala REAL, care a avut loc sâmbătă, 4 mai 2019. În fruntea clasamentelor, realizate în baza unor criterii de evaluare, se află licee precum Colegiul Național Bilingv “George Coșbuc”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București și Colegiul Naţional “Gheorghe Lazăr”.

Pe platforma estereal.ro, aproape 3.000 de oameni au evaluat liceele prin intermediul formularului pus la dispoziție, fiind înregistrate răspunsuri în peste 75% din liceele din Capitală, se arată într-un comunicat al REAL.

Liceele câștigătoare în funcție de:

Oportunități
 • Colegiul Național Bilingv George Coșbuc”, 8.85
 • Colegiul Naţional “Gheorghe Lazăr”, 8.82
 • Colegiul Național Mihai Viteazul”, 8.79
Resurse
 • Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, 8.97
 • Colegiul Naţional “I.L.Caragiale”, 8.90
 • Liceul Teoretic “Jean Monnet”, 8.48
Organizare
 • Colegiul Naţional “Gheorghe Lazăr”, 9.67
 • Colegiul Naţional “Gheorghe Şincai”, 9.63
 • Colegiul Naţional “I.L.Caragiale”, 9.61
Personal
 • Liceul Teoretic “Jean Monnet”, 7.94
 • Colegiul Naţional “Elena Cuza”, 7.84
 • Liceul Teoretic “Eugen Lovinescu”, 7.65
Comunitate
 • Colegiul Național Bilingv George Coșbuc”, 8.90
 • Colegiul Național “Matei Basarab”, 8.42
 • Colegiul Naţional “Gheorghe Şincai”, 8.27

Pe platforma estereal.ro, elevii au putut să spună și de ce au completat formularul REAL. Printre motivele lor sunt:
 • Faptul că vreau ca vocea mea să fie auzită.
 • Vreau o schimbare.
 • Vreau să nu mai stau la ore gata-gata să adorm, ci să-mi fie drag să intru în instituția asta.
 • Imi doresc ca viitorii elevi să își poată alege mai bine liceul, alegându-si bine profilul și știind ce provocări îi vor astepta pe parcursul anilor următori.
 • Speranța că va conta cumva părerea mea.
 • Faptul că pot schimba ceva în viața elevilor.
 • Dorința de schimbare.
Câți bani dau părinții în fiecare an pentru meditații

Platforma REAL a măsurat și piața meditațiilor din București la liceu. Pe baza răspunsurilor părinților, a reieșit că, în medie, aceștia alocă 119.2 RON săptămânal pe meditații în București la liceu.

„Am combinat această valoare cu numărul de elevi de liceu din București, estimat la 67.000, și cu numărul aproximativ de săptămâni pe an în care un elev merge la meditații. Astfel, am reușit să estimăm pentru prima dată suma totală de bani care se alocă anual în București pe meditații pentru liceu, la ~240 mil. lei”, se arată în comunicatul REAL.

Pe de altă parte, 27% din elevii de liceu din Capitală chestionați au arătat că bullying-ul este o problemă în liceul lor: „Procentul maxim al unui liceu din Capitală în care elevii cred că acest fenomen este o problemă este de 69%”.


Citește și:
Registrul Educațional Alternativ este o platformă prin care liceele sunt evaluate chiar de către elevi, profesori, părinți și absolvenți. Acesta a fost gândit pentru a îi ajuta pe elevii din clasa a VIII-a în alegerea opțiunilor de liceu, dar și pentru a le oferi conducerilor instituțiilor de învățământ un mecanism de autoevaluare, încurajând astfel competitivitatea constructivă, se arată în comunicatul REAL. Proiectul a fost inițiat și susținut integral de o echipă de elevi de liceu voluntari și se bucură de colaborări cu organizațiile non-guvernamentale Centrul pentru Inovare Publică și Școala de Valori, și cu instituții oficiale precum Consiliul Municipal al Elevilor București și Ministerul Educației Naționale.


MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • Precizari ale echipei proiectului (Luni, 6 mai 2019, 11:30)
  paubric [utilizator]

  Buna ziua,

  In primul rand, Sava, Vianu si Moisil sunt toate prezentate in cadrul platformei cu rezultatele obtinute, chiar daca nu au reusit sa dobandeasca cele mai bune rezultate.

  In al doilea rand, la sondaj au participat aproape 3000 de elevi, profesori, parinti si absolventi din zeci de licee. In plus, pe platforma, la fiecare liceu este precizat numarul exact de completari din acel liceu. De asemenea, am publicat datele brute anonimizate pentru ca oricine sa poata confirma sau infirma rezultatele.

  Din motive de relevanta statistica, am decis sa includem in clasamente doar liceele cu rata de completare de minim 5% in randul elevilor, pe baza datelor de la ISMB.

  De asemenea, anul acesta am derulat un proiect pilot prin care am capatat experienta pentru a il face si mai bun anul viitor.

  Daca mai aveti sugestii sau reclamatii, va invitam sa ne contactati la contact@estereal.ro.

  Toate cele bune,
  Paul

 • Precizari ale echipei (Luni, 6 mai 2019, 11:42)
  paubric [utilizator]

  Buna ziua,

  Pentru a fi transparenti, am publicat datele brute pentru ca oricine sa poata confirma sau infirma rezultatele obtinute. Clasamentele sunt bazate pe notele date de mii de respondenti, incluzand doar liceele cu rata de completare de peste 5% in randul randul elevilor. Atat Sava, Vianu, cat si Moisil au trecut de acest prag de relevanta statistica si se regasesc pe platforma online.

  Pentru a colecta cat mai multe date si pentru a obtine rezultate cat mai relevante, am folosit canalele oficiale ale Consiliului Municipal al Elevilor Bucuresti, cu reprezentanti din majoritatea liceelor, am apelat la ambasadori din zeci de licee, si am trimis multiple emailuri tuturor institutiilor de invatamant liceal din capitala.

  Topurile surprind perceptia generala a respondentilor, fiind un proiect initiat de elevi de liceu voluntari, MEN aratand sustinere pentru un instrument independent.

  Va invitam sa accesati platforma online (bit.ly/real_platforma) pentru a vedea rezultatele in amanunt pentru fiecare liceu. De asemenea, daca mai aveti recomandari sau sugestii, va asteptam mesajele la contact@estereal.ro.

  Numai bine,
  Paul

45411 vizualizari

 • -5 (13 voturi)    
  Si cor? Ce liceu are cel mai bun cor? (Duminică, 5 mai 2019, 22:12)

  Intermezzo [utilizator]

  Se stie: liceul pe care l-am absolvit eu.
 • +8 (8 voturi)    
  Sf. Sava? (Luni, 6 mai 2019, 9:55)

  botea [utilizator]

  Mi se pare suspect sa nu gasesc Colegiul Sf. Sava in nici o categorie. E totusi cel mai cautat in ultimii ani. Probabil ca trebuia inventata si categorie "popularitate" sau "prestigiu" sau asa ceva.
  • +5 (11 voturi)    
   Aveti dreptate (Luni, 6 mai 2019, 10:35)

   aliana8 [utilizator] i-a raspuns lui botea

   Lipsa totala a unor licee ca Sava, Vianu, Moisil, prezenta anemica a Colegiului Viteazul si cocotarea in top a unor licee precum Monnet, Lovinescu, Basarab si superprezenta Colegiului Cosbuc, da, foarte real acest top.
   E ca si cum ai face un sondaj de opinie doar in 10 locuri si l-ai prezenta ca pe radiografia exacta a unei zone intinse.
   Ar trebui sa aflam cati elevi din fiecare liceu au participat la realizarea topului. Daca sunt 100 din Monnet si 2 din Vianu, vax albina.
   • +6 (6 voturi)    
    Trebuie ponderate rezultatele (Luni, 6 mai 2019, 11:07)

    clint [utilizator] i-a raspuns lui aliana8

    1. Trebuie vazut cat de semnificative sunt statisticile. E posibil ca unele licee sa fi fost subevaluate in timp ce altele supraevaluate.

    2. In educatie exista si se simte intr-o anumita categorie de parinti si elevi, sintagma "la pomul laudat...". E un subiect mult, mult prea complex ca sa fie discutat pe forumuri, necesitand si date obiective.
   • -1 (3 voturi)    
    Precizari ale echipei proiectului (Luni, 6 mai 2019, 11:30)

    paubric [utilizator] i-a raspuns lui aliana8

    Buna ziua,

    In primul rand, Sava, Vianu si Moisil sunt toate prezentate in cadrul platformei cu rezultatele obtinute, chiar daca nu au reusit sa dobandeasca cele mai bune rezultate.

    In al doilea rand, la sondaj au participat aproape 3000 de elevi, profesori, parinti si absolventi din zeci de licee. In plus, pe platforma, la fiecare liceu este precizat numarul exact de completari din acel liceu. De asemenea, am publicat datele brute anonimizate pentru ca oricine sa poata confirma sau infirma rezultatele.

    Din motive de relevanta statistica, am decis sa includem in clasamente doar liceele cu rata de completare de minim 5% in randul elevilor, pe baza datelor de la ISMB.

    De asemenea, anul acesta am derulat un proiect pilot prin care am capatat experienta pentru a il face si mai bun anul viitor.

    Daca mai aveti sugestii sau reclamatii, va invitam sa ne contactati la contact@estereal.ro.

    Toate cele bune,
    Paul
   • +4 (8 voturi)    
    Diferenta (Luni, 6 mai 2019, 16:33)

    ber [utilizator] i-a raspuns lui aliana8

    Deosebirea dintre ele este urmatoarea: la Sf. Sava
    si la M. Viteazu trebuie sa inveti, iar la Cosbuc si Jean Monet trebuie sa fii cool.
    • +2 (4 voturi)    
     Doamne fereste, sa ti se ceara sa inveti :) (Luni, 6 mai 2019, 18:37)

     aliana8 [utilizator] i-a raspuns lui ber

     Rezumat perfect: Sava, Vianu si, mai ales, M Viteazu daca inveti e ok, daca nu ai chef sa inveti, ramai corigent/repetent sau pleci in licee cool, unde nu te streseaza profii cei rai -exemplu Monnet/ Caragiale/Cosbuc.
 • +7 (11 voturi)    
  Really? (Luni, 6 mai 2019, 10:25)

  aliana8 [utilizator]

  Exista vreo legatura intre faptul ca 2(doi) din cei 3 sunt elevi ai Colegiului Cosbuc si clasarea acestui liceu in top 3? :)))))
  Exista vreo legatura intre faptul ca al treilea membru al echipei este elev al Colegiului Elena Cuza si aparitia acestui ;liceu in top 3 intr-o subdiviziune? :)))))
  Intre adolescenti, lucrurile functioneaza in felul urmator: se raspandeste vestea ca trebuie votat pe undeva liceul si se actioneaza in consecinta. Sau nu s-a procedat asa?
  Cum poate fi credibil acest asa-zis top(probabil vom afla in curand ce este in spate) foarte promovat, inclusiv de Androneasca, care plaseaza la Resurse si Personal un liceu ca Jean Monnet in Top 3?
  Lipsa a 3 licee importante, ca oportunitati , resurse si personal, Sava,i Vianu si Moisil(lUltimele doua licee de informatica, domeniu in trendul momentului ca oportunitati) inseamna ca acest registru a fost promovat in anumite licee sau a fost luat in serios idoar n anumite licee.
  Lovinescu, un liceu caldut, in top Personal, pe bune?
  Lazar pe primul loc la Organizare dupa scandalul cu meningita, pe bune?
  Si toate aceste licee, premiate de Androneasca!
  • -1 (3 voturi)    
   Precizari ale echipei (Luni, 6 mai 2019, 11:42)

   paubric [utilizator] i-a raspuns lui aliana8

   Buna ziua,

   Pentru a fi transparenti, am publicat datele brute pentru ca oricine sa poata confirma sau infirma rezultatele obtinute. Clasamentele sunt bazate pe notele date de mii de respondenti, incluzand doar liceele cu rata de completare de peste 5% in randul randul elevilor. Atat Sava, Vianu, cat si Moisil au trecut de acest prag de relevanta statistica si se regasesc pe platforma online.

   Pentru a colecta cat mai multe date si pentru a obtine rezultate cat mai relevante, am folosit canalele oficiale ale Consiliului Municipal al Elevilor Bucuresti, cu reprezentanti din majoritatea liceelor, am apelat la ambasadori din zeci de licee, si am trimis multiple emailuri tuturor institutiilor de invatamant liceal din capitala.

   Topurile surprind perceptia generala a respondentilor, fiind un proiect initiat de elevi de liceu voluntari, MEN aratand sustinere pentru un instrument independent.

   Va invitam sa accesati platforma online (bit.ly/real_platforma) pentru a vedea rezultatele in amanunt pentru fiecare liceu. De asemenea, daca mai aveti recomandari sau sugestii, va asteptam mesajele la contact@estereal.ro.

   Numai bine,
   Paul
 • +2 (4 voturi)    
  Precizari la "Precizari ale echipei" :) (Luni, 6 mai 2019, 19:04)

  aliana8 [utilizator]

  M-am uitat un pic la datele invocate si am tras urmatoarele concluzii:
  1. Folosind Brosurile de admitere ISMB 2014-2018, unde apare numarul de elevi si datele de pe platforma cu numarul de rasounsuri din fiecare liceu, eu am observat urmatoarele:
  * Licee precum Vianu, Caragiale, Sava, Lazar: ponderea este sub 5%, de exemplu:
  Vianu: 39 respondenti/1008 elevi: 3.86 %
  Sava: 43/924; 4.65%
  Caragiale: 42/1120: 3.66%
  Lazar: 33/1008: 3.27
  Caragiale si Lazar, cu 3% sunt in top 3. Pe bune?
  * Cele doua licee din care vin autorii: entuziasm de nedescris, pe midel mandrie patriotica;
  Cosbuc: 194/672:28.86%
  Cuza: 142/448: 31.69%
  *Monnet 31 respondenti/560: 5.53% sus in top. Pe bune?


  Cum sa declari cele mai bune licee din Bucuresti
  doua din care ti-au raspuns 3.27% din elevi si unul in care ti-ai facut reclama la greu????? Intreb si eu

  2.M-am uitat pe comentarii, prin Vianu ati gasit niste domnisoare care au specific o problema cu dl C de la mate (se stie) si cativa elevi care , speculez, fac cu doamna M chimia.:))))) .
  Din Viteazu, problema depistata o stie tot Bucurestiul : trebuie sa inveti ca altfel ramai corigent, Pe bune, notele sunt de la 2 la 10.(cum e si normal). Dar, unii nu inteleg, vor doar 9 si 10. Plus , specific, legenda liceului, de la istorie :) In consecinta, capitolul Personal la cote reduse :)
  In Sava, inteleg ca ati gasit elevi care au o problema cu fizica sau cu profesorul de fizica., presupun ca din aceeasi clasa.
  Prin liceele cool, e libertate , distractie etc.
  3. Desi , de exemplu, Viteazu nu este in top Comunitate, el sta cel mai bine la capitolul Bullying, doar 11% cred ca liceul are o problema in aceasta privinta, in timp ce doua licee din top 3 Comunitate au un procent spre 20% legat de Bullyng. Cam e o contradictie in rezultate.
 • +2 (4 voturi)    
  Top cu probleme (Luni, 6 mai 2019, 19:12)

  aliana8 [utilizator]

  Sa faci un astfel de top, necalibrat, cu diferente mari intre numarul de respondenti, fara niciun criteriu sociologic si apoi sa declari niste licee in top 3 la a,b,c si sa premiezi chiar aceste licee, mi se pare o nebunie.
  Problema este ca, avand in vedere numarul de vizualizari, oamenii chiar incearca sa ia o decizie legata de 4 ani importanti din viata unui copil, iar tu le livrezi , ambalat frumos, un top suprarealist.
  Asa ca zic si eu: oameni buni , daca doriti ca voi sau copiii vostri sa invete ceva, sa aiba un mediu interesant, nu ocoliti licee precum Sava/Vianu/Viteazu/Moisil. Da, se iau note mici, da, trebuie sa mai si inveti ceva, dar pe ansamblu sunt in regula.
  Daca doriti libertate(nu va zic ce presupune de fapt), putin stres, fluturi si floricele colorate, duceti-va la cele din aceste topuri.
 • +1 (1 vot)    
  Legatura top licee - Consiliul Elevilor (Marţi, 7 mai 2019, 16:07)

  aliana8 [utilizator]

  Aprofundand acest top suprarealist, am constatat ca este sprijinit de un asa-zis Consiliu al Elevilor din Bucuresti la conducerea caruia sunt elevi din Basarab(2 cu functii din acelasi liceu:))) si Cuza.
  De asemenea, acest Consiliu nu are niciun reprezentant al vreunui liceu din topul real: licee foarte bune au 0(zero) reprezentanti.
  Niciun picior de elev din Sava/Lazar/Viteazu/Vianu/Moisil/Sincai.
  Asa se si explica rezultatele de necrezut ale topului.
  Comitetul Elevilor din Bucuresti este oglinda societatii din acest moment: oamenii de valoare sunt marginalizati,
  Cum poate Ministerul Educatiei sa isi lege numele de ceva atat de discutabil? Ba, pe baza lui, sa dea si niste diplome.Groaznic.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by