Ministerul Educaţiei a publicat un regulament de organizare şi funcţionare al colegiilor şi liceelor pedagogice, prin care stipulează clar care sunt regulile prin care aceste şcoli pot organiza cursuri. Ordinul publicat în Monitorul Oficial arată că liceele şi colegiile pedagogice vor organiza cursuri numai cu frecvenţă şi numai în prima parte a zilei.

Ecaterina AndronescuFoto: Hotnews

Potrivit documentului colegiile şi liceele pedagogice şcolarizează elevi pentru specializările: învăţător, educator, educator-puericultor, învăţător – educator, instructor de educaţie extraşcolară şi mediator şcolar.

Elevii de la profilul pedagogic care nu obţin la sfârşitul anului minimum media 8 la purtare şi medii de minimum 6 la limba română, matematică şi la disciplinele pedagogice nu îşi mai pot continua studiile la acest profil. De asemenea, elevii care nu dovedesc vocaţie pedagogică sunt transferaţi în anul şcolar următor la alte profiluri.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, afirmă că schimbările privind şcolile pedagogice vor fi cuprinse în noua lege a educaţiei şi absolvenţii de colegii şi licee pedagogice este posibil să aibă prioritate la angajarea în sistemul de educaţie.

"Eu cred că era absolut necesar pentru că toate aceste licee şi colegii pedagogice îi pregătesc pe cei care sunt elevi acum să fie viitoarele cadre didactice. Formarea pedagogică de la vârsta pe care o are un elev în liceu este una cu mare temeinicie şi cu mare trăinicie. De aceea, eu sper ca în legea învăţământului să-i convigem pe cei care au putere de decizie ca aceşti absolvenţi de licee pedagogice care urmează cursuri universitare să aibă bonificaţie la intrarea în sistemul de învăţământ. Au mult mai multă aplecare pedagogică şi sunt mult mai buni profesori în majoritate. Şi de aceea au şi un regulament special pentru că nu poţi să fii un profesor de nota 5", a declarat Ecaterina Andronescu pentru HotNews.ro.

Întrebată despre ce fel de bonificaţie este vorba, Ecaterina Andronescu a spus că absolvenţii de pedagogic care vor să devină profesori să nu mai facă mentorat.

"Noua lege încercăm să cuprindă o bonificaţie, nu ştiu să vă spun acum despre ea. Va avea o prioritate absolventul de liceu care a făcut şi liceul pedagogic, să fie cu prioritate trimis în sistemul de învăţământ. Poate că nu va mai fi cazul să beneficieze de un mentor în măsura în care a avut o formare iniţială în liceu", a mai spus Ecaterina Andronescu.

MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!