Ministerul Educaţiei îi degrevează pe directorii de şcoli de obţinerea autorizaţiei de asigurare la incendiu atunci când îşi depun actele pentru autorizarea şcolii. Concret, dosarul de acreditare nu va mai conţine şi autorizaţia de asigurare la incendiu, aşa cum se întâmpla până acum. Acest ultim document va trebui obţinut de către primării.

scoala CraiovaFoto: Gazeta de Sud

Într-un articol al ordonanţei de urgenţă se precizează că: Evaluarea externă în vederea autorizării sau acreditării, după caz, nu este condiţionată de prezentarea de către directorul unităţii de învăţământ de stat a autorizaţiei de asigurare la incendiu. Autorităţile administraţiei publice locale, în calitate de proprietari ai imobilelor în care funcţionează unităţile de învăţământ preuniversitar au responsabilitatea şi obligaţia de a asigura obţinerea avizului sau autorizaţiei de securitate la incendiu, după caz.

Secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, Florian Lixandru, a declarat pentru HotNews.ro că această măsură a fost luată pentru a debloca situaţia şcolilor care vor să-şi acrediteze specializările, dar nu pot din cauza autorizaţiei de asigurare la incendiu.

"Nu are de ce să sufere şcoala pentru a-şi putea lua acreditarea. Acreditarea ţine de actul educaţional în sine. Directorul e responsabil doar de autorizarea sau acreditarea şcolii. Au fost situaţii în care şcoli care erau deja acreditate de drept şi voiau să-i autorizeze o altă specializare nu puteau face acest lucru pentru că nu aveau autorizarea la incendiu, care presupunea o serie întreagă de lucrări", a spus Florian Lixandru.

Acesta a precizat că autorizaţia de asigurare la incendiu va fi în continuare obligatorie.

"Şcolile vor fi acreditate, dar în procesul de acreditare nu se va mai ţine cont de această autorizaţie la incendiu. La şcolile private rămâne autorizarea pentru că e vorba de proprietari, ei sunt proprietari", a mai spus Lixandru.

"Aşa au fost concepute standardele, dar acolo nu se specifica autorizaţia la incendiu. Şi atunci pentru a debloca această situaţie am decis lucrul ăsta", a mai spus Lixandru.

MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!