Cercetătorii clujeni au depus o cerere de brevetare a unei invenții prin care clădirile ar fi izolate cu panouri cu miez din lână de oaie, care ar putea înlocui polistirenul, scrie Mediafax. „Pornind de la propunerea ministrului Agriculturii de valorificare a potențialului ovin, noi propunem mai mult”, spun aceștia.

HotNews.roFoto: Hotnews

Hegyi Andrea, cercetător în cadrul sucursalei Cluj a Institutului de Cercetare-Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltarea Teritorială Durabilă, a declarat miercuri la Cluj-Napoca, la un salon de inventică, faptul că România se află printre primele 5 țări din Europa care au această resursă de lână de oaie, material care nu este valorificat, ci ars sau aruncat pe câmp.

„Pornind de la propunerea ministrului Agriculturii, Petre Daea, de valorificare a potențialului ovin din România, noi propunem mai mult, și anume să valorificăm atât lâna de oaie, cât și să ne inspirăm din tradiția pe care o avem de-a lungul sutelor de ani de istorie și, prin inovare, să ajungem la un mediu de locuit sănătos, puțin poluant, ecologic. Resursa de lână de oaie există, dar nu este valorificată, astfel că se ajunge la aruncatul lânii pe câmp sau la arderea ei. România se află printre primele 5 țări din Europa care au această resursă. Noi am depus o cerere de brevet de invenție pentru panouri termoizolatoare compozite, cu miez din lână de oaie, cu scopul creșterii confortului termic în spațiile de locuit, clădiri administrative, spații închise destinate desfășurării activităților industriale sau agro-zootehnic. Lâna de oaie are capacități de izolare termică și fonică, permeabilitate la aer și apă”, a spus Hegyi.

Potrivit acesteia, rasele oilor românești au o lână cu fir mai gros, puțin folosit în industria textilă, primul pas fiind valorificarea lânii prin saltele folosite ca material termoizolant în interiorul unei clădiri.

„Pasul doi a constat din încasetarea miezului de lână de oaie de tip saltea într-o carcasă de material compozit pe bază de liant anorganic - ciment, var, cu dimensiuni de 30X30 cm și grosime de 10 cm, care se aplică pe peretele exterior sau interior al unei clădiri. La îmbinarea dintre două panouri se folosește vată minerală provenită din construcții. Acest sistem de panouri cu miez de lână de oaie ar putea înlocui polistirenul în lucrările de termoizolare a clădirilor, ar fi o soluție”, a mai spus cercetătorul clujean.

Salonul ProInvent organizat de UTCN se desfășoară miercuri și joi la BTarena din Cluj-Napoca și numără peste 400 de invenții ale unor inventatori din țară și străinătate.