Secţiune susţinută de MedLife

VIDEO Cum arată şcoala unde toţi profesorii predau lecţiile digital. Matematica e predată prin joc

de Andreea Ofițeru     HotNews.ro
Duminică, 10 martie 2019, 9:00 Actualitate | Educatie


Şcoala din Popeşti Leordeni
Foto: Hotnews
La câţiva kilometri de Bucureşti, 700 de elevi învaţă într-o şcoală complet digitalizată. Lecţiile se predau pe table inteligente, exerciţiile se fac pe Google Classroom, matematica se învaţă prin joc. Şcoala "Ioan Bădescu" din Popeşti-Leordeni a luat-o înaintea programelor guvernamentale pentru digitalizarea în şcoli şi a dotat toate clasele cu table inteligente şi pe elevi cu laptopuri. Profesorii s-au dus la cursuri pentru a învăţa să folosească tehnologia şi, în prezent, toţi cei 40 de dascăli ştiu să-şi predea lecţiile pe calculator.Ştefan este elev în clasa a III-a şi ştie să folosească laptopul şi sistemul prin care îşi face lecţiile cel mai rapid din clasă. Sistemul informatic îl ajută să-şi facă temele din clasă.

"La matematică îmi place că învăţăm lucruri noi şi că învăţăm înmulţirea şi împărţirea. La început era grea, dar acum că am învăţat este mult mai uşoară", a spus Ştefan, elev în clasa a III-a.

Învăţarea prin joc e cel mai bun lucru pentru elevii de la Şcoala "Ioan Bădescu" din Popeşti- Leordeni.

"Mie mi se pare mai uşor şi mai distractiv! E mai distractiv pentru că e mai uşor de învăţat şi lucrăm pe laptopuri", Daria, elevă din clasa a III-a.

Profesorii care folosesc sistemul informativ pentru predare spun că astfel materia poate fi structurată mult mai uşor, iar elevii pot avea pe loc rezultatele la exerciţii.

"Încercăm să ne adaptăm noilor cerinţe, să venim în ajutorul lor tocmai pentru a face cât mai uşoară învăţarea, mai practică, mai interesată pentru ei. Să înveţe mai uşor, mai rapid, temele să şi le facă cu plăcere şi astfel chiar vin cu drag la şcoală. La finalul fiecărei ore încerc să încarc pe classroom un test de evaluare şi astfel pot să-mi dau seama, din obiectivele pe care eu mi le-am propus în ora respectivă, cât de bine au fost însuşite de către elevi", spune Ana Maria Vincene, profesor învăţământ primar.O altă profesoară arată că, prin metodele interactive, elevii reţin mult mai uşor informaţia.

"Putem pregăti nişte lecţii interactive, centrate pe elev. În primul rând, renunţăm la metodele acelea tradiţionale în care copilul stătea în spatele celuilalt şi noi profesorii veneam în faţa lor le spuneam nişte informaţii, eventual le demonstram ceva, iar ei reţineau ce puteau, învăţarea nu era eficientă decât pentru puţin timp, dacă îi mai întrebai peste 2-3 zile nu mai ştiau mare lucru. Prin aceste metode interactive îi punem în centru pe elevi", arată Felicia Barbu, profesor învățământ primar.

Învăţătoarea Florentina Tîrnăcop foloseşte tabla interactivă de un an. La început i-a fost greu. I se părea că elevii o stăpânesc mai bine decât ea. Dascălul spune că nu a renunţat de tot la metoda tradiţională.

"În primul rând, noi încercăm să îmbinăm sistemul digital cu cel tradiţional, încercăm să ne apropiem de elevi prin aceste lecţii interactive. Folosim tehnologia pentru că ei sunt obişnuiţi de mici cu tehnologia şi le place. Sunt atenţi, sunt mai activi, sunt bucuroşi, veseli că descoperă lucruri noi. Nu mai sunt timoraţi de matematică", a spus învăţătoarea Florentina Tîrnăcop.

Directoarea şcolii, Angelica Coman, arată că prin digitalizarea completă şi în acelaşi timp prin proiectele pe care şcoala le are abandonul şcolar a fost redus la zero.

"Încercăm ca toate minusurile pe care le avem şi să găsim oportunităţi astfel încât să le transformăm în plusuri. Nu este uşor. Cred că plusul şcolii noastre constă în resursa umană", a spus Angelica Coman, directoare la Şcoala "Ioan Bădescu" din Popeşti Leordeni.

Din toamna anului trecut, pentru a suplini lipsa de spaţiu, directoarea a a adus patru săli modulare în care au loc cursurile claselor pregătitoare. Clasele din containere sunt dotate cu tot ce trebuie, dar în plus au şi aer condiţionat. Cu toate că la început părinţii elevilor care învaţă la şcoala din Popeşti Leordeni au fost nemulţumiţi de clasele din containere, acum au înţeles că avantajul este că elevii învaţă în două schimburi.

"Aşa am reuşit să aduc toţi copiii la şcoală pe un program normal, pentru a nu intra într-un program cu trei schimburi. Mi s-a părut foarte important ca elevul să aibă timp suficient, având în vedere că avem clase numeroase, să aibă cât de cât un timp suficient alocat de către cadrul didactic, de 45 de minute conform legii educaţiei pentru ciclul primar şi de 50 de minute pentru cel gimnazial. Şi de aceea funcţionăm cu ciclul primar dimineaţă, şi cu ciclul gimnazial după amiază. Şi pentru a nu intra într-un program de trei schimburi astfel încât să intre copilul la 7.30 şi să termine la ora 10.30, apoi schimbul 2 de la 10.30 până la 14.30, şi apoi schimbul 3 de la 14.30 până la 7 seara, am preferat o variantă care nouă cadrelor didactice ni s-a părut bună pentru elev în primul rând", a mai spus Angelica Coman, directoare la Şcoala "Ioan Bădescu" din Popeşti-Leordeni.

Vedeţi cum arată şcoala din Popeşti-Leordeni în video-ul alăturat.MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18513 vizualizari

 • +5 (15 voturi)    
  Ia sa punem o intrebare mai incomoda (Duminică, 10 martie 2019, 11:16)

  Intermezzo [utilizator]

  Cu atitea laptopuri pe masa, vor mai sti elevii aceia sa faca o impartire CU MINA, pe hirtie? De pilda 185466:349 . As pune mina in foc ca vor pune laptopul sa faca socoteala, ceea ce ar insemna ca nu matematica au invatat ci cum sa foloseasca laptopul . Ne putem astepta si la raspunsul: " da' de ce trebuie sa mai stim cum se face o impartire cu mina pe hirtie cind avem laptopuri? " Si din nou as pune mina in foc ca acest raspuns are o probabilitate de 99.784% . Fireste ca nici n-am indraznit sa intreb daca elevii aceia superdigitalizati ar sti sa extraga si un radical, tot cu mina pe hirtie. In concluzie, convingerea mea personala este ca singurul criteriu de a evalua eficienta invatarii prin tehnologii digitale ramine capacitatea elevilor de a rezolva probleme de aritmetica si matematica in lipsa oricarei asistente tehnologice. NEASISTATI!
  • +1 (17 voturi)    
   scoate mana din foc.. (Duminică, 10 martie 2019, 12:11)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Intermezzo

   Care este utilitatea in viata de zi cu zi a impartirii din "pilda" ta? Sau extragerea unui radical.. la ce le-ar folosi copiilor? Nici un matematician nu-si pierde vremea facand operatii artimetice cu numere mari. Daca ai inteles conceptele, poti sa treci mai departe. Matematica este o stiinta vasta. Daca tu doar cu asta ai ramas, ghinion..
   • -1 (5 voturi)    
    Uite care ar fi utilitatea (Duminică, 10 martie 2019, 16:25)

    Intermezzo [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Cineva zboara cu avionul si l-a lasat bateria la telefonul mobil. Are in buzunar dolari dar fiindca aterizeaza la Londra ar dori sa stie cite lire sterline valoreaza o parte din dolarii lui. Fiindca nu poate face chiar toate platile cu cardul. Si atunci, cunoscind paritatea lira-dolar, pune mina pe o hirtie si socoteste cite lire poate obtine din, sa zicem, 275 de dolari. Numai ca n-ai prins ideea de fond a comentariului meu, care e urmatoarea: indiferent de progresele tehnologiei e bine ca omul sa se poata descurca NEASISTAT in orice situatie, daca mai poate. Si in aritmetica inca mai poate. Acuma, mi-ai zis sa scot mina din foc. Pai de ce? Fiindca tu prin intrebarea pe care ai pus-o ai confirmat STRALUCIT presupunerea mea, ca 99.784% din cei chestionati vor raspunde: "dar de ce am nevoie sa fac asta neasistat? " Exact ce ai facut tu fara sa-ti dai seama in ce capcana ai cazut. Lot of laughs and of hă-hă-hă.
    • +1 (1 vot)    
     penibil (Marţi, 12 martie 2019, 15:45)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Intermezzo

     deci "cineva" pleaca la Londra fara sa stie cati bani are in buzunar, dar stie pe din'afara, la zecimala, cursul USD/GBP (care este ~0.75) si nu scapa decat daca imparte pe hartie, cu creionul, 275/0.75?

     pai daca pierdea mai putin timp cu impartiri inutile poate s-ar fi prins cum sta treaba cu fractiile si 0.75 este 3/4, deci suma in lire este trei sferturi din suma in dolari, caz in care calculezi mult mai usor, fara calculator, fara hartie, fara creion. daca nu cumva ai tocit ca prostul regula fara sa o intelegi.. ;)
   • -1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 11 martie 2019, 8:29)

    [anonim] i-a raspuns lui pehash

  • +6 (10 voturi)    
   metoda punctuala, nu mai mult (Duminică, 10 martie 2019, 12:24)

   T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Intermezzo

   Nici eu nu sunt de acord cu o asemenea metoda. Computerul, tableta au si ele importanta lor dar sa reduci predarea si asimilarea cunostintelor doar la ele este o mare greseala. Si asta pentru un motiv foarte simplu: metoda merge cat este vorba de lucruri simple: cand materia va deveni dificila si elevii vor fi obligati sa faca rationamente- nu doar calcule- atunci foarte multi vor fi depasiti de situatie. Poate ca aceste lectii digitale- sa le spunem- merg la anumite materii, dar nu cred ca sunt benefice pentru matematica, fizica, chimie acolo unde - cum spuneam- intervine rationamentul.
   Cum spunea @intermezzo elevii deveniti adolescenti, adulti nu vor stii sa faca un calcul simplu, necesar in viata de zi cu zi. Nu este viata adevarata sa stai cu tableta sau cu telefonul in mana si sa ajungi dependent de acestea.
   • +6 (8 voturi)    
    vorbeste lumea ca ... (Duminică, 10 martie 2019, 13:07)

    nu conteaza cine zice [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

    vor deveni superficiali, consumeristi de duzina , lipsiti de o normala profunzime a vietii zilnice. vor evita orice fel de implicare proprie, minimul simplu efort si vor invoca sistematic necesitatea de rezolvari superioare instantanee din partea oricarei entitati posibil inventate. se vor sustrage de la orice actiune sociala efectiva, vor vana numai avantaje proprii, in dauna oricarei asocieri real-functionale. vor mima atasament pentru concepte pretins avangardiste, vor deveni falsi in tot mai multe manifestari personale exterioare, umarind in fond numai iluzoriul beneficiu propriu imediat.
   • +5 (5 voturi)    
    tehnologia (Duminică, 10 martie 2019, 14:54)

    Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

    Inainte de calculator se folosea rigla de calcul.

    Problema nu este folosirea calculatorului in predare ci cand in folosesti.

    Sunt situatii cand scrisul de mana are avantajul lui, situatii folosirea calculatorului are avantajul lui.

    De exemplu legea lui Arhimede. Eu as incepe cu experimentul (apa, dinamometru etc); ar fi interesant sa masoare forta lui Arhimede pentru diferite lichide si corpuri de diferite ( pentru calcularea volumului corpului nu m-ar deranja daca s-ar folosi un calculator stiintific :) ).

    Dupa aceea daca as avea un filmulet in care sa se explice legea lui Arhimede cred ca m-ar ajuta in predare.

    Dupa aceea as face cateva exercitii pe tabla si hartie.

    De asemenea la geometrie. La geometria in plan cred ca calculatorul este inutil. La geometria in spatiu cred ca ar fi util.

    In clasele 1-4 nu as folosi calculatorul pentru calcule simple (cel mult pentru a se verifica ca au calculat corect).

    In clasele mai mari ar fi interesant sa scrie elevii un program a implementa algoritmul de calcul a radicalului; nu trebuie sa fie C pot fi programe de tip flowchart (Raptor sau Scratch).
  • -4 (8 voturi)    
   Comment sters de user (Duminică, 10 martie 2019, 13:34)

   qwerasdf [anonim] i-a raspuns lui Intermezzo

   • +2 (2 voturi)    
    Nu te mai da mare cind si tu faci greseli! (Duminică, 10 martie 2019, 16:40)

    Intermezzo [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

    Fiindca eu scriu exact asa cum am INVAŢĂŢ . Si eu am INVAŢĂŢ la scoala sa scriu cu î din i si nu vreau sa-mi schimb obiceiul. M-au convins oameni de litere de mare anvergura, ca Romulus Vulpescu, George Pruteanu si Andrei Plesu, care sunt totalmente impotriva scrierii cu â din a . Motivul: este absurd ca intr-o limba sa folosesti doua SEMNE pentru acelasi SUNET, in functie de pozitia sunetului in cuvint. Aceasta decizie stupida de a scrie cu â din a a luat-o Academia Romana condusa de inginerul Mihai Draganescu, votata de o majoritate formata tot din ingineri si niciun filolog. La vot toti filologii s-au impotrivit dar inginerii au fost mai multi. Baga asta la cap si de mîine sa scrii cum scrie LUMEA BUNA.
  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 11 martie 2019, 8:27)

   [anonim] i-a raspuns lui Intermezzo

 • +6 (12 voturi)    
  De verificat daca stiu tabla inmultirii (Duminică, 10 martie 2019, 11:58)

  mihai2015 [utilizator]

  Mai sus era un comentariu cu extragere de radical, eu cred ca la intrebarea cat fac 7x7 nici jumatate din clasa nu stiu fara laptop.
  Nici o cerere simpla nu stiu sa o scrie de mana.
 • +2 (10 voturi)    
  Raspuns la intrebarea incomoda (Duminică, 10 martie 2019, 12:07)

  eu2012 [utilizator]

  @Intermezzo Inmultirea si restul operatiilor elementare facute manual presupun memorarea unor reguli, nu efectuarea unui rationament. Sunt convins ca acesti copii nu fac doar calcule in sine, ci calculele le folosesc pentru a afla solutia unei probleme, a carei rezolvare presupune argumentare pas cu pas.
  Ce e mai important pentru Dvs sa stiti regula de calcul a radicalului sau sa intelegi ce reprezinta radical dintr-un numar pozitiv. Scoala romaneasca a fost prea mult timp una care doar transmite un volum imens de informatie fara niciun rol formator, ci mai degraba deformator. In concluzie, sa nu fim conservatori. Ce ati prefera mai mult pentru copilul Dvs, sa socoteasca manual si plictisitor zeci de operatii, pe pagini intregi de caiet sau sa abordeze cu placere o problema interesanta in care nu se pune accentul pe calcule, ci pe comentarea solutiei.
  • +10 (10 voturi)    
   elevii buni sunt penalizati (Duminică, 10 martie 2019, 14:11)

   T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui eu2012

   Problema este ca metoda digitala penalizeaza elevii buni si foarte buni. Poate fi atractiva pentru elevii slabi si mediocri, ii (poate) face sa priveasca anumite materii intr-o maniera " joc", dar cei mai buni care nu au probleme sa calculeze sunt penalizati. Ceea ce se va vedea mai tarziu...
   • +1 (5 voturi)    
    ????? (Duminică, 10 martie 2019, 14:58)

    Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

    Nu sunt de acord.

    Pentru un copil bun care stie sa faca calculele rapid, nu cred ca este o placere aibe teme in care sa faca calcule (chiar si complicate) toata ziua.

    Cred ca mai interesant este daca ar folosi chiar si calculatorul si si-ar folosi timpul pentru a lucra alte exercitii mai interesante.
    • +1 (5 voturi)    
     e ceva mai complicat... (Duminică, 10 martie 2019, 16:39)

     T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui Paul_

     Asta nu reusiti sa intelegeti: problemele interesante nu inseamna calcule, ci rationamente. Chiar daca un computer, un program iti da rezultatul, ba paote si etapele calculelor, nu iti da si cum ai ajuns la acest rezultat, care este ideea ascunsa in calculele respective.
     Asta inseamna rationament si face diferenta intre elevii buni si rai. Copiii mei invata intr-o scoala a unei tari din vestul Europei si matematica, fizica si chimia se predau asa cum si eu le-am invatat,: la tabla, explicand fiecare pas si fiecare idee. Poti sa cauti probleme, teste pe internet, dar asta nu inseamna mare lucru. Nu mai mult decat problemele pe care copiii le fac pe hartie si care ii ajuta sa-si dea seama de dificultati.
     • 0 (2 voturi)    
      :) (Duminică, 10 martie 2019, 18:53)

      Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

      Sunt de acord.

      Calculatorul poate prelua o parte din munca plictisitoare si ramane parte mai interesanta care presupune rationamente.

      Si apoi daca folosesti calculatorul si calculul rezultatul te ajuta sa intelegi mai bine ... cu atat mai mult este un avantaj.
  • 0 (2 voturi)    
   Ma tem ca n-ai inteles ce trebuia (Luni, 11 martie 2019, 1:31)

   Intermezzo [utilizator] i-a raspuns lui eu2012

   Acel exemplu pe care l-am dat cu impartirea ascundea in background o intrebare mult mai grava : este sau nu este cazul sa stabilim care sunt acele cunostinte si deprinderi pe care elevii sa le stapineasca in absenta oricarei forme de ASISTENTA tehnologica ? De scris de mina mai invata, inca? Mai invata. Iata un exemplu foarte potrivit de stabilire a unei deprinderi obligatorii care trebuie insusita indiferent cite editoare de PC, laptop sau tableta exista. A dat cineva exemplul cu tabla inmultirii, foarte potrivit si acela. Trebuie s-o stie fara acces la laptop? Trebuie. Discutia de fapt asta este, ce trebuie sa stie obligatoriu elevii si ce nu trebuie, fiindca pot afla asistati. Si nu-mi fac iluzia ca se va ajunge vreodata la un consens pe speta asta, dar discutia trebuie sa existe.
 • +5 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 10 martie 2019, 14:42)

  [anonim]

 • +3 (3 voturi)    
  sa stim ce facem (Duminică, 10 martie 2019, 15:15)

  Dedalus [utilizator]

  Intrebarea mea - fara a fi carcotas- este: stiu cadrele didactice sa predea in mediul digital?

  Pentru ca metodele sunt complet diferite de cele din didactica traditionala.

  A preda folosind tableta nu e absolut deloc acelasi lucru cu a preda in mediul digital.

  Iar tableta si laptopul, daca amaratii aceia de copiii le vor folosi 6 ore pe zi (scoala) + 2 ore pe zi (teme) isi vor distruge cu suguranta vederea si vor avea serioase probleme psihice.

  Ecranele acelea nu sunt proiectate pentru folosire indelungata, iar in cazul copiiilor, este cu atat maii rau.

  In plus, nu e bine sa fie neglijata interactiunea umana, mai ales la varste mici, pentru ca educatia nu consta doar in acumularea de cunostintem ci si in foramrea unui profil moral-etic. Acela nu se poate forma la calculator.

  ///

  O strategie potrivita ar fi fost:
  - reducerea programului la 4 ore pe zi
  - cresterea capacitatii in extracurricular si asigurarea legaturii cu non-formalul
  - mentinerea la 25% a oreleor de scoala in regim social (adica fara calculator), inclusiv prin itnroducerea atelierului scolar si a sporturilor de echipa
  - introducerea e-readerelor, acolo unde este posibil
  - recalificarea masiva a cadrelor didactice (asta nu prea se poate face in conditiile actuale, dar macar sa nu uitam ca e necesara).
 • +4 (4 voturi)    
  "When it was out of sight, (Duminică, 10 martie 2019, 16:20)

  soundtrack [utilizator]

  it was out of mind!!!", o zicere englezeasca!!!
  Cand inchizi device-ul, creierul inteligent poate fi verificat cu creionul si hartia.
  Practica=exersarea gandirii!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by