Secţiune susţinută de MedLife

Imaginea învățământului din România în Raportul de ţară pe 2019: Educația e subfinanţată, 4 din 10 școli din mediul rural au toaletele în curte, iar abandonul școlar e la cote alarmante

de A.O.     HotNews.ro
Miercuri, 27 februarie 2019, 19:07 Actualitate | Educatie


Ministerul Educatiei
Foto: edu.ro
Educaţia din România este subfinanțată, iar capacităţile pentru modernizarea sistemului de învăţământ trebuie consolidate, arată Raportul de ţară privind România pe 2019 al Comisiei Europene. În raport se arată că măsurile legislative recente amână până în 2022 punerea în aplicare a cerinței legale de a aloca anual echivalentul a 6 % din PIB pentru educație. "Acest prag nu a fost atins niciodată", se arată în raport.

Numărul copiilor din învățământul preuniversitar a scăzut cu 14% între 2007 și 2017. Sistemul de învăţământ din România este disproporţionat în privina şcolilor, în timp ce 10% dintre școli sunt supraaglomerate, în 58% dintre şcoli nu au capacități excedentare. 38% dintre școlile din mediul rural au toalete exterioare, fără apă curentă și canalizare, față de 7% în mediul urban. În România, numai 15,7% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 3 ani sunt înscriși la creșă, faţă de media din Uniunea Europeană care este de 34%, inclusiv din cauza lipsei de creșe.

Raportul arată şi că şcolile din România se desfășoară și activități finanțate de UE, dar acestea se confruntă cu întârzieri.

În privinţa abandonului şcolar, raportul arată că rata persoanelor care au părăsit timpuriu sistemul de învățământ și de formare profesională a fost de 18,1% în 2017, cu aproape 8 puncte procentuale peste media UE.

"Nu există încă o abordare integrată pentru prevenirea părăsirii timpurii a școlii, ci se întreprind doar eforturi sporadice de îmbunătățire a calității învățământului în școlile cu rate ridicate ale abandonului școlar", se arată în raport.

Raportul cuprinde referinţe şi la învăţământul dual de educație și formare profesională, care a fost introdus dar este considerat în continuare de către elevi și părinți o opțiune secundară.

"Mai mult, rata de ocupare a absolvenților recenți ai sistemului de educație și formare profesională rămâne relativ scăzută (67% în 2017, față de media UE de 77%), ceea ce înseamnă că relevanța lor pentru piața forței de muncă este problematică", mai scrie în raport.

În privinţa învăţământului universitar, raportul arată că acesta nu este aliniat suficient la piața forței de muncă. Rata de absolvire a învățământului terțiar s-a dublat în ultimul deceniu, dar aceasta rămâne scăzută faţă de UE. Dacă în România 26% din studenţi absolvieră facultatea în 2017, în UE procentul era de 40 %.

MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3092 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Ba nu (Miercuri, 27 februarie 2019, 20:52)

    imi_pasa_de_romania [utilizator]

    E exact pe drumul cel bun. O societate indobitocita este mai usor de controlat. "Noi muncim, nu gandim".


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by