Secţiune susţinută de MedLife

Universitatea Tehnică de Construcţii a anulat 30 de diplome false / Andronescu: Fac din nou apel la toţi decanii din România să verifice trecerea notelor

de Andreea Ofiteru     HotNews.ro
Marţi, 19 februarie 2019, 13:29 Actualitate | Educatie


UTCB
Foto: Hotnews
Conducerea Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti (UTCB) a dispus anularea a 30 de diplome emise în perioada 2003-2016 la Facultatea de Geodezie, întrucât titularii acestora nu aveau calitatea de absolvent al unui program de studii de licenţă. Universitatea Tehnică de Construcţii a venit cu precizări cu privire la situaţia studenților care şi-au obţinut diploma de licenţă fără să fi urmat cei patru ani de studii, fără să dea examene în sesiuni şi fără să susţină examenul de licenţă.

Într-un comunicat de presă, rectorul UTCB arată că a dispus efectuarea unui audit intern în iulie 2018 pentru verificarea modului în care se alocau și se plăteau bursele sociale și de ajutor social ocazional către studenții Facultăţii de Geodezie. Auditul a fost dispus după ce Serviciul Social al Universității a identificat o neconcordanțe între situația dosarului unui student și declarația acestuia cu privire la neîncasarea bursei sociale.

"După primele constatări ale auditului intern, rectorul UTCB a sesizat în termen legal organele competente – și anume Secția 7 Poliție – să investigheze însușirea nelegală a unor burse sociale de către secretarul-șef al Facultății de Geodezie, Mirela Bunea. Sumele însușite au fost integral recuperate de la fosta secretar șef, care și-a recunoscut faptele și a demisionat la solicitarea conducerii Universității. De asemenea, prin decizie a rectorului, în urma unei cercetări disciplinare, au încetat relațiile contractuale dintre UTCB și soțul secretarei-șef Mirela Bunea, parte reclamată în plângerea penală depusă de conducerea UTCB", se arată în comunicat.

Rectorul a dispus un al doilea audit intern, în noiembrie 2018, pentru verificarea diplomelor de licență emise pe perioada mandatului de secretar-șef al doamnei Bunea la Facultatea de Geodezie, 2001-2018, după ce s-au constatat neconcordanțe între documentele de studii întocmite de aceasta și asumate de decan. Perioada pentru care au fost identificate aceste nereguli este cuprinsă între sesiunea din iulie 2003 și cea din februarie 2016.

"În baza discrepanțelor identificate de auditul intern în documentele întocmite de secretarul șef al Facultății de Geodezie, în raport de prevederile legale în care se statuează faptul că ”rectorul poate anula, cu aprobarea senatului universitar, un certificat sau o diplomă de studii atunci când se dovedește că s-a obținut prin mijloace frauduloase sau prin încălcarea prevederilor Codului de etică și deontologie universitară”, rectorul Universității, în vederea respectării și aplicării legii, și ca urmare a Hotărârii Senatului UTCB, a dispus anularea unui număr de 30 de diplome emise fără ca titularii acestora să aibă calitatea de absolvent al unui program de studii de licență al Facultății de Geodezie", se mai arată în comunicat.

Rectorul precizează că universitatea a publicat eciziile de anulare au fost publicate în Monitorul Oficial al României, indicând seriile și numerele actelor de studii anulate.

Universitatea a depus o a doua plângere penală pentru a identifica persoanele vinovate şi a dispus audit pentru toate facultăţile.

Pentru celelalte trei facultăți auditul intern este în desfășurare, până în acest moment nefiind semnalată nicio situație neconformă. Aceste fapte fără precedent în Universitatea noastră nu pot aduce atingere calității profesionale a zecilor de mii de absolvenți ai UTCB care și-au obținut diplomele în mod corect, parcurgând programe de studii foarte dificile, cu multă sârguință, dăruire și pasiune pentru inginerie", se precizează în comunicat.

Ministrul Educaţiei cere decanilor verificarea trecerii notelor


În urma scandalului de la UTCB, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a făcut marţi apel către toţi decanii facultăţilor să verifice direct trecerea notelor din catalog în registrul matricol. "Ce trebuie făcut în momentul în care notele trec din catalog în registrul matricol, că e în format electronic, că e în format scris, decanul are obligaţia să verifice corectitudinea notelor şi corespondenţa dintre catalog şi registrul matricol. Dacă au prea multă încredere în doamna secretară, probabil de asta s-a ajuns aici, nu ştim exact, cert este aici rectoratul a sesizat şi a trimis acolo corpul de control (...). Este fraudă, mai rău decât fraudă, este hoţie pe faţă, fals intelectual, în toate felurile putem să numim acest act nefericit. (....) Fac din nou apel la toţi decanii din România să verifice direct trecerea notelor din catalog în registrul matricol", a spus Ecaterina Andronescu, întrebată despre situaţia de la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti.

MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1498 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  se (Marţi, 19 februarie 2019, 14:18)

  andrei1232000 [utilizator]

  refera cumva si la facultatea unde a fost decan?
  • +1 (1 vot)    
   inutil (Marţi, 19 februarie 2019, 15:36)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui andrei1232000

   A fost decan la chimie 12 ani si rector pe toata Politehnica Bucuresti vreo 8 ani.

   Si acum conduce senatul UPB, desi e ministru si practic nu ar avea timp sa le faca pe amandoua, dar nu-i nici o problema, ca nu se asteapta nimeni la vreo performanta deosebita dupa atatea decenii de mediocritate.

   Au explicat altii mai bine de ce Androneasca este o nulitate - https://mic-mic-anc.ro/2018/11/13/nici-pucistii-nu-mai-sunt-ce-au-fost-episodul-ecaterina-andronescu/


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by