Secţiune susţinută de MedLife


Harta județelor cu cei mai mulți copii în școlile speciale. Un singur profesor de sprijin pentru 150 de copii cu dizabilităţi (studiu)

de Red. Stiri     HotNews.ro
Luni, 18 februarie 2019, 13:53 Actualitate | Educatie


Judete cu cel mai mare număr de copii cu CES
Foto: Hotnews
În România, aproape jumătate dintre copii cu dizabilităţi învaţă în şcoli speciale, arată studiul Europa Cares, realizat de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi. Astfel, 29.433 din cei 70.000 de copii cu dizabilități din România sunt înscrişi în școli speciale, potrivit datelor furnizate de Ministerul Educaţiei.

Pentru toţi aceşti copii există numai 1.385 de profesori de sprijin în toata țară. Sursa citată arată că, în mai multe judeţe din ţară există un profesor de sprijin la 150 de elevi cu dizabilităţi. Acelaşi studiu arată că programa şcolară pentru copiii cu dizabilităţi nu este adaptată, nu există accesibilizări și tehnologii asistive, iar profesorii nu au beneficiat de pregătirea necesară gestionării elevilor cu dizabilităţi.

Sursa: Studiul Europa Cares/ Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi

Cercetarea Europa Cares arată că părinții cheltuiesc între 4.000 – 18.000 de Euro pe an pentru terapiile copiilor cu dizabilități și salariile profesorilor de sprijin privați.

"Discriminarea, excluziunea și segregarea copiilor cu dizabilități în sistemul de educație din România constituie obiectul a numeroase dosare civile, penale și la nivelul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării pe care le-am sesizat în ultimii 10 ani", spune Mădălina Turza, preşedintele Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi.

În România, rate de angajare a persoanelor cu dizabilităţi este de 4,2%, Romania fiind ţara cu cea mai mică rată de angajare în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități din UE.

MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1896 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    grija cu datele publicate (Luni, 18 februarie 2019, 14:48)

    prepeleac [utilizator]

    Problema copiilor cu CES și/sau a celor cu dizabiități este una complexă și nu poate fi disociată de situația învățământului românesc. Avem învățământul general pe butuci și învățământul special la dezmembrări. Nu poți să tot cârpești fără să rămâi la un moment dat cu marfa pe drumuri. Dar nici nu poți sa faci pe înțeleptul dînd niște date fără să explici ce-i cu ele. Din harta prezentată în articol se poate deduce că județul Cluj stă foarte prost la acest capitol, ori situația este exact pe dos. Nu poți să spui că în școlile speciale din Cluj sunt izolați 1449 de copii, fără să precizezi că în Cluj sunt 2 școli specialie (una prentru nevăzători și una pentru cei cu probleme de auz) în care sunt copii din cel puțin 4 județe. Sunt singurele școli pentru astfel de copii din acea parte de țară, ori să spui că aceștia sunt izolați demonstrează fie dezinformare fie rea voință. Fără aceste școli copiii cu asftel de probleme ar fi condamnați la neșcolarizare. În al doilea rând, Clujul are peste 40 de profesori de sprijin pentru copiii cu CES. Nu zic că sunt suficienți, dar mai arătați-mi un județ cu atât de mulți profesori de sprijin.
    Prin urmare, grijă cu datele dar mai ales cu interpretarea lor.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by