Ambasada României în Statele Unite ale Americii l-a felicitat pe românul Ciprian Manolescu, profesor de matematică la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) care a câştigat Premiul E. H. Moore Research Article Prize pe anul 2019.

Ciprian ManolescuFoto: UCLA

Cercetătorul român a câştigat Premiul Moore pe 2019 pentru articolul său intitulat "Pin (2) - equivariant Seiberg-Witten Floer homology and the triangulation conjecture", publicat în Jurnalul Societăţii Americane de Matematică.

Astfel, potrivit Universității Babeș-Bolyai, „Ciprian Manolescu a rezolvat, în sens negativ, o celebră conjectură a triangulației: o problemă veche și dificilă enunțată de H. Kneser în 1924, conform căreia orice varietate este triangulabilă. Ciprian Manolescu a arătat că acest lucru nu este adevărat, folosind o metodă de demonstrație cu totul originală”.

Premiul Moore este atribuit pentru un articol remarcabil în domeniul cercetării ştiinţifice, apărut în una dintre principalele publicaţii editate de Societatea Americană de Matematică.

Premiul este decernat o dată la trei ani şi valoarea sa actuală este de 5.000 de dolari americani.

Ciprian Manolescu s-a născut în 1978 în oraşul Alexandria din România. Deţine dublă cetăţenie - română şi americană.

Şi-a obţinut doctoratul în 2004 la Universitatea Harvard şi a ocupat posturi la universităţile Princeton, Columbia şi Cambridge, înainte de a se alătura corpului profesoral de la UCLA.

În 2012, el a mai primit premiul Societăţii Europene de Matematică, iar în 2011 a primit Premiul Robert Sorgenfrey Distinguished Teaching.

MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!