Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, s-a arătat surprinsă, joi, de cererea de reexaminare pe modificările aduse Legii Educației trimisă de președinte, precizând că are o relație de comunicare cu consilierul de stat care a anunțat retrimiterea legii și că lucrurile puteau fi discutate, potrivit Mediafax.

Ecaterina AndronescuFoto: Hotnews

"Este dreptul președintelui să ceară reexaminarea acestui proiect legislativ. Suntem întro practică legislativă cât se poate de firească. Nici acest articol nu reprezintă o noutate. El a existat în Legea 1, a fost alineatul 1 din articolul 66 care este acum invocat și, prin această inițiativă legislativă, s-a revenit la el pentru că acest alineat 1 spunea că pentru învățământul primar e bine să avem nu mai mult de 20 de ore, pentru gimnaziu 25 de ore și pentru liceu 30 de ore. De ce am făcut această precizare în lege? Există un act medical, un ordin al ministrului Sănătății care recomandă numărul de ore pentru fiecare vârstă școlară. Atunci când s-a făcut legea, s-a ținut seama de această recomandare, la limita maximală", a declarat ministrul Educației, la Antena 3.

Ecaterina Andronescu a explicat că scoaterea acestui articol a produs efecte care "nu sunt fericite", respectiv a încărcat programa școlară.

"Planul cadru de învățământ aprobat în 2016 duce orele între 26 și 34 de ore pentru gimnaziu. Este mult pentru un copil care are între 11 și 14 ani în ciclul gimnazial. (...) Planurile de învățământ nu au cum să deruteze sau să modifice nici măcar manualele pentru că, în limita acestor ore, intervalul acesta este gândit să asigure și predarea și evaluarea și, mai mult, lecțiile de după orele de clasă, noi le spunem ore remediale", a completat ministrul.

Ecaterina Andronescu a mai precizat că Senatul și Camera Deputaților au obligația de a analiza cererea de reexaminare a președintelui, iar ministerul Educației va face ceea ce se va decide.

"Am fost puțin surprinsă pentru că am o relație de comunicare cu doamna Deca (Ligia Deca, consilier de stat în Administrația Prezidențială -n.r.) și m-a surprins puțin pentru că puteam să discutăm și lucrurile acestea să nu se rostogolească în felul acesta, dar nu e târziu nici mâine, nici poimâine", a mai spus ministrul Educației.

Întrebată dacă ar merge la Palatul Cotroceni pentru discuții cu președintele Klaus Iohannis pe această temă, Ecaterina Andronescu a declarat: "De ce să nu merg? Nu am nicio problemă. Eu am pledat tot timpul pentru dialog".

Ministrul a mai spus că probabil liderii sindicali s-au speriat că o să plece profesorii, precizând însă că dascălii nu au de ce să plece pentru că , în continuare, deficitul este mare la capitolul Educație.

Klaus Iohannis a trimis, joi, în Parlament modificările aduse Legii Educației, Administrația Prezidențială considerând că schimbările privind reducerea numărului de ore din învățământul primar, gimnazial și liceal sunt făcute "din pix", a anunțat consilierul Președinției, Ligia Deca.

MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!