VIDEO Ecaterina Andronescu: Plagiatul este o problemă minoră a învățământului din România / Nu putem să ne bănuim că toţi suntem hoţi în ţara aceasta
Într-un interviu acordat Hotnews, ministrul Educației vorbește despre problema plagiatelor, spunând că aceasta este una minoră și că soluția este creșterea exidenței în universitate.
HotNews: Există foarte multe scandaluri cu plagiatul şi şcolile doctorale. Cum va arăta noua lege a educaţiei în această privinţă şi cum veţi evalua şcolile doctorale?
Ecaterina Andronescu: Eu mă uit la cercetarea prin şcolile doctorale, mă uit cu foarte mare atenţie. De ce? Cercetarea din universitate dă vizibilitate României prin producţia ştiinţifică din revistele bine cotate. Probabil că vă este cunoscut că, în anul 2018, 12 universităţi din România au intrat în clasamentul Shanghai cu 29 de domenii ştiinţifice. N-avem cum să nu le apreciem şi să nu ne întrebăm cum putem să le finanţăm mai bine ca să-şi crească performanţa, pentru că aduc un beneficiu întregului sistem de învăţământ. Sigur, va trebui să găsim formula de finanţare în aşa fel încât performanţa să conteze. Şi să îndreptăm într-o oarecare măsură şi cifrele de şcolarizare spre cei care fac performanţă. În legătură cu componenta aceasta, care este minoră, dar care face atât de mult rău, cea legată de plagiat, după opinia mea trebuie să crească exigenţa în universitate. Doctorandul acolo se pregăteşte. Acolo îşi dă examenele, acolo îşi face referatele, are o comisie de îndrumare, are apoi comisia care analizează teza, teza trece rin comisie, este publică, cei care vin la teză pot să pună întrebări. Deci cred că trebuie să crească reponsabilitatea universităţii în aşa fel încât asemenea situaţii să nu se mai întâlnească şi să fie legate de tezele de doctorat.
Spuneaţi că plagiatul este un lucru minor, dar totuşi avem atât de multe lucrări plagiate.
Ecaterina Andronescu: Faceţi calculul că în fiecare an avem 3.000 de locuri la doctorat, da? Doctoratul durează 3 ani. Deci practic 10.000 de doctoranzi avem în fiecare an în universităţile noastre. Despre lucrările pe care nu vreau să le pronunţ pentru că pur şi simplu nu-mi place şi n-ar fi trebuit să apară astfel de situaţii, despre aceste lucrări vorbim de câteva lucrări.
Dar nu le-a controlat nimeni pe celelalte.
Ecaterina Andronescu: Nici nu putem să ne bănuim că toţi suntem hoţi în ţara aceasta Nu se poate aşa ceva. Am avut profesori, profesorul l-a urmărit, comisia se îndrumare, ce au făcut toţi aceştia? Nu-i normal să avem o poliţie la minister care să sesizeze prea târziu după ce fapta a fost comisă. Lucrurile trebuie să se deruleze corect în timpul constituirii şcolii doctorale.
MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Pentru ca o Komisie a stabilit ca Kovesi a plagiat...da' numai 4%, ceea ce-i ok, evident. Komisia i-a pastrat titlul de doctor lui Kovesi.
Abramburica are multe pacate (printre ele si asta de acum, ca da interviu la HN), da' "plagiatul legal de 4%" e stabilit de Komisia basisto-#rezista care i-a verificat lucrarea Kodrutei.
A, sa nu uit: prima si principala concluzie a evaluatorilor este aceea ca "lucrarea nu se ridica la nivelul academic pentru obtinerea titlului de doctor".
- Dar aia 4% au ramas dupa ce komisia a afacut 1000 de manarii ca sa scada procentajul real (undeva pe la 50%). Pagini intregi copiate au fost declarate de komisie ca "eroare in marcarea textului cu ghilimele". Plus multe altele. Deci cum suna acum 4%? Mie-mi suna a 50%
- Trecand peste discutia 4%-50%. Sa acceptam ca a plagiat (plagiatul este FURT) numai 4%, asa cum a declarat Komisia. E admisibil sa furi 4% cand esti seful anticoruptilor? Daca seful anticoruptilor poate fura legal 4%, cat sunt indreptatiti subordonatii? Da' aia care nu lucreaza in "anticoruptie"? Intreb si eu, sa stiu de inde incep sa injur politicienii, vecinii, doctorii.
- In plus fata de cele de mai sus: fructele furtului. Dupa ce "onorata Komisie" a zis de numai 4% furt (plagiat), Kovesi a continuat sa primeasca sporul de 15% (parca) la salariu, pentru titlul de doctor.
2. NEcinstea tolerata si in educatie va avea rezultate pe masura.
PS - Si de ce nu putem banui ca sunteti hoti?? Pana la proba contrara, asa va si vedem...
Dar vine Ekateryna Abramburovicy sa ne explice ca nu e mare lucru.
In lumea lor furtul e o nimica toata.
Bine, este normal sa nu stii valoarea unui ban muncit cu truda cand tu stai ca o sugativa pe banii statului fara sa faci nimic si mai si furi pe deasupra si deci, furtul e un stil de viata.
Ar merita sa traiasca numai ei in tara asta ....Da´poate totusi ajungem sa traim numai noi fara ei
http://integru.org/reviews/ioachim-andronescu-2006-2007
Ceea ce se si vede, nu trebuie sa mai asteptam nimic.
Suntem o tara plina de probleme 'minore', care se dezvolta precum bacteriile si anihileaza corpul social, si asa plapand si schilodit.
- "din punct de vedere al calităţii învăţământului, ţara noastră este depăşită de state din aproape întreaga planetă, ocupând locul 121 din 138 de ţări. Spre exemplu, sistemul nostru de educaţie este mai slab decât cel din Gabon, Congo, Tanzania, Uganda şi Nepal, care ocupă poziţii mai bune conform raportului întocmit de Forumul Economic Mondial. Conform topului, România are un mare minus din punct de vedere al resurselor umane şi al pregătirii acestora."
https://adevarul.ro/news/societate/de-e-romania-tara-lumea-treia-ceea-priveste-sanatatea-educatia-1_57f50ce75ab6550cb84a60eb/index.html
- Noiembrie 2018 Suntem pe primul loc in UE . . . "dacă vorbim de elevii de 15 ani, care au probleme la citire, matematică şi ştiinţă, aproape 40% sunt în această situaţie, în timp ce media europeană variază între 19,7 şi 22,2%."
https://stirileprotv.ro/educatie/invatamantul-romanesc-in-coada-unui-top-european-raportul-ingrijorator-al-ce.html
Iata cum plagiatul a devenit "o problemă minoră"
Cine a ajuns sa spuna treaba asta: Decembrie 2012 Ultimele lovituri date de Ecaterina Andronescu reformei in educatie - https://www.hotnews.ro/stiri-esential-13853798-ultimele-lovituri-date-ecaterina-andronescu-reformei-educatie-dispar-incompatibilitatile-rector-parlamentar-pensionarii-pot-rectori-directori-institutele-cercetare-pot-treaca-subordinea-universitatilo.htm
Cred ca l-a inspirat . . .
Ba eu zuc ca putem avea certitudinea. Or fi cateva exceptii, dar asta-i neamul nostru... cum ajungem sa avem oarece putere, cum ne orientam sa tragem spuza pe turta proprie.
Ce dovada mai buna ar fi, alta decat ca schimbam regulile ca sa putem insela sistemul? Furtul caciulii e un sport national - sa ne aducem aminte cat este de urata metoda supravegherii video la bacalaureat...ca deh, nu mai trec toti copii, manca-i-ar mama sa-i manance pe ei de destepti!
neamul nostru nu a avut vreodata rezistenta la slabiciunea coruptiei [cine zice? istoria, din pacate]. crezi ca daca ai ajunge undeva cu oarece putere...nu iti vei inmuia un pic ciocul? cine face paine se murdareste de faina...
Cel putin pentru domeniul acoperit de IEEE (ceea ce se numeste electrical engineering and computer science), cred ca erau vreo 3-4 romani (cred ca era o lista cu cateva sute, poate o mie de persoane). Foarte multi indieni in schimb.
Acum se poate publica si la conferinte/revistre care nu sunt sub egida IEEE, dar nu prea conteaza la promovare.
doctorate plagiate (e vorba deci de fapte din trecut) ea ne spune ce trebuie sa facem in viitor. Intre timp
doctorii facuti pe puncte ocupa inalte functii in stat si iau
sporuri la salariile lor grase. Ca sa nu mai vorbim de raul facut prin necinste si lipsa de competenta.
Primul pas - camerele de supraveghere la bacalaureat. Dupa aceea putem vorbi despre onestitate!
O problema foarte grava.
Cine sa inteleaga?
Ecaterina Andronescu?
Nu cred.
A fost de atatea ori ministru....
Se numara printre cei care au ruinat sistemul.
Nici nu este de mirare dupa cum se vede ca gandeste.( mai bine zis nu gandeste).
Guvernul Dragnea. Unul din ele. Toate la fel de incompetente.
Noi nu vrem asa.
- 95% din profii universitari din RO sunt facuti pe legea din 2004, cand cu doua lucrari la mamaia si doua la tataia puteai deveni prof. acum lucrurile s-au mai schimbat, criteriile sunt dure, DAR profii facuti RAMAN asa !!
- din invatamantul tehnic nu s-a creat nici-o firma, nimic, nici o idee, nimic .. cel umanist nu stiu, dar parca nu am remarcat oameni de litere sa fi aparut .. cel medical, cei mai buni emigreaza, iar ceilalti incearca si ei ..
- de ex daca esti conferentiar in vest (associate professor) greu poti deveni prof in RO acum, daca vrei sa te muti .. nu din cauza lucrarilor, ci din cauza proiectelor ..chiar daca ai fost manager de wp (work package) sau asemenea, trebuie sa fii director de grant ..
- este o mare problema, cand te uiti ce nivel de lucrari au 90% din profii din RO, care incaseaza ca. 2000 de parai in mana .. la care eventual se adauga fonctii ..
auziti cica furtul nu e o problema e o problema minora.
da-ti demisia duduie.
Asa cum coruptia este o problema majora pentru actualul guvern.
Ecaterina Andronescu a contribuit substantial la demolarea sistemului de invatamant din Romania.
Si continua.
Vă rog să-i citiți lucrarea de căpătâi, „De Philosophiae Naturalis Principia Mathematica” și să numărați citatele.
Și nici cei ce i-au urmat lui Einstein, atât de preocupați de problema plagiatelor, nu au reușit să vină cu o teorie mai bună. Poate tocmai din cauză că urmează formele fără fond, pierzând esențialul.
De fapt, cand 99% din elevi copiaza de pe site-uri web fara sa indice de unde au luat informatia respectiva si nimeni, absolut nimeni nu le spune ca este inacceptabil asa ceva, chiar ca nu are sens discutia despre plagiat.
Lipsiti de integritate si de rusine, plagiatorii universitari dau dovada neputintei lor intelectuale si fac totul sa ajunga in functii de conducere pentru a apara plagiatul si pentru a stimula coruptia si non-valoarea. Ei constituie bomba cu efect intarziat care macina si distruge viitorul tarii.