Sectiune sustinuta de MedLife

VIDEO Cum se va schimba Bacalaureatul. Ecaterina Andronescu: "Să declanşăm examen de admitere în liceu mi se pare de neacceptat"

de Andreea Ofiteru     HotNews.ro
Vineri, 28 decembrie 2018, 9:52 Actualitate | Educatie


Ecaterina Andronescu, ministrul Educației
Foto: Hotnews
Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a spus într-un interviu pentru HotNews că nu vrea examen de admitere în liceu, aşa cum cer multe dintre liceele centenare. Ministrul argumentează că admiterea compuerizată este unul dintre lucrurile care merg bine în sistemul de educaţie. Andronescu arată că va creşte numărul de locuri la şcolile profesionale.

Pe scurt:

 • Despre admiterea în liceu. Să declanşăm examen de admitere în liceu mi se pare absolut de neacceptat. Poate să gândim o trecere de la clasa a X-a la a XI-a. Poate nişte evaluări intermediare ar trebui.
 • Despre Bacalaureat. N-aş opta pentru modificarea bacalaureatului naţional. Dar la liceele tehnologice, unde promovarea este mică, să gândim pentru absolvenţii lor un Bac diferenţiat. Cine vrea să se înscrie la un bacalaureat naţional, dacă se simte în stare promovează Bac-ul naţional, are acces în universitate. Cine nu se simte în stare să susţină un bacalaureat naţional să susţină un bacalaureat tehnologic sau profesional şi să aibă acces doar în şcoala postliceală.
 • Despre şcolile profesionale. Vom creşte numărul locurilor pentru şcolile profesionale, care este o cerinţă a angajatorilor. Avem deja situaţia statistică din toată ţara şi numărul locurilor cerute de angajatori s-a dublat faţă de anul trecut.HotNews.ro: Cum va arăta admiterea în liceu prin noua lege a educaţiei astfel încât să nu mai avem cazuri în care elevii care iau note de 2 şi 3 la Evaluarea Naţională să intre la liceu?

Ecaterina Andronescu:
Reglând cifra de şcolarizare şi crescând numărul locurilor pentru şcolile profesionale, care este o cerinţă a angajatorilor. Avem deja situaţia statistică din toată ţara şi numărul locurilor cerute de angajatori s-a dublat faţă de anul trecut. Deci nu avem cum să nu ţinem seama de acest lucru.

Dar şi la şcolile profesionale tot despre cunoştinţe vorbim, iar elevii trebuie să aibă un nivel cel puţin mediu, nu poţi să intri cu 2 şi 3.


Ecaterina Andronescu: Atunci ne mai întoarcem o dată la cursurile remediale care trebuie să înceapă din anul 3 şi să continue până la clasa a VIII-a, pentru că noi nu putem să-i lăsăm pe aceşti copii atât de rămaşi şi cu ecartul acesta de la ce ar trebui să ştie atât de mare. Deci din punctul acesta de vedere lucrurile sunt limpezi. În legătură cu admiterea în liceu, pentru că se discută adesea şi parcă directorii de licee cer acest lucru, dar eu am să le arăt datele statistice. Din 2001, de când facem repartizarea computerizată a absolvenţilor de gimnaziu în liceu, liceele bune au devenit şi mai bune, pentru că i-au primit pe cei mai buni elevi. Uitaţi-vă dvs vara după ce se face repartizarea computerizată şi o să vedeţi că sunt licee în Bucureşti unde ultima medie trece de 9.50, ultima medie. Ca urmare, să declanşăm examen de admitere în liceu mi se pare absolut de neacceptat. Poate să gândim o trecere de la clasa a X-a la a XI-a, pentru că trece de la învăţământ obligatoriu la învăţământul...dar până atunci o să devină tot liceul învăţământ obligatoriu. Poate nişte evaluări intermediare ar trebui.

Cum va fi bacalaureatul în noua lege a educaţiei?

Ecaterina Andronescu: Bacalaureatul naţional trebuie să rămână bacalaureat naţional, pentru că, dacă ne uităm la liceele din această ţară, dacă ne uităm la structura liceelor, o să constatăm că sunt liceele teoretice, şi nu numai, unde promovarea este peste 90% la examenul de bacalaureat, deci se poate. La liceele acestea nu avem nevoie de pregătire remedială. Vom avea nevoie acolo unde problemele se impun, cum ar fi la liceele tehnologice unde nu ia nimeni Bac-ul şi atunci poate transformăm acel liceu într-o şcoală profesională. Nu exclud nici acest lucru, pentru că nu putem să ne permitem să dăm copii nepregătiţi societăţii. Societatea românească nu are cum să arate mai bine decât arată sistemul de învăţământ astăzi.

Ce păţesc profesorii care au asemenea rezultate la Bacalaureat? Acum nu se întâmplă mare lucru, tot primesc finanţare.

Ecaterina Andronescu: Eu cred că un proces de evaluare trebuie să gândim. L-am mai făcut în 2009, din păcate nu s-a aplicat, şi va trebui să găsim formula unei salarizări diferenţiate. Pentru că, dacă un profesor are clasa excepţională, cu efortul lui, pentru că încercăm să măsurăm progresul şcolar, n-ai cum să-l preţuieşti mai mult, n-ai cum să nu-l recompensezi cumva faţă de altul care nu depune niciun fel de efort. Bacalaureatul naţional va rămâne bacalaureat naţional. Personal nu cred că trebuie să stricăm bacalaureatul naţional aşa cum este, merge bine, cei care promovează fac faţă mai departe. Deci, practic n-aş opta pentru modificarea bacalaureatului naţional. Dar la liceele tehnologice, unde vă spuneam că promovarea este mică, să gândim pentru absolvenţii lor un Bac diferenţiat. Cine vrea să se înscrie la un bacalaureat naţional, dacă se simte în stare promovează Bac-ul naţional, are acces în universitate. Cine nu se simte în stare să susţină un bacalaureat naţional să susţină un bacalaureat tehnologic sau profesional şi să aibă acces doar în şcoala post liceală.

Rămân camerele de luat vederi la bacalaureat?

Ecaterina Andronescu: Fără îndoială că n-avem de gând să le desfiinţăm. Cred că deja aceasta a intrat în cutuma examenului de bacalaureat, nu se mai poate schimba.

Ce notă daţi învăţământului preuniversitar din România, aşa cum l-aţi găsit dumneavostră la minister?

Ecaterina Andronescu: Să ştiţi că n-aş putea să dau o singură notă. Aş da o notă maximă şcolilor care fac performanţă, şi nu putem să nu le băgăm în seamă, pe ele cred că trebuie să le sprijinim să fie şi mai performante, să-şi crească performanţa. Sunt şi şcoli gimnaziale şi şcoli primare şi licee cu absolvenţi absolut excepţionali, remarcabili. Acolo n-am cum să nu mă duc la nota maximă. Şi sunt şi şcoli unde fie începând din clasa a III-a creşte decalajul, fie în şcoala gimnazială creşte şi mai mult ecartul dintre cei care ţin pasul cu programa şi cei care nu fac acest lucru, acolo nu am cum să dau o notă. Şi de aceea cred că politica educaţională nu poate să mai fie unică, ci trebuie să fie adaptată la tipul de şcoală despre care vorbim.

MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7973 vizualizari

 • +8 (10 voturi)    
  ...despre examene de admitere... (Vineri, 28 decembrie 2018, 10:04)

  baligosul [utilizator]

  Madam Andronescu, proaspăt pupătoare a labelor lui Daddy, nu vrea examene de admitere la licee, un eventual examen ar fi o evaluare corectă a activității profesorilor din ciclul gimnazial...Ar putea ca unele licee să își reducă activitatea pentru că nu vor avea destui elevi...
  • +7 (7 voturi)    
   Normal (Vineri, 28 decembrie 2018, 11:37)

   BuzzBuzzard [utilizator] i-a raspuns lui baligosul

   Cred ca s-ar trezi cu maxim 20 % din locuri ocupate la clasa a noua ! Si noi dorim sa aratam ca avem un tineret educat , care insa esueaza lamentabil la primul examen din viata lor. Asa facem invatamantul fara examene si vom avea absolventi de fracultate particulara foarte bine educati ! Numai buni de intrat in organismele statului roman !
  • +3 (3 voturi)    
   Nu are legatura (Vineri, 28 decembrie 2018, 13:22)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui baligosul

   .. am mai vazut "admiteri" organizate de licee pentru clasa a V a nu am vazut hotie mai mare

   Si rezultate in clasa a 8-a similare cu oscoala de cartier...

   Organizarea unui examen corect, centralizat ( si treapta era la fel)
   Restul e un bull shit al profesorilor care dau spaga sa ramana pe post la liceele "centenare" si scot din meditatii la fel ca domnii doctori...

   E mai avantajos sa fi suplinitor la liceu fata de titular la universitate..
 • +7 (9 voturi)    
  Concluzia logica: examen de admitere liceu (Vineri, 28 decembrie 2018, 10:19)

  lasa [utilizator]

  Deci, copii, trebuie sa va pregatiti pentru Admitere la liceu, gata cu notele umflate din aniii V-VIII.
  Cred ca ar fi un lucru laudabil ca toate treptele care cer competente sa fie trecute prin examene eliminatorii, adica admiteri la liceu, facultate, master, fara dosare si medii de note pe parcurs, date de scolile proprii.
  Actualii guvernanti au prins admiterile, de ex Dragnea a intrat la Politehnica prin examen, uimitor este ca a si absolvit-o. Dancila este un hibrid extraterestru.
  • +4 (4 voturi)    
   .... (Vineri, 28 decembrie 2018, 12:03)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui lasa

   Evaluarea nationala e examen unic, nu mai conteaza asa mult media de 5-8 , e doar 20%. Ideal ar fi sa nu mai conteze deloc, cred ca in fiecare scoala sunt niste "profesori" care au comportament ce nu le face cinste. Stiu vreo 3 cazuri cu profesoare de desen care strica medii, nu inainte de a-i pune pe copii sa refaca de cateva ori desenele. Imi pare rau ca n-au prins post la Tonitza, dar asta nu e un motiv sa te razbuni pe copii.
   Admiterea la liceu, cum se dadea inainte, avea o mare problema. Daca riscai sa dai la un liceu foarte bun si nu luai dupa aia mai prindeai loc doar la licee slabe, pentru ca se ocupase cam tot.
  • +3 (3 voturi)    
   ...repetenție... (Vineri, 28 decembrie 2018, 12:25)

   baligosul [utilizator] i-a raspuns lui lasa

   Dragnea, la fel ca Tăriceanu sau Antonescu, fost Căcărău, a avut și un an de repetenție, prin facultate.
  • +3 (3 voturi)    
   Draknea o fi nimerit pe subiect la admitere. (Vineri, 28 decembrie 2018, 12:43)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui lasa

   Iar mai departe sigur a copiat
   • +1 (1 vot)    
    Si cand n-a nimerit sa copie (Vineri, 28 decembrie 2018, 18:04)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui prec

    A ramas repetent.
  • +5 (5 voturi)    
   Este adimitere la liceu (Vineri, 28 decembrie 2018, 13:25)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui lasa

   Si media umflata nu mai conteaza decat 30%
   Cei care vor o admitere netransparenta sunt cei care vor sa eludeze examenul.
   Totul porneste de la un ministru a carei fata a ajuns in urma repartitiei computeruizate la Aurel Vlaicu...
   Pana la acel moment nu se vorbea de "admitere"
 • +9 (9 voturi)    
  Despre şcolile profesionale: (Vineri, 28 decembrie 2018, 11:52)

  outside_the_wall [utilizator]

  „Vom creşte numărul locurilor pentru şcolile profesionale, care este o cerinţă a angajatorilor.” - zise cea care A DESFIINŢAT şcolile profesionale. Ce ipocrită!
 • +5 (5 voturi)    
  Examenele sunt de bază. (Vineri, 28 decembrie 2018, 12:44)

  prec [utilizator]

  Altfel școala va scoate mereu votanți pesedeu.
 • +6 (6 voturi)    
  eca (Vineri, 28 decembrie 2018, 13:38)

  ------ [utilizator]

  Nu pot intelege de ce naiba te ingrozesti,doar ai fost de nu stiu cate ori in functia de ministru si acum te ingrozesti.Voi astia din psd ar trbuii sa consultati niste pshiologi sa vedeti care este problema cu voi.Andronescu ! ce nota ti-ai da pe activitatea de pana acum.
  • +2 (2 voturi)    
   .......... (Vineri, 28 decembrie 2018, 15:43)

   Paul_ [utilizator] i-a raspuns lui ------

   Sunt rareori de acord cu parerile d. Andronescu.

   De daca asta sunt cat de cat.

   Problema subiectelor actuale este ca sunt prea usoare pentru liceele la care se intra cu note de 9.50 si prea dificile pentru 50% dintre elevi.

   Daca examenul s-ar da la nivelul liceului atunci s-ar rezolva problema exercitiilor prea usoare (ultima medie probabil va scadea spre 7), dar exista riscul ca sa apara o mafie a profesorilor care fac subiectele.

   Solutia ar fi :
   - subiecte mai dificile la evaluarea nationala,
   - elevii sa dea examinarea nationala la liceul la care au ales prima optiune (ar trebui ca fisa cu optiunile sa se completeze inainte de evaluarea nationala).
 • +1 (1 vot)    
  Katy,examenele te fac om mare. (Vineri, 28 decembrie 2018, 18:01)

  asavreau [utilizator]

  Nu înțeleg de ce lui Katy îi place să sară peste etape.Am dat examene și a fost bine.Am dat examen de absolvire clasa a IV-a.Am dat examen de absolvire 7 clase.Am dat examen de absolvire Liceu-am apucat cu examen la 7 materii.Am dat examen de intrare la facultate și după numai examene.Nu te omoară examenele,ba,te fac să fii mai cu curaj în viață,să-ți alungi temerile și nesiguranța.Ai curajul să spui că ai muncit pentru diplomele și funcțiile avute.Nu-i cazul la Katy(așa pare),nesiguranța și brambureala gândirii nu-i fac cinste.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by