Elevii români medaliaţi la olimpiadele internaţionale îşi doresc un sistem de învățământ orientat spre performanță, o reformă curriculei școlare și adaptarea ei la noile realități. Reporterii HotNews au stat de vorbă cu câţiva dintre cei 184 de elevi olimpici internaţional premiaţi de Ministerul Educaţiei, joi, la Universitatea Politehnica din Bucureşti. "Dacă ar fi să schimb ceva cu siguranţă aş elimina materia destul de stufoasă, şi câteodată inutilă, care ne este băgată pe gât. Aş începe prin restructurarea manualelor", a spus Robert Popovici, olimpic de la Colegiul Tudor Vianu din Capitală.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mulţi dintre olimpici îşi fac planuri de plecare la studii în străinătate, unde sunt mai multe cursuri practice şi unde se face mai multă cercetare.

David Turturean este elev în clasa a X-a la Colegiul Ştefan cel Mare din Suceava. Anul trecut a obţinut medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Astrofizică din Sri Lanka. Spune că că sistemul de educaţie ar trebui schimbat astfel încât să profesorii care nu ştiu meserie să nu mai fie în sistem.

"În sistemul de educaţie ar trebui schimbate lucrurile acolo unde nu se face performanţă, în sensul că în zonele mai defavorizate sunt profesori care nu sunt motivaţi să fie profesori, care îşi fac jobul doar pentru bani, care poate nu ştiu materia pe care o predau. E o problemă care desparte de multe ori învăţământul din mediul urban de cel din mediul rurală", a spus David Turturean.

David îşi face planuri să plece din România.

"Vreau să continui pe un domeniu legat de astrofizică şi cred că voi pleca din ţară, pentru că în România nu există o facultate legată de acest lucru. O să aleg o ţară vorbitoare de limba engleză, dar nu ştiu sigur dacă o să mai întorc", a spus David Turturean.

Explicaţie foto: David Turturean, olimpic

Manuel Cristian Foșalău este un alt medaliat cu aur, dar la Olimpiada Internaţională de Geografie. A terminat Colegiul Național „Emil Racoviță” din Iași, iar acum este student în anul I la Facultatea de Geografie din Iaşi. Când se uită la sistemul de educație românesc, Manuel vede o școală neprietenoasă cu elevii.

"Sistemul de educaţie din România ar trebui să fie puţin mai eficient, mai prietenos cu elevii. Pentru noi asta e destul de important", a spus Manuel Cristian Foșalău.

Explicaţie foto: Manuel Cristian Foșalău, olimpic

Silvia Alda, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional Constantin Diaconovici Log şi medaliată cu bronz la Olimpiada Internaţională de Biologie vrea să dea la medicină, dar nu ştie încă dacă în România sau în străinătate, unde se face mult mai multă cercetare în medicină. Olimpica spune că prima schimbare pe care ar face-o în educație ar fi programa școlară.

"În România, programa e prea încărcată şi ar trebui să pună mai mult accent pe dezvoltarea logicii şi nu atât de mult pe reţinut şi memorat", a spus Silvia Alda.

Explicaţie foto: Silvia Alda, olimpică

De aceeaşi părere este şi Robert Popovici, elev la Colegiul Naţional Tudor Vianu din Bucureşti, medaliat cu argint la Olimpiada Internaţională de Informatică pe echipe.

"Dacă ar fi să schimb ceva cu siguranţă aş elimina materia destul de stufoasă, şi câteodată inutilă, care ne este băgată pe gât. Aş începe prin restructurarea manualelor", a spus Robert Popovici.

Pentru Alexandru Chivu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Nicolae Bălcescu din Brăila, medaliat cu argint la Balcaniada de Geografie continuarea studiilor va fi în străinătate.

"Aş vrea să studiez geografia la Universitatea Cambridge. Facultatea lor este mult mai aplicată decât la noi. În România se ţine mai mult partea teoretică, pe când în Marea Britanie se ţine mai mult partea tehnică care se îmbină cu partea practică", spune Alexandru Chivu.

Explicaţie foto: Alexandru Chivu, olimpic

Olimpicul spune că liceeni români învaţă mult prea multă teorie, care de multe ori nu le e de folos.

"Mai ales la nivelul de liceu, eu nu aş uniformiza copiii. Măcar din clasa a IX-a când îţi aleg profilul să facă ce cursuri îşi aleg ei. De exemplu, dacă au predominant matematică- informatică să nu facă şi chimie şi biologie. Elevii să poată să-şi aleagă ei propriile materii pe care vor să le facă. Acum e prea multă materie, e prea multă teorie. La liceul meu, la Matematică Informatică se învaţă chimia şi biologia ca la Ştiinţele Naturii. Ceea ce nu mi se pare corect, pentru că noi am ales matematică informatică, asta vrem să urmăm", a spus Alexandru Chivu.

Profesorul Radu Gologan, antrenorul olimpicilor la Matematică, consideră că societatea ar trebui să-i recunoască mai mult pe olimpicii români astfel încât ei să nu mai plece.

"Acum nu ştiu dacă se pot face foarte multe să-i păstrăm în ţară. Aceşti olimpici trebuie premiaţi, să fie luaţi în seamă, să se ţină seama de punctul lor de vedere, să simtă că sunt legaţi de ţara asta. Să simtă că valorile sunt recunoscute inclusiv în viaţa publică. Ei nu spun, sunt copii care nu se amestecă în viaţa cetăţii evident, dar suferă pentru faptul că lucrurile nu merg cum trebuie", a spus profesorul Radu Gologan.

În anul şcolar precedent, elevii români au obţinut 61 de medalii de aur, 90 de medalii de argint şi 65 de medalii de bronz la olimpiadele internaţionale.

Premiile pentru rezultatele de la olimpiadele/concursurile internaționale au următoarele cuantumuri: 12.545 lei - premiul I absolut (obținut cu punctaj maxim), 9.720 lei - premiul I/medalie de aur, 8.330 lei - premiul al II-lea/medalie de argint, 5.950 lei - premiul al III-lea/medalie de bronz și 4.065 lei - menţiune (sau diplome echivalente). Pentru rezultatele de la competiţiile regionale, cum ar fi olimpiadele balcanice de seniori şi juniori, sumele acordate sunt: 4.440 lei - premiul I/medalie de aur, 3.785 lei - premiul al II-lea/medalie de argint, 2.945 lei - premiul al III-lea/medalie de bronz şi 2.550 lei - menţiune.

Fondul total de premiere alocat de Ministerul Educaţiei pentru acest an este de peste 2.900.000 lei.

MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!