Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca se clasează pe primul loc în clasamentul universităţilor din România 2018, realizat de experţi independenţi cu sprijinul Asociației Cercetătorilor Ad Astra. În top urmează Universitatea din București și Universitatea Politehnică din București.

Universitatea Babes-Bolyai Foto: ubbcluj.ro

Clasamentul arată că cele trei universităţi au obţinut punctaj de 14 puncte ( Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca) şi de câte 11 puncte ( Universitatea din București şi Universitatea Politehnică din București).

Raportul realizat de experţi independenţi şi sprijinit de Ad Astra pe baza datelor disponibile pe site-urile rankingurilor internaționale ale universităților la data de 23 noiembrie 2018. Reprezentanţii Asociaţiei Ad Astra spun că prin acest raport continuă activitatea precendentă privind clasificarea universităţilor din România şi utilizează metodologia propusă de membrii High Level Experts Group, numiți în 2016 de Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice pentru a elabora Metarankingul Universitar-2016.

În România există 54 de universități publice, dintre care 47 civile şi 7 militare, și aproximativ 47 de universități private, dintre care 38 acreditate şi 9 autorizate provizoriu. Scopul clasamentului universitar este să identifice care dintre aceste universități au o minimă vizibilitate internațională în rankingurile majore ale universităților și care este impactul lor relativ în aria academică internațională, prin punctajul obținut în metaranking.

Autorii clasamentului universităţilor sunt: Daniel David (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca/UBB), Ovidiu Andronesi (Universitatea Harvard), Dorel Banabic (Universitatea Tehnică din ClujNapoca), Carmen Buzea (Universitatea Transilvania din Brașov), Bogdan Florian (Școala Națională de Studii Politice și Administrative/SNSPA), Silviu Matu (UBB), Adrian Miroiu (SNSPA), Anca Prisăcariu (Waikato Institute of Technology) și Lazăr Vlăsceanu (Universitatea din București).