​Elevii de la 8 şcoli din oraşul Galaţi stau acasă din cauză că şcolile unde învaţă nu au centrale termice funcţionale. La alte trei şcoli, profesorii şi elevii stau îmbrăcaţi din cauza frigului. Situaţia de la Galaţi are loc după ce primăria a comandat lucrări pentru instalarea centralelor termice, dar acestea au început prea târziu.

Elevi la scoalaFoto: Agerpres

„Cursurile sunt suspendate în opt unităţi de învăţământ, din cauza frigului, centralele nu au putut fi pornite. Este vorba despre şcolile nr. 17, 18, 33 şi Iulia Haşdeu şi despre liceele Aurel Vlaicu, CFR, Traian Vuia şi Sf.Maria. Nu se ştie încă dacă mâine vor fi cursuri, se va lua o decizie pe parcursul zilei. Cert este că la Sf.Maria nu se învaţă toată săptămâna, acolo este o problemă mai complicată şi conducerea a decis să suspende cursurile până luni. Mai sunt şi trei şcoli în care se învaţă, dar cu program scurt”, a declarat purtătorul de cuvânt al IŞJ Galaţi, Oana Enache, citată de Mediafax.

Primăria a închis sistemul centralizat din cauza pierderilor şi a decis ca din acest an şcolar toate unităţile de învăţământ să aibă centrală proprie. Însă, din cauza alocării cu întârziere de fonduri pentru achiziţionarea şi montarea de centrale termice, numeroase şcoli din Galaţi nu au obţinut avizele pentru conectarea la reţeaua de gaze.

Într-un răspuns pentru HotNews.ro, Primăria Galaţi arată că a investit 17 milioane de lei pentru ca toate şcolile din oraş să fie dotate cu centrale termice.

"Primăria Galați a dotat toate aceste unități cu centrale proprii. Lucrările termo - mecanice au fost terminate în toate unitățile de învățământ. Acum, la 6 dintre acestea se mai execută lucrări de branșare la rețeaua de gaze, procedură ce nu intră în atribuțiile municipalității. Avem însă asigurări de la firma specializată și autorizată să execute branșamentele că până la sfârșitul acestei săptămâni toate școlile vor avea căldură", se arată în răspunsul primăriei.