FSLI: „Educaţia nu doar că nu mai reprezintă o prioritate naţională, ci este “atacată” prin seria măsurilor distructive”

de C.D.     HotNews.ro
Vineri, 5 octombrie 2018, 11:11 Actualitate | Educatie


Proteste FSLI 2
Foto: Hotnews
​Reprezentanții FSLI trag un semnal de alarmă, cu ocazia Zilei Educației, și subliniază că școala românească a rămas doar un simbol și că investițiile scăzute, salariile mici, deficitul de personal reprezintă o dovadă că, în an Centenar, țara noastră are restanțe în fața sistemului de învățământ.  

„Educaţia nu doar că nu mai reprezintă o prioritate naţională, ci este “atacată” prin seria măsurilor distructive. O simplă radiografie a sistemului de învăţământ ne arată că “şcoala românească” a rămas doar un simbol. Investiţii scăzute, salarii complet nemotivante pentru cadrele didactice, ceea ce face ca România să fie singura țară din Uniunea Europeană unde există cadre didactice fără studii de specialitate, unităţi de învăţământ din care lipsesc internetul, calculatoarele, (...) clase suprapopulate în care accentul este pus pe cantitatea şi nu pe calitatea actului educaţional, o subfinanţare cronică menţinută an de an”, precizează Simion Hancescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Educației și citat de Mediafax.

Acesta mai dă exemplul celei mai recente măsuri a ministrului Educației, prin care au fost redise peste 4.600 de posturi din unitățile de învățământ, subliniind că sistemul are un deficit mare de personal didactic. „Nu putem spune decât că, în anul Centenarului, am rămas cu restanţe în faţa Educaţiei. Avem atât de multe de recuperat, încât prin lipsa implicării sau prin aplicarea unor politici greşite, ne vom confrunta, în curând cu un sistem bolnav, care nu mai poate fi ajutat. Cei care au de pierdut nu sunt doar colegii noştri, ci mai ales elevii”, mai spune sursa citată.  

Reprezentantul FSLI mai spune că în 2018 trebuie reamintit faptul că educația presupune şansa unei societăţi de a evolua, calea către prosperitate şi dezvoltare economică, ieşirea din sărăcie, accesul la un nivel crescut de informaţii şi, mai presus de orice, construirea unui mecanism prin care nu mai poţi fi devalorizat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


1262 vizualizari

 • -4 (4 voturi)    
  Pana cand nu iese... (Vineri, 5 octombrie 2018, 11:33)

  mircea_cjn [utilizator]

  ..reprezentantul pesedeului in sindicate, dl Petcu, nu ne putem pronunța,
 • +5 (5 voturi)    
  De ce au tacut? (Vineri, 5 octombrie 2018, 11:33)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  PÂnă acum au tăcut, desi invatamantul au fost ingropat an de an. Au prtestat doar pentru salarii si cam atât. Rezultatele compromisului si ale compliciatii FLSI cu mafiile de partid se vad doar acum?
  • +4 (4 voturi)    
   Poate profesorii sa nu mai voteze cu PSD? (Vineri, 5 octombrie 2018, 11:59)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Dar e greu cand s-au obisnuit sa fie slugi la partid.
 • +7 (7 voturi)    
  crede si nu cerceta (Vineri, 5 octombrie 2018, 11:37)

  clencix [utilizator]

  Mai adăugați la motive și ofensiva religiei, care neagă științele și promovează credințele obscure, "crede și nu cerceta" se pare că este deviza de azi, completată în rău, cu - crede, nu cerceta și nici nu învăța științele, care devin diavolești.
  • +4 (4 voturi)    
   Adevaratele probleme ale educatiei (Vineri, 5 octombrie 2018, 12:18)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui clencix

   nu au legatura cu ce zic asa zisele sindicate. Au legatura cu faptul ca pe nimeni, dar absolut pe nimeni nu intereseaza copilul. Nici pe profesori, nici pe guvern, nici pe sindicate. Guvernul (mai ales guvernul PSD) face orice ca sa se puna bine cu sindicatele , sefii din sindicate fac orice sa-si metina posturile iar profesorii fac orice e necesar ca sa-si mentina privilegiile. Ce rezulta in final ? Zile libere cu duiumul, cel mai scurt an scolar din Europa, aberatii gen Ziua Educatiei (Cine naiba a mai pomenit ca in ziua asta sa nu se faca ore si doar in Bucuresti ??? ), haosul incepand cu 15 mai cand se suprapun evaluarile anuale peste zilele de scoala si saptamani intregi sunt pierdute cand copiii sunt plimbati prin alte clase sau nu mai vin deloc la scoala, tampenia numita 'scoala altfel' cand 3/4 copii stau acasa ca nu-si permit parintii sa-i trimita in excursii sau la alte chestii pe bani, tembelismul temelor interminabile prin care parintii sunt tansformati in profesori si copiii de fapt invata inca 4-5 ore dupa scoala (asta e legata tot de numarul de zile de scoala din ce in ce mai redus pentru ca materia nu are cand sa fie asimilata in timpul extrem de scurt). Solutiile sunt simple dar n-are nimeni curaj sa le aplice : prelungirea anuui scolar cu cel putin 30 de zile pentru a permite un ritm normal de invatare si asimilare ( adica sa ajungem la nivelul unor tari gen Germania sau Franta) , evaluarea profesorilor in functie de nivelul celui mai slab copil din clasa, renuntarea la volumul urias de teme pentru acasa si facerea acestor teme in clasa, stoparea idioteniei cu mutatiile care transforma parintii in navetisti in interiorul oraselor prin schimbarea legii ca sa nu se mai permita un numar de elevi in scoala peste capacitatea scolii si prin asta eliminarea invatarii in 3 schimburi, renuntarea la educatia bazata pe memorare si punerea accent pe educatia bazata pe practica si imaginatie, regandirea examenelor de evaluare, etc
   • -1 (1 vot)    
    conducerea tâmpă a școlilor tâmpiți scoate (Vineri, 5 octombrie 2018, 13:28)

    clencix [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    Mi se pare că "evaluarea profesorilor în funcție de nivelul celui mai slab copil din clasă" pusă lângă celelalte este cam "clasa muncitoare conduce". Ce vină are profesorul dacă nimerește o clasă într-un mediu social nociv? E foarte grav și dacă o valoare excepțională se pierde în mediocritate și se risipesc oportunități prin personalitatea lui neîndeplinită, poate chiar mergând în direcții contra societății.
    • +1 (1 vot)    
     Pai are (Vineri, 5 octombrie 2018, 14:39)

     Maspp [utilizator] i-a raspuns lui clencix

     Ca e foarte usor sa fii profesor bun atunci cand toti copiii sunt din medii sociale favorizate si cand parintii stau acasa dupa scoala inca 3-4 ore cu copiii. Dar cu cei de care nu are cine sa sa ocupe ce facem ? Acei copii care poate ar putea sa iasa din mediul nociv in care traiesc prin educatie, nu au nicio sansa pentru ca in timpul extrem de scurt invatatorul nu se ocupa de ei in mod special. Si nu, e nimic comunist in asta. Nu e nimic comunist in a te ocupa de cei mai defavorizati copii, se numeste o societate evoluata, aflata pe un alta stadiu de civilizatie. Stiu o invatatoare care spunea ca are 2-3 copii in clasa de care nu se ocupa nimeni acasa si s-ar putea sa-i lase repetenti. Explicati-mi si mie ce ar fi trebuit sa faca acest invatator in privinta acelor copii "de care nu se ocupa nimeni" ?
     • -1 (1 vot)    
      talmeș-balmeșul egalității (Vineri, 5 octombrie 2018, 16:12)

      clencix [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

      Iar mie să mi se explice de ce trebuie să sufere alți copii mai dotați și să se rateze viitorul lor pentru că părinții celorlalți nu-și vad nici de copiii lor. Se va obține o mulțime mediocră și fericită în inconștienta ei. Asta e fericirea civilizației?
      • +1 (1 vot)    
       Nu, asta este civilizatie (Vineri, 5 octombrie 2018, 16:37)

       Maspp [utilizator] i-a raspuns lui clencix

       Am un var in Elvetia. Aia se pare ca sunt mai comunisti decat noi. Acolo nu exista cartiere defavorizate de emigranti care ajung sa creeze probleme ca in alte tari ( vezi Franta si Suedia) datorita lipsei de integrare. De ce ? Pentru ca elvetienii atunci cand construiesc un cartier, amesteca zone scumpe cu zone mai ieftine, blocuri de locuinte mari si scumpe cu blocuri de locuinte mai mici si mai ieftine. Astfel, ca la scoala din cartier vei intalni atat elvetieni, nemti , francezi dar si romani, turci, italieni, unguri, arabi, etc. Asta se numeste integrare. Vrei sa nu ai probleme mai tarziu, fa eforturi ca toti sa porneasca macar de la acelasi nivel in scoala. Si in Elvetia nu-ti faci tu mutatie in alt cartier ca sa ajungi la o scoala mai buna pentru ca tocmai cam peste tot e la fel. Aceeasi abordare o au si in Finlanda. Nu alegi cartierul in functie de scoala pentru ca toate scolile sunt la fel de bune. Ah, bun, nu esti multumit cu sistemul public, scoate banul din buzunar si du-i la o scoala privata daca te tine punga dar sistemul public trebuie sa asigure conditii egale pentru toti. Altfel vom ajunge ca in cartierele din nordul Parisului unde nu intri decat cu armata.
       • 0 (0 voturi)    
        orzul între gâște și cai (Vineri, 5 octombrie 2018, 19:35)

        clencix [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

        Integrare de fațadă, la minimul considerat local de existentă decentă. Dar nimeni nu vrea sa trăiască la minim, merită sau nu. Si încă, minimul din Elveția o fi suficient pt ei, dar eu vorbesc de minimul din Ro, care nu ajunge, pentru ca toți compară cu minimul lor cu cel din Elveția. Daca și numai dacă societatea își poate permite un minim, să îl asigure. Dar cine vrea multe peste minim, să le merite nu să le pretindă agresiv în defavoarea celor care le merită. Si încă, binele nu se face cu forța, sunt eforturi inutile să strici orzul pe gâște, orzul trebuie să aparțină celor care-l valorifică cel mai bine, orzul se dă la cai.
        • 0 (0 voturi)    
         E un punct de vedere (Duminică, 7 octombrie 2018, 8:28)

         Maspp [utilizator] i-a raspuns lui clencix

         cum ca sistemul socio-economic ar trebui sa regleze singur aceste discrepante, cam asa e sistemul american. Doar ca nu poti sa aplici acel sistem oriunde si oricand, iti mai trebuie si materialul uman. SUA a fost o tara de imigratie in care marea majoritatea din cei care au venit
         (si care vin si acum) aveau niste skilluri, o educatie decenta si mult spirit antreprenorial si in plus cultura anglo-saxona ( ca sa nu zic germana). Nu e cazul la noi, noi inca nu am iesit din evul mediu in multe zone din tara. Si in plus, e riscul de fapt sa nu ajungi ca SUA ci mai degraba ca Argentina, Brazilia sau alte tari din America de Sud. Ori eu pesonal nu vreau asa ceva, nu vreau sa stau intr-u cartier pazit cu arma , inconjurat de favelas, si copiii sa mearga la scoala insotiti de bodyguards. Cred ca nimeni nu vrea asta.
         • 0 (0 voturi)    
          promovarea prostiei distruge (Marţi, 9 octombrie 2018, 7:36)

          clencix [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

          Meritocrația a ținut imperiul chinez mii de ani, pe cel roman doua mii, selectarea valorilor reale și punerea lor la treabă au generat progres. Învălmășirea valorilor a dus la decădere și pierdere de oportunități. Promovarea inversă peste un minim de subzistență încurajează contra-performanța. Adevărata decelare de valoare se face prin concurența unor entități individualizate. Socialul nu trebuie sa degradeze performanța individualului. Altfel e bucuria de acu de la noi a prostiei triumfătoare domnind peste mizerie.
 • +4 (4 voturi)    
  Intreb si eu asa: (Vineri, 5 octombrie 2018, 11:52)

  Frankie [utilizator]

  Cand a fost educatia prioritate pentru Romania ???
  • +3 (3 voturi)    
   Poate pe vremea lui Carol I, (Vineri, 5 octombrie 2018, 12:26)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   desi probabil romanii erau la fel de ticalosi si patetici si atunci, un popor de cersetori de diverse ranguri.
 • +4 (4 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 5 octombrie 2018, 11:57)

  Radu-Mihai [anonim]

 • +6 (6 voturi)    
  pai (Vineri, 5 octombrie 2018, 11:59)

  alex34 [utilizator]

  asta e si planul, partidele polititce ce s-au perindat pe la putere n-au nevoie de oameni educati, sunt inamicii lor, asa cu o gloata de 70% de analfabeti usor de prostit ii asupresti si le furi munca celor 30% care muncesc si platesc taxe, si traiesti ca boieru'
 • +4 (4 voturi)    
  si acum tot mici sunt? (Vineri, 5 octombrie 2018, 12:27)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  observati ca, desi au tot crescut accelerat in ultimii 2 ani, toti bugetarii in continuare o tin pe cea cu 'salariile mici"- care au ajuns ca medie duble fata de cele din mediul privat.Si care se platesc din taxele platite in special de privati (ca din ce platesc bugetarii se intoarce doar o parte din salariul lor) + imprumuturi externe.
  Adica, daca nici acum, cand au salarii pornind de la 2000 net debutantii si depasind 4-5000 cei cu vechime, deci o medie de peste 3000= 700 euro net, tot sunt "mici" si asta ar fi principala cauza pentru starea jalnica a educatiei...salariile, salariiile, salariile "prea mici". Sigur, nici 1000 euro nu e mult la ce preturi avem, asa e, dar oricum ce primesc e deja peste ce poate economia!
  Si....scolile ce stau sa cada, WC in curte, elevii subnutriti si saraci, etc...astea nu-s pb majore oare?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by