Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a cerut miercuri în cadrul unei discuții cu secretarul de stat din Ministerul Educaţiei Naţionale, Florian Lixandru, şi cu directorul general al Direcţiei de Buget Finanţe Patrimoniu şi Investiţii MEN, Mihai Păunică, anularea de urgență a unui ordin emis de către fostul ministru al Educaţiei Valentin Popa, prin care inspectoratele şcolare au dispus unităţilor de învăţământ reducerea a 4.000 de posturi didatice, didactic-auxiliare şi nedidactice. Totodată, în cazul în care nu va interveni pentru anularea efectelor produse de aplicarea acestui ordin, federaţia anunță Guvernul că va recurge la orice mijloc pentru blocarea acestuia.

ProfesoriFoto: USER UPLOADED

Federația subliniază că ordinul a fost emis de Ministerul Educației Naționale fără consultare, ceea ce reprezintă ”o încălcare grosolană a celor mai elementare reguli de dialog social, dar și o nesocotire a clauzelor Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învățământ Preuniversitar”.

Directorul Federației, Simion Hăncescu, atrage atenția că la 1 septembrie, inspectoratele școlare au dispus unităților de învățământ preuniversitar de stat să ia măsuri de reducere a peste 4.000 de posturi. De asemenea, acesta subliniază în solicitarea adresată premierului că, după începerea anului școlar, ”în loc să dea curs solicitărilor transmise de inspectoratele școlare, în numele unităților de învățământ, de a se suplimenta numărul de posturi didactice și nedidactice”, ”ministrul educației găsesește de cuviință să reducă masiv numărul de posturi”.