Fizicianul Cristian Presură explică pe larg teoria Big Bang-ului, după ce Șerban Nicolae a declarat că nu crede în teoria marii explozii. “Nu am întâlnit nicăieri în lume, în nicio ipostază, o explozie care să fie creat ceva”, a spus senatorul, care a adăugat, în susținerea legii care interzice căsătoriile homosexuale, că el crede că există Dumnezeu. Într-o înregistrare video publicată pe contul său de Facebook, fizicianul Cristian Presură spune că senatorul “face o confuzie”: își imaginează Big Bang-ul ca o explozie într-un spațiu care există deja. “Ori, adevărul este că Big Bang-ul are de-a face mai mult cu expansiunea spațiului, decât cu a materiei”, explică fizicianul.

Cristian PresuraFoto: Hotnews

Vezi mai jos explicația integrală a fizicianului Cristian Presură, cercetător la compania Philips, în Olanda, și autor al lucrării "Fizica Povestită":

Big Bang-ul, explicat de fizicianul Cristian Presură:

"Prietenii mă provoacă să dau un răspuns afirmației recente a senatorului Șerban Nicolae, care spunea că nu crede în Big Bang. După el, marea explozie care a avut loc la Big Bang nu poate să creeze ceva, pentru că dintr-o explozie se creează doar haos.

Argumentul este foarte valabil, semn că a citit niște cărți bune.

Adevărul este, însă, că dânsul face o confuzie pe care o facem, poate, mulți dintre noi: ne imaginăm Big Bang-ul ca o explozie obișnuită, într-un spațiu care există deja. Să spunem, un fel de dinamită care a fost pusă la începutul universului într-un loc deja existent și care apoi a explodat.

Ori, adevărul este că Big Bang-ul are de-a face mai mult cu expansiunea spațiului, decât cu a materiei. Cu alte cuvinte, la începutul universului, atunci când de fapt s-au creat atât spațiul, cât și timpul și materia, spațiul era mic și în acel spațiu exista materie. Apoi spațiul este cel care a explodat, purtând cu el materia care se afla acolo. De aceea, un fapt interesant, o dată cu expansiunea universului, deci o dată cu expansiunea spațiului care purta materia cu el, are loc și răcirea materiei care se afla acolo.

La începutul universului, materia era foarte foarte fierbinte. Cu timpul, însă, s-a răcit, formând tot felul de structuri pe care le cunoaștem astăzi: particule, atomi, molecule, stele si planete. Deci este această răcire a universului cea care este responsabilă de ordinea pe care o regăsim în univers.

Putem să ne dăm seama de această relație dintre răcire și expansiune, dacă facem următorul experiment: să suflăm mai întâi cu gura larg deschisă în podul palmei. Vom remarca că aerul pe care îl simțim in palmă este cald. Să suflăm apoi cu buzele țuguiate. Aerul pe care îl simțim acum este rece, datorită expansiunii sale mai rapide. Știm asta, pentru că facem experimentul de fiecare dată când copiii noștri cad și se lovesc, iar noi suflăm în așa fel încât să răcim zona lovită.

La fel se întâmplă și cu universul. În expansiunea sa, materia se răcește și apoi se ordonează. Asocierea asta dintre răcire și ordonare iarăși o vedem, de exemplu, afară când este frig, iarna, de exemplu. Atunci, vaporii de apă încep să condenseze pe suprafața geamului și formează niște cristale foarte frumoase de gheață. Forma și ordinea lor sunt, de fapt, un efect al răcirii aerului".

N.Red: Varianta transcrisă a explicației este ușor modificată, față de cea înregistrată, de către Cristian Presură, pentru a fi mai ușor de înțeles.

Declarația lui Șerban Nicolae

Serban Nicolae

Serban Nicolae

Foto: Agerpres

"Trei miliarde de bărbaţi fără o femeie nu pot procrea. Patru miliarde de femei fără un bărbat nu pot procrea. Şi asta nu e o chestiune pe care să o fixăm noi prin Constituţie, printr-o lege dată de Parlament. Este o lege naturală, este o lege care vine din Creaţie. Eu mărturisesc faptul că eu cred că există Dumnezeu şi că el are rol creator. Nu cred în teoria unei mari explozii. Să nu vă supăraţi pe mine, nu am întâlnit nicăieri în lume, în nicio ipostază, o explozie care să fie creat ceva, în afară de haos", a declarat Nicolae Șerban, citat de Agerpres.

Senatorul PSD Șerban Nicolae a făcut aceste declarații în cadrul dezbaterilor privind inițiativa de revizuire a Constituţiei care, dacă va fi adoptată, va interzice căsătoriile homosexuale. Sursa