VIDEO Fizicianul Cristian Presură îi răspunde senatorului Șerban Nicolae, care a declarat că nu crede în Big Bang. "Face o confuzie pe care o facem, poate, mulți dintre noi: ne imaginăm Big Bang-ul ca o explozie obișnuită"

de R.P.     HotNews.ro
Miercuri, 12 septembrie 2018, 15:10 Actualitate | Educatie


Cristian Presura
Foto: Hotnews
Fizicianul Cristian Presură explică pe larg teoria Big Bang-ului, după ce Șerban Nicolae a declarat că nu crede în teoria marii explozii. “Nu am întâlnit nicăieri în lume, în nicio ipostază, o explozie care să fie creat ceva”, a spus senatorul, care a adăugat, în susținerea legii care interzice căsătoriile homosexuale, că el crede că există Dumnezeu. Într-o înregistrare video publicată pe contul său de Facebook, fizicianul Cristian Presură spune că senatorul “face o confuzie”: își imaginează Big Bang-ul ca o explozie într-un spațiu care există deja. “Ori, adevărul este că Big Bang-ul are de-a face mai mult cu expansiunea spațiului, decât cu a materiei”, explică fizicianul.

Vezi mai jos explicația integrală a fizicianului Cristian Presură, cercetător la compania Philips, în Olanda, și autor al lucrării "Fizica Povestită":

Big Bang-ul, explicat de fizicianul Cristian Presură:

"Prietenii mă provoacă să dau un răspuns afirmației recente a senatorului Șerban Nicolae, care spunea că nu crede în Big Bang. După el, marea explozie care a avut loc la Big Bang nu poate să creeze ceva, pentru că dintr-o explozie se creează doar haos.

Argumentul este foarte valabil, semn că a citit niște cărți bune.

Adevărul este, însă, că dânsul face o confuzie pe care o facem, poate, mulți dintre noi: ne imaginăm Big Bang-ul ca o explozie obișnuită, într-un spațiu care există deja. Să spunem, un fel de dinamită care a fost pusă la începutul universului într-un loc deja existent și care apoi a explodat.

Ori, adevărul este că Big Bang-ul are de-a face mai mult cu expansiunea spațiului, decât cu a materiei. Cu alte cuvinte, la începutul universului, atunci când de fapt s-au creat atât spațiul, cât și timpul și materia, spațiul era mic și în acel spațiu exista materie. Apoi spațiul este cel care a explodat, purtând cu el materia care se afla acolo. De aceea, un fapt interesant, o dată cu expansiunea universului, deci o dată cu expansiunea spațiului care purta materia cu el, are loc și răcirea materiei care se afla acolo.

La începutul universului, materia era foarte foarte fierbinte. Cu timpul, însă, s-a răcit, formând tot felul de structuri pe care le cunoaștem astăzi: particule, atomi, molecule, stele si planete. Deci este această răcire a universului cea care este responsabilă de ordinea pe care o regăsim în univers.

Putem să ne dăm seama de această relație dintre răcire și expansiune, dacă facem următorul experiment: să suflăm mai întâi cu gura larg deschisă în podul palmei. Vom remarca că aerul pe care îl simțim in palmă este cald. Să suflăm apoi cu buzele țuguiate. Aerul pe care îl simțim acum este rece, datorită expansiunii sale mai rapide. Știm asta, pentru că facem experimentul de fiecare dată când copiii noștri cad și se lovesc, iar noi suflăm în așa fel încât să răcim zona lovită.

La fel se întâmplă și cu universul. În expansiunea sa, materia se răcește și apoi se ordonează. Asocierea asta dintre răcire și ordonare iarăși o vedem, de exemplu, afară când este frig, iarna, de exemplu. Atunci, vaporii de apă încep să condenseze pe suprafața geamului și formează niște cristale foarte frumoase de gheață. Forma și ordinea lor sunt, de fapt, un efect al răcirii aerului".

N.Red: Varianta transcrisă a explicației este ușor modificată, față de cea înregistrată, de către Cristian Presură, pentru a fi mai ușor de înțeles.

Declarația lui Șerban Nicolae

Serban Nicolae
Foto: Agerpres
"Trei miliarde de bărbaţi fără o femeie nu pot procrea. Patru miliarde de femei fără un bărbat nu pot procrea. Şi asta nu e o chestiune pe care să o fixăm noi prin Constituţie, printr-o lege dată de Parlament. Este o lege naturală, este o lege care vine din Creaţie. Eu mărturisesc faptul că eu cred că există Dumnezeu şi că el are rol creator. Nu cred în teoria unei mari explozii. Să nu vă supăraţi pe mine, nu am întâlnit nicăieri în lume, în nicio ipostază, o explozie care să fie creat ceva, în afară de haos", a declarat Nicolae Șerban, citat de Agerpres.

Senatorul PSD Șerban Nicolae a făcut aceste declarații în cadrul dezbaterilor privind inițiativa de revizuire a Constituţiei care, dacă va fi adoptată, va interzice căsătoriile homosexuale. Sursa


Citeste mai multe despre   


9203 vizualizari

 • +46 (50 voturi)    
  Din pacate... (Miercuri, 12 septembrie 2018, 15:19)

  CALC [utilizator]

  d-nul Cristian Presură foloseste cuvinte pretentioase precum expansiune, fizica sau condens...grele pentru cineva de 5 ani. La multi ani?
   #showComment#showComment#showComment#showComment#showComment#showComment
 • +56 (58 voturi)    
  Orz la gaste (Miercuri, 12 septembrie 2018, 15:23)

  Martinezu [utilizator]

  Cum dracu sa ii explici ce este Big Bang unui urangutan? Acum Serban Nicolae o sa te injure sa tii minte.
 • +30 (34 voturi)    
  Am înțeles (Miercuri, 12 septembrie 2018, 15:29)

  Maltese_Hawk [utilizator]

  De aia cei care trăiesc in climat rece sunt mai ordonați la cap. Toată clima temperata munceste ordonat, toata lumea din tari calde asteaptă să vină ceva- dumnezeu, petrol, fructe, etc.
 • +29 (31 voturi)    
  acum a inteles bizonul (Miercuri, 12 septembrie 2018, 15:32)

  Hans Metter [utilizator]

  :))) ce gluma buna
 • +9 (35 voturi)    
  Problema e ca nu se stie cum a inceput totul!! (Miercuri, 12 septembrie 2018, 15:33)

  LiviuX [utilizator]

  Numai ca exista doua categorii de oameni: Unii care iau de bune tot ce li se spune si aplica "CREDE si NU cerceta" iar altii care incearca sa inteleaga ce s-a intamplat si cauta dovezi ca intr-adevar asa s-a intamplat. Iarasi o problema e ca cei din urma au nevoie de timp (si evident nu ma refer la ani, nici macar secole...) asa ca de asta credinciosii profita.
   #showComment#showComment#showComment
 • +30 (30 voturi)    
  Nu stiu ce sa zic (Miercuri, 12 septembrie 2018, 15:34)

  Ion-i_pozitivi [utilizator]

  eu nu mi l-am imaginat ca pe o explozie produsă de un material explozibil (în sensul de expansiunea rapidă a unor gaze).

  Eu zic că Șerban Nicolae este doar prost, dar nu mulți au îndrăznit să-i spună asta și, implicit, nu știe cât de prost este. Această ipoteză poate fi coroborat cu alte comentarii ale lui.
   #showComment
 • +23 (27 voturi)    
  un pic, ca nu inteleg ... (Miercuri, 12 septembrie 2018, 15:36)

  ipsilon [utilizator]

  adica, de ce ar vorbi un fizician cu un porrc, si-ar mai si incerca sa-i explice teorii cosmologice??
  Or fi porcii niste animale inteligente, dar, totusi, sa nu exageram ...
 • +32 (34 voturi)    
  piatra (Miercuri, 12 septembrie 2018, 15:44)

  ovidiu2 [utilizator]

  Ei, hai! Un nebun aruncă o piatră și 10 înțelepți sar să o scoată. A-i vorbi lui Nicolae de Big Bang e ca și cum i-ai vorbi lui Dragnea de justiție și lui Dăncilă de filosofie. Timp irosit!
 • -7 (39 voturi)    
  Big-bang și Dumnezeu (Miercuri, 12 septembrie 2018, 15:59)

  reiand [utilizator]

  Fără a ne coborî la nivelul lui Șerban Nicolae, ideea că există un conflict între big-bang și existența lui Dumnezeu este falsă. Face parte din strategia de propagandă ateistă care împinge în față un presupus conflict general între știință și Dumnezeu, care nu există în realitate.

  Mulți dintre marii oameni de știință, cum ar fi Newton, Planck sau Faraday, au fost creștini. Știința construiește modele care descriu universul, nu determină ce stă la baza acestor modele și de ce sunt ele așa. În exemplul big-bang-ului, știința susține că acest fenomen s-a produs la un moment dat, dar nu explică de ce, ce l-a declanșat, și care a fost sursa enormă de energie punctiformă de dinainte. Știința se bazează pe postulate, Dumnezeu este Adevăr.
   #showComment#showComment#showComment
 • +21 (21 voturi)    
  Origins (Miercuri, 12 septembrie 2018, 16:04)

  LC123 [utilizator]

  Ce rost are sa-i dai explicatii stiintifice unui pitecantrop?
  E clar ca singura explozie pe care a intalnit-o a fost in capul lui, cand i-a pocnit Neuronul - si are dreptate, a produs numai haos :)
 • +32 (32 voturi)    
  Hai sa facem o propozitie... (Miercuri, 12 septembrie 2018, 16:12)

  ac [utilizator]

  ... in care sa apara cuvintele Serban, Nicolae, Big, Bang, neutron, Einstein, e=mc2 etc.
  Si voua tot #muiepsd v-a iesit?
 • -20 (28 voturi)    
  Mai am de invatat... (Miercuri, 12 septembrie 2018, 16:18)

  Iorgovan [utilizator]

  Nu credeam sa existe o asa stransa legatura intre Big Bang si folosirea anusului in alte scopuri decat cele naturale, in numele Dragostei. Extraordinar!
   #showComment#showComment
 • +15 (15 voturi)    
  dA (Miercuri, 12 septembrie 2018, 16:35)

  Babilou [utilizator]

  Legatura dintre serban si Big Bang: ca cea dintre STAS si parastas....
 • -16 (20 voturi)    
  Gura pacatosului adevar graieste (Miercuri, 12 septembrie 2018, 16:47)

  Setalcott [utilizator]

  Stiti, de fapt nici fizicienii nu cred intr-o mare explozie. Asta cred cei care au trecut de vreo cativa anisori cu chiu cu vai prin orele de fizica, dar au citit mai nou undeva pe Facebook ca stiinta e cool.
 • +13 (17 voturi)    
  normal ca crede in D-zeu, nu in Big Bang (Miercuri, 12 septembrie 2018, 16:54)

  natbl73 [utilizator]

  conform teoriei evolutiei, el s-ar trage din porc, si ii e cam jena...
   #showComment#showComment
 • +12 (14 voturi)    
  Clarificari (Miercuri, 12 septembrie 2018, 17:05)

  OviCti [utilizator]

  SN:"Eu mărturisesc faptul că eu cred că există Dumnezeu şi că el are rol creator." - Aha, deci asa v-a indicat Dragnea sa ii spuneti?

  SN:"Nu cred în teoria unei mari explozii. Să nu vă supăraţi pe mine, nu am întâlnit nicăieri în lume, în nicio ipostază, o explozie care să fie creat ceva, în afară de haos." - Si in ce ipostaza ai asistat dumneata la BigBang, Porculeanule?
   #showComment
 • +7 (7 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Miercuri, 12 septembrie 2018, 17:25)

  ABCd...etc [utilizator]

  zici ca umbla cu chilotii pe cap ... si pe dos ...
 • +13 (13 voturi)    
  Nu este vorba despre nici o confuzie (Miercuri, 12 septembrie 2018, 17:36)

  Dalinar [utilizator]

  Ci despre Prostie Pura a lui serrbanel cap de purcel.
 • +11 (11 voturi)    
  te-ai antamat in discutii cu prostul (Miercuri, 12 septembrie 2018, 17:48)

  ...!?! [utilizator]

  si-o sa te trezesti cu prostul in institut sa-i desenezi cinematica prostiei in care balteste..DDDD!
 • 0 (2 voturi)    
  hai.. (Miercuri, 12 septembrie 2018, 20:08)

  accen7 [utilizator]

  Cristiane, las`o balta cu Big Bang`ul..
 • +1 (3 voturi)    
  de ce? (Miercuri, 12 septembrie 2018, 21:07)

  Confuzu [utilizator]

  raspunde un om de stiinta unui sofer de interlop...
  da, a ajuns senator, dar inteligenta lui tot la nivelul de sofer de interlop a ramas.
  Se vede pe fata lui, cei care au trecut printr-o scoala si chiar au invatat ceva au o privire cat de cat clara, vie
  La astia se vede doar bezna mintii lor
 • +2 (4 voturi)    
  ca de obicei (Miercuri, 12 septembrie 2018, 21:39)

  anton_carpati [utilizator]

  Un cimpoi uman expectorează aberații pe care nu le crede pentru a câștiga susținerea prostimii. După care un om citit, dar naiv, vine să explice cum stă treaba de fapt. Prostimea a fost deja sedusă, iar noi ne consolăm între noi că suntem mai dăștepți.
 • +3 (5 voturi)    
  Niciolaie nu a " citit " decat cartile de septic (Miercuri, 12 septembrie 2018, 22:32)

  Maniu [utilizator]

  ca tizul sau la fel de derbedeu si nescolit, care-a distrus asa de tare Romania ca nu ne revenim nici pana-n ziua de azi,
 • +1 (1 vot)    
  Shi eu ii explic catzelului (Joi, 13 septembrie 2018, 8:54)

  ruskimushki [utilizator]

  cum sunt facute crochetele.
 • 0 (0 voturi)    
  Cat de razna poti sa fii (Joi, 13 septembrie 2018, 11:23)

  DanielM65 [utilizator]

  ca fizician sa-i raspunzi unui imbecil cu acte ca asta ?
   #showComment
 • +1 (1 vot)    
  orz (Joi, 13 septembrie 2018, 13:47)

  Ilidia [utilizator]

  Stimate domn, romanii au o vorba pentru prostii de teapa lui: "nu strica orzul pe gaste"...
 • +1 (1 vot)    
  BEGRIF DER ZEIT,, (Joi, 13 septembrie 2018, 18:21)

  richter [utilizator]

  La o sindrofie la care participa si A. Einstein, dupe ce publicase celebra teoria relativitatii si E=mc2 o doamna se apropie de el si-lintreaba pe un ton usor ironic: "Domnule Einstein,care este deiferenta dintre timp si vejnicie ?" Dupa o mica pauza si o privire in gol, Einsten raspunde: "Stimata doamna, mie mi-ar trebui un timp sa va explic, iar dvs. v-ar trebui o vejnicie sa intelegeti ." Einstein a fost credincios ? In "Meine Weltblik" (cum vad eu lumea) el se contrazice singur pe aceasta tema..Pentru cei ce vor sa se dumireasca putin , le recomand 3 autori care sunt tradusi si in romana (unul este roman): Lee Smolin, Eugeniu Toma, Steven Weinberg...dupa o lectura extinsa, (nu doar aestia) abia incepi sa-ti pui adevaratele intrebari..Iar cine vrea sa cunoasca adevarul, sa-l cunoasca pe Hristos care a facut niste afirmatii colosale;una dintre ele este : "Eu sunt invierea si viata.Cine crede in Mine chiar daca a murit va trai.Si oricine traieste si crede in Mine, nu va muri nicidata." (Ioan 1:25) Ore um si-a permis ??? -sau Cine era?
 • 0 (0 voturi)    
  Normal ca nu crede (Vineri, 14 septembrie 2018, 8:51)

  reficuL [utilizator]

  El nu crede in Big Bang, pentru ca el a fost conceput in Gang Bang.
 • 0 (0 voturi)    
  Ptiu! (Vineri, 14 septembrie 2018, 15:10)

  tddrg [utilizator]

  Eu cred ca Soros e de vina. Auzi tu, Big Bang!!! Pecis e mana lui Soros!


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version