​​Noul Liceu Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş nu a comunicat oficial numărul elevilor care au început anul şcolar 2018-2019 şi nici numărul de clase cu care funcţionează, a declarat inspectoratul școlar general din Mureş, Ioan Macarie, pentru Agerpres. Oficialul spune că “i s-a comunicat, neoficial, că la această nouă unitate şcolară ar fi fost transferaţi 320 de elevi, de la mai multe instituţii de educaţie din Târgu Mureş, care ar urma să înveţe în 14 clase”, scrie agenția de presă citată.

Liceul Teologic Romano-Catolic din Targu MuresFoto: Google Street View

Ioan Macarie a declarat că elevii de la Liceul Teologic Romano-Catolic 'II. Rakoczi Ferenc' nu sunt în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR); inspectorul spune că singurele cifre i-au fost aduse la cunoştinţă pe 5 septembrie, și anume că 290 de copii solicită transferul la această unitate şcolară, relatează Agerpres.

Şeful ISJ Mureş a declarat că aşteaptă să vadă câţi elevi învaţă la Liceul Teologic Romano-Catolic 'II. Rakoczi Ferenc', înfiinţat în luna august, în baza unui ordin al ministrului Educaţiei Naţionale.

Prin acel Ordin al ministrului, a fost acordată autorizaţia de funcţionare provizorie Liceului Teologic Romano-Catolic 'II. Rakoczi Ferenc', iar în acesta se menţionează 26 de formaţiuni de studiu, cu câte 28 de copii, mai scrie agenția.

Director al liceului a fost numit Zsolt-Jozsef Tamasi, fostul director al vechiului Liceu Teologic Romano-Catolic, desfiinţat prin instanţă.

Vechiul Liceu Teologic Romano-Catolic a dispărut în urma sentinţei definitive a Curţii de Apel Târgu Mureş din 6 februarie 2018, care anula Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisă de ISJ Mureş de înfiinţare a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş prin divizarea parţială a Liceului Teoretic Bolyai Frakas şi a Colegiului Naţional Unirea, relatează Agerpres.

Amintim că în noiembrie 2016 Direcţia Naţională Anticorupţie a început urmărirea penală împotriva fostului şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Mureş, Ştefan Someşan, şi a fostului director al Liceului Târgu Mureş, Zsolt-Jozsef Tamasi; procurorii spun că înființarea liceului s-a făcut cu încălcarea legii educației. Cei doi au fost trimişi în judecată, iar dosarul a fost reîntors apoi la DNA.

La începerea anului şcolar 2017-2018, în baza suspendării deciziei de înfiinţare a Liceului, elevii înscrişi la această unitate au fost arondaţi Liceului Teoretic "Bolyai Farkas" din Târgu Mureş.

În luna martie a acestui an, Curtea Constituţională a României a admis sesizarea PNL şi PMP, proiectul de lege adoptat de Parlament privind înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic de la Târgu Mureş fiind declarat neconstituţional.

Pe 9 august, acest liceu a fost înfiinţat prin ordin de ministru, scrie Agerpres.

Citește și: