​Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu reacționează la discursul președintelui Klaus Iohannis despre “reformita” din educație. “Domnule preşedinte Iohannis: mă simt jignit de discursul dumneavoastră prin care bagați toate schimbările din educație sub umbrela bolii pe care o numiți ‘reformită’”, spune Daniel Funeriu. Acesta amintește Legea educației din 2011, aplicată în mandatul său, după o analiză și un raport al Comisiei prezidențiale conduse de Mircea Miclea. “Modernizarea aceea, fără precedent, a fost masacrată de PSD din 2012 încoace”, avertizează Funeriu, care îi cere președintelui să nu pună “semnal egal între mine şi mafiile pesediste”.

Daniel FuneriuFoto: Daniel Funeriu - Facebook
  • Președintele Klaus Iohannis a susținut luni, 10 septembrie 2018, un discurs cu ocazia deschiderii anului școlar 2018-2019.
  • Avem și o meteahnă – numită reformita – care se manifestă foarte evident în domeniul educației. Nu putem obține, însă, rezultate bune atât timp cât legile sunt în continuare modificate mai des decât pot directorii, dascălii și părinții să se pună la curent”, a declarat liderul de la Cotroceni.

A existat o modernizare de mare calitate, cu efecte măsurabile (de exemplu singura creştere spectaculoasă la rezultatele PISA a fost observată fix atunci)”, a răspuns Daniel Funeriu, fost ministru al Educației în mandatul căruia Legea educației nr. 1/2011 a fost aplicată și apoi consilier prezidențial în al doilea mandat al lui Traian Băsescu.

Acea modernizare (2009-2012) a fost proiectată prin Raportul Comisiei Prezidențiale (făcut sub conducerea lui Mircea Miclea într-un an!) şi realizată prin Legea educației nr. 1/2011 derivată din raport, dată în mandatul meu. Modernizarea aceea, fără precedent, a fost masacrată de PSD din 2012 încoace. Aşadar, domnule preşedinte, vă invit cu tot respectul să faceți această distincție, altminteri voi considera că dumneavoastră puneți semnul egal între mine şi mafiile pesediste”, a scris Funeriu, pe pagina sa de Facebook.

Fostul ministru al Educației a precizat că “Iohannis e partea bună a lucrurilor. Mafioți sunt pesediştii. Dar dacă dl preşedinte vrea să-i învingă, mai bine să se înconjoare de tipi buni şi tari, nu de loaze”.

Ce a declarat Klaus Iohannis, cu privire la reformele din educație:

  • “Reformele au stat mai degrabă sub deviza «un pas înainte și doi înapoi». Acest lucru este total neproductiv, având în vedere că schimbările demografice, tehnologice și competiția economică globală ne obligă să fim inovatori și să ne adaptăm în permanență, inclusiv prin asigurarea unui proces educațional de calitate. (…)
  • Avem și o meteahnă – numită reformita – care se manifestă foarte evident în domeniul educației. Nu putem obține, însă, rezultate bune atât timp cât legile sunt în continuare modificate mai des decât pot directorii, dascălii și părinții să se pună la curent.
  • Atunci când lucrurile nu merg bine, soluția este să încerci să le schimbi, învățând din greșelile trecutului. Anticipând provocările cu care ne confruntăm, am lansat în urmă cu mai bine de doi ani «România Educată», un demers menit să identifice o viziune pe termen lung pentru învățământul românesc.
  • Aflat pe ultima sută de metri, proiectul este rodul a peste doi ani de consultări, discuții, dezbateri și muncă asiduă în cadrul unor grupuri de lucru care au adunat laolaltă reprezentanți ai elevilor, studenților, cadrelor didactice, părinților, școlilor, universităților, societății civile și ai administrației.
  • Mi-am dorit ca proiectul să nu apară «peste noapte», ci să aibă la dispoziție timpul necesar pentru a implica real și semnificativ toți acești actori, să fie angrenat în realitatea lor cotidiană și corelat cu așteptările lor”.
  • Vezi aici discursul integral al lui Klaus Iohannis

Citește și: