​​Copiii de clasa I învață pentru prima dată după Abecedare făcute de editura unică a statului. Ministerul Educației nu a reușit să realizeze și manuale digitale pentru elevi și a revenit, fără dezbatere, la cartea mare ce reunește materia pentru ambele semestre. Fără să aibă greșeli grosolane, așa cum s-a întâmplat la manualele de Geografie, Istorie și Biologie de clasa a VI-a, cele două variante de manual de Comunicare în limba română scoase de Editura Didactică și Pedagogică au o calitate foarte slabă a hârtiei și a culorii, acuză președintele Federației de Părinți, care este nemulțumit și de greutatea ghiozdanelor, după renunțarea la cele două volume.

Patriotismul in AbecedareFoto: Manuale.edu.ro

Manualele de acum 4 ani erau realizate în două volume, în urma avertismentelor lansate de părinți că ghiozdanul copiilor este mult prea greu, raportat la vârsta lor. Manualele făcute de editura Ministerului Educației întorc practica unui singur volum.

Editura Didactică și Pedagogică din subordinea Ministerului Educației a reușit să facă două manuale printate de Comunicare în limba română, adică fostele Abecedare pentru elevii de clasa I. Editura statului, care scoate manuale pentru clasele I, a II-a și a VI-a pe 24 milioane de lei și care a luat pentru prima dată locul editurilor private - nu a mai realizat și manuale digitale, deși a promis acest lucru.

Spre comparație, din 2014 și până anul trecut învățătoarele au avut de ales între 5 variante de manuale, atât tipărite, cât și digitale.

Descarcă de aici Primul Abecedar realizat de Editura unică

Lecția despre patriotism, în noile Abecedare:

Descarcă de aici al doilea Abecedar realizat de Editura unică

Cum arată cele două manuale de Comunicare în limba română pentru clasa I realizate de EDP și cele 5 manuale de anii trecuți făcute de editurile private

Manual de Comunicare în limba română de anul trecut I

Manual de Comunicare în limba română de anul trecut II

Manual de Comunicare în limba română de anul trecut III

Manual de Comunicare în limba română de anul trecut IV

Manual de Comunicare în limba română de anul trecut V

Ce spun părinții despre noile manuale

Iulian Cristache, federatia parintilor

Iulian Cristache, federatia parintilor

Foto: Agerpres

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, a declarat pentru HotNews.ro că părinții sunt nemulțumiți de faptul că EDP a realizat manualele într-un singur volum, ceea ce face ca greutatea ghiozdanului să fie din nou mărită. În plus, la noile Abecedare “hârtia este foarte slabă, raportat la ce am avut anii trecuți. Un copil trebuie atras și prin calitatea hârtiei și a culorii”, a precizat reprezentantul părinților.

Cristache spune că învățătorii vor lucra și acum de pe auxiliare, cum sunt denumite mai nou culegerile. De această dată, însă, manualele sunt mai noi decât auxiliarele și rup practica recomandării la pachet a manualului și auxiliarelor de la aceeași editură.

Am informații că sunt auxiliare de la edituri ieftine care nu fiscalizau și care deja scriu pe auxiliar că urmează conținutul manualului făcut de nu știu ce editură. Trebuie să existe o continuitate între manualul EDP și auxiliarele făcute. Deci aici sunt interese majore, învățătorii luau și 65% comision de la edituri no name, care veneau cu agenți cu sacoșa de culegeri, le lăsau la clasă, și atunci învățătorii le recomandau”, spune președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

Acesta amintește că profesorii au dreptul legal să le recomande părinților culegerile avizate de Ministerul Educației.

În general, profesorii alegeau și manualul, și auxiliarul de la aceeași editură. Afacerea auxiliarelor este de zeci de milioane de euro pe an, pe toți 3 milioane de elevi. Topul auxiliarelor este condus de Matematică, Română și Limbă străină. Nu am nimic împotriva lor, dar acel auxiliar ar trebui folosit acasă, și nu în timpul școlii. Toți profesorii se vaită că programa școlară e foarte încărcată, în funcție de norma de predare/evaluare, nu mai ai timp să lucrezi pe acele auxiliare. Teoretic, ele ar trebui folosite pentru temele de acasă, deci pentru o muncă suplimentară, ca elevii să își intareasca cunoștințele acumulate pe baza manualului școlar”, a afirmat Iulian Cristache.

Acesta a declarat că odată cu manualele făcute de Editura statului “este mai greu pentru un profesor să aleagă un auxiliar, având în vedere că practica de până acum era să aleagă același auxiliar de la editura privată. De aceea era și practica editurilor private să vină cu un preț de dumping pentru un manual, ceea ce venea în contradicție cu declarațiile lor că au nevoie de prețuri mai mari pentru a realiza un manual. Dar își permiteau acel preț mic pe manual, pentru că veneau cu auxiliarul de la care câștigau de 5 ori mai mult”.

Dacă Ministerul Educației își făcea datoria atunci când spunea că manualele de la editurile private nu întrunesc condiția de calitate pentru a fi eligibile și scoteau criteriul de preț, nu era nicio problemă. Se relua procedura, până cei de la editură veneau cu un conținut ridicat; iar Ministerul trebuia să ridice suma pentru un manual, pentru că nu îl poți face cu 5 lei și atunci noi nu mai veneam cu bani de acasă pentru auxiliare”, a declarat reprezentantul părinților.

Citește și: