Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” acuză Ministerul Educației că pregătește un ordin prin care vor fi tăiate peste 1.000 de posturi din învățământul preuniversitar, inclusiv posturi didactice, și că ”riscăm ca orele care se atribuiau până acum la plata cu ora la personalul didactic calificat să fie predate de necalificați”. Pe de altă parte, Ministerul Educației neagă că ar avea în intenție „tăierea” sau „diminuarea” numărului de personal angajat, astfel că ”nu este în pericol niciun post”.

Valentin PopaFoto: Agerpres

Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” condamnă, printr-un comunicat de presă, intenția Ministerului Educației Naționale de a diminua numărul de posturi de la nivelul inspectoratelor școlare în anul școlar 2018-2019 față de cel din anul școlar 2017-2018, argumentul fiind cel al realizării de economii la bugetul de stat.

„La ora actuală, Ministerul Educației Naționale pregătește un ordin prin care vor fi tăiate peste 1000 de posturi din învățământul preuniversitar. Acest lucru va duce la o acutizare a crizei lipsei de personal calificat, existente la nivelul unităților de învățământ. Riscăm, de exemplu, ca școlile să rămână fără personal de pază și întreținere, în condițiile în care sunt multe unități de învățământ unde paza este asigurată din banii dați de părinți. Mai grav este că tăierile de posturi vor afecta și procesul didactic, deoarece sunt vizate inclusiv posturi didactice. În plus, riscăm ca orele care se atribuiau până acum la plata cu ora la personalul didactic calificat să fie predate de necalificați sau să ne confruntăm cu imposibilitatea plății sumelor cuvenite cadrelor didactice pentru activitatea prestată în regim de plata cu ora”, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președintele FSE „SPIRU HARET“.

Acesta spune că în loc să se majoreze costul standard per elev/preșcolar, MEN preferă să taie și mai mult din cheltuieli, în condițiile în care foarte multe unități de învățământ nu au alocate la ora actuală fonduri pentru plata salariilor în trimestrul IV.

Ministerul Educației, în schimb, spune că nu are în intenție „tăierea” sau „diminuarea” numărului de personal angajat, astfel că ”nu este în pericol niciun post”, așa cum afirmă sindicaliștii.

Mai mult, Ministerul Educației Naționale asigură ”toți angajații din învățământul preuniversitar de stat că, în buget, există fondurile necesare pentru plata salariilor, până la sfârșitul anului”.

Potrivit Ministerului Educației, în acest moment sunt propuse spre aprobare 286.726 de posturi pentru personalul didactic de predare titular, personalul didactic calificat cu contract de muncă pe perioadă determinată, personalul didactic auxiliar, personalul nedidactic etc.

”Dintre acestea, la ora actuală, peste 30.000 de posturi sunt vacante și pot fi ocupate în regim de plata cu ora. Situația finală a acestora va putea fi stabilită după încheierea angajărilor în sistem, proces aflat în desfășurare”, arată un comunicat de presă al Ministerului Educației, care subliniază că ”la nivelul învățământului preuniversitar este nevoie în continuare de personal calificat”.