Trusoul nou-născuților conține anul acesta 64 de lucruri necesare micuților și părinților, anunță Ambasada Finlandei la București. Instituția publică pe pagina sa de Facebook o fotografie cu lucrurile din cutia oferită de guvernul finlandez noilor mame. “Ne-ar plăcea să vedem un proiect similar și în România”, scrie Ambasada Finlandei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Versiunea de anul acesta a trusoului finlandez are, pe cutia care poate servi și ca pătuț pentru nou-născut, un design conceput de un student de la Aalto University. Finlanda a început acum 80 de ani să le acorde părinților un astfel de “maternity box”, spune instituția.

Trusoul de anul acesta conține o salteluță, protecție pentru saltea, lenjerie pentru pătuț, pături, sac de dormit, body-uri, pantaloni, ciorapi, șosete, căciulițe, costume, salopete, un costum de zăpadă pentru bebeluș, mănuși și botoși pentru iarnă, îmbrăcăminte de lână, prosop, suzetă, linguriță, bavete, o carte pentru copii, o jucărie și produse de îngrijire, precum perie pentru nou-născut, forfecuță, periuță de dinți, termometru, dar și tampoane și prezervative. Vezi aici conținutul integral al trusoului finlandez de anul acesta și detalii despre fiecare produs

Cum arăta până acum cutia cu trusoul pentru nou-născuți:

În anii “30, aceste trusouri erau destinate doar familiilor cu venituri reduse. Ingrijorările statului cu privire la scăderea natalității și la creșterea mortalității infantile au făcut ca acest tip de ajutor să se generalizeze (sursa și detalii).

În România, de-a lungul anilor au existat mai multe încercări de a oferi trusouri nou-născuților, prin program al statului. În 2006, Parlamentul a aprobat o lege care prevedea exact acordarea de trusouri (sursa și detalii), dar a fost abrogată în 2010 (sursa și detalii). Cea mai recentă inițiativă aparține Guvernului Cioloș, care în 2016 anunța că a obținut fonduri europene pentru acordarea de trusouri mamelor aflate în grupuri vulnerabile (sursa). Proiectul nu este, însă, pus în practică, în prezent.

UPDATE 23 august 2018 Ministerul Fondurilor Europene a răspuns la întrebarea HotNews.ro "Care este statusul proiectului privind acordarea de trusouri pentru nou-născuți?": "Acordarea de trusouri pentru nou-născuți este parte a Programului Operațional pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD). În perioada imediat următoare, vor avea loc consultări în vederea demarării și lansării ghidului solicitantului pentru această componentă POAD. Puteți verifica și urmări informații despre toate lansările PO pe portalul unic http://www.fonduri-ue.ro/ dar și pe pagina oficială de Facebook Ministerul Fondurilor Europene."