Liberalii anunță că sesizează Avocatul Poporului în cazul ordonanţei de urgenţă prin care guvernul înființează Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş. “Dragnea a făcut cadoul promis lui Viktor Mihaly Orban, cadoul promis acum câtva timp. Ministrul Educaţiei Naţionale a emis un ordin prin care este acordată autorizaţie de funcţionare provizorie Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, cu predare exclusivă în limba maghiară”, a declarat preşedintele PNL Mureş, Cristian Chirteş, citat de Agerpres.

Liceul Teologic Romano-Catolic din Targu MuresFoto: Google Street View
  • Amintim că și preşedintele executiv al Partidului Mişcarea Populară, Marius Paşcan, a anunţat în urmă cu o săptămână că va ataca în instanţă Ordinul ministrului Educaţiei Naţionale referitor la funcţionarea provizorie a Liceului Teologic Romano-Catolic 'II. Rakoczi Ferenc' din Târgu Mureş.
  • Liderul PMP a susținut că, prin derogare de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, Ordinul ministrului Educaţiei reprezintă şi actul de înfiinţare, ca persoană juridică, a unităţii de învăţământ preuniversitar de stat şi că acestea s-ar fi făcut la presiunea politicienilor de la Budapesta, relatează Agerpres.
  • "Ce nu poate legea, iată, reuşeşte ordonanţa de urgenţă, astfel că, la presiunea premierului Viktor Orban şi a UDMR, Liviu Dragnea a găsit rapid o soluţie, promovând prin ministrul 'pamblică' Ordonanţa de Urgenţă 48, din 8 iunie 2018, privind drepturile elevilor şcolarizaţi în unităţi de învăţământ înfiinţate în procesul de organizare a reţelei şcolare şi pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 499, din 18 iunie 2018", a declarat Paşcan, citat de Agerpres.

"Joia trecută, în tăcere şi la umbra represaliilor împotriva diasporei - fiindcă ne dăm seama că tot ce s-a întâmplat în Piaţa Victoriei a fost premeditat -, Dragnea a făcut cadoul promis lui Viktor Mihaly Orban, cadoul promis acum câtva timp. Ministrul Educaţiei Naţionale a emis un ordin prin care este acordată autorizaţie de funcţionare provizorie Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, cu predare exclusivă în limba maghiară. Iată un subiect care a fost închis de decizia Curţii Constituţionale, care a declarat neconstituţională legea de înfiinţare a acestui liceu, ba mai mult, peste hotărârea Tribunalului Mureş (menţinută de Curtea de Apel Târgu Mureş, n.r.), care a anulat decizia de înfiinţare a acestui liceu (...). PNL va sesiza Avocatul Poporului, fiind vorba de o OUG. Sunt două modalităţi de a verifica legalitatea acestui ordin, fie contenciosul administrativ, fie Avocatul Poporului. Noi cu siguranţă vom merge pe sesizarea Avocatului Poporului", a anunțat Cristian Chirteş, potrivit agenției de presă citate.

Senatorul liberal a afirmat că UDMR "a reuşit să impună actualului Guvern PSD, prin intermediul lui Dragnea", crearea de tensiuni la nivelul judeţului Mureş.

"De aceea va trebui să analizăm foarte clar modalitatea prin care Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş şi Consiliul Local Târgu Mureş vor trata acest ordin. Suntem curioşi cum peste o hotărâre a CCR şi peste o decizie a Tribunalului Mureş s-a emis acest ordin", a adăugat Cristian Chirteş.

Liberalul a făcut referire la ordinul din 9 august al ministrului Educaţiei, Valentin Popa, referitor la autorizaţia de funcţionare provizorie pentru unitatea de învăţământ preuniversitar de stat Liceul Teologic Romano-Catolic "II. Rakoczi Ferenc" din municipiul Târgu Mureş.

Amintim că Direcţia Naţională Anticorupţie a început, la finalul anului 2016, urmărirea penală împotriva fostului şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, Ştefan Someşan, şi a fostului director al Liceului Târgu Mureş, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înfiinţat Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş. Cei doi au fost trimişi în judecată, dosarul fiind reîntors la DNA, relatează agenția.

În luna februarie, în acest an, Secţia de contencios administrativ a Curţii de Apel Târgu Mureş a menţinut hotărârea Tribunalului Mureş, care a anulat decizia emisă de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) prin care s-a înfiinţat Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş şi prin care s-au transferat clase la această unitate şcolară de la alte două instituţii de învăţământ.

În hotărârea rămasă definitivă, s-a anulat Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisă de ISJ Mureş, care prevedea, la articolul 1 că, începând cu anul şcolar 2015-2016, se înfiinţează Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş prin divizarea parţială a Liceului Teoretic "Bolyai Frakas" şi a Colegiului Naţional Unirea.

La articolul 2, acest document prevedea că, începând cu data emiterii documentului, filiera vocaţională romano-catolică de la Liceul "Bolyai Farkas" se transferă la acest liceu nou înfiinţat, precum şi clasele I-VIII cu predare în limba maghiară de la Colegiul Naţional Unirea.

La începerea anului şcolar 2017-2018, în baza suspendării deciziei de înfiinţare a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, elevii înscrişi la această unitate au fost arondaţi Liceului Teoretic "Bolyai Farkas" din Târgu Mureş.

În luna martie a acestui an, Curtea Constituţională a României a admis sesizarea PNL şi PMP, proiectul de lege adoptat de Parlament privind înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic de la Târgu Mureş fiind declarat neconstituţional.