​Comisia de Etică a Universității de Vest din Timișoara a decis că “există un grad de similitudine de 36% în teza de doctorat" elaborată de Florian Bodog, fost ministru al Sănătății în guvernul Tudose. Comisia a apelat la trei experți care propun ca în cazul Bodog să fie luate "măsurile pe care le prevăd Codul și Regulamentul de Etică al UVT și practica anterioară a Comisiei cu privire la sancționarea plagiatului”, se arată în decizia publicată pe site-ul Universității. Contactat de HotNews.ro, rectorul UVT, Marilen Pirtea, a declarat că mâine va decide, în cadrul unei ședințe cu conducerea universității și președintele Comisiei de Etică, dacă va propune Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) retragerea sau menținerea titlului de doctor în ce-l privește pe Florian Bodog.

Florian BodogFoto: Agerpres

Amintim că Emilia Șercan a publicat anul trecut în PressOne o analiză a tezei de doctorat semnate de Florian Bodog, cu titlul: "Ministrul Florian Bodog a plagiat două treimi din teza de doctorat în Ştiinţe Economice".

În urmă cu două zile, pe 17 iulie 2018, Comisia de Etică a Universității de Vest din Timișoara a decis că “există un grad de similitudine de 36% în teza de doctorat cu titlul Managementul și marketingul unităților sanitare, elaborată de dl. dr. Bodog F. Florian Dorel, în domeniul științe economice, teză coordonată de dl. prof. univ. dr. Mihai C. Demetrescu și de dl. prof. univ. dr. Gh. Gh. Ionescu, și susținută în cadrul Școlii Doctorale a Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor, în anul 2008, ceea ce nu respectă standardele de calitate actuale și etică profesională în modul de elaborare și redactare a tezelor de doctorat”.

Hotărârea Comisiei de Etică a fost adoptată cu “7 voturi pentru, nici un vot împotrivă, nici o abținere, patru absenți”.

Comisia de Etică precizează că a apelat la o comisie de experți care a identificat în teza de doctorat “reluări integrale ale unor blocuri compacte din sursa originală care nu este citată, citarea în text de surse care nu sunt sursele reale din care s-a preluat textul, (…) figuri reprezentând variabile ca sursă originală în care s-au modificat datele, situație susceptibilă de «fabricarea de date»”.

Pe baza concluziilor raportului comun de specialitate, experții propun Comisiei de Etică și Deontologie Universitară din UVT să ia măsurile pe care le prevăd Codul și Regulamentul de Etică al UVT și practica anterioară a Comisiei cu privire la sancționarea plagiatului”, se arată în decizia Comisiei.

Marilen Pirtea

Marilen Pirtea

Foto: Agerpres

Contactat de HotNews.ro și întrebat dacă similitudinea de 36% înseamnă 36% plagiat, rectorul Universității de Vest din Timișoara (UVT), Marilen Pirtea, a declarat că nu îi este clar verdictul Comisiei de etică.

"Mâine, la 8:30, am convocat o ședință cu participarea prorectorilor universității, a președintelui Senatului, președintei Comisiei de Etică, ca să analizăm raportul și, conform legislației, să facem demersurile ulterioare. Conform legii, CNTADCU a solicitat o poziție Universității, care trebuie să prezinte un punct de vedere cu o propunere: dacă retrage sau nu titlul de doctor. Această solicitare a Universității spre CNATDCU se va baza pe raportul Comisiei de etică. Vreau să înțeleg ce spune Comisia de Etică prin decizie, să îmi spună directoarea ce înțelege prin acele cuvinte folosite în raport, prin similitudine. Deci mâine vedem care sunt demersurile mai departe spre CNATDCU", a declarat pentru HotNews.ro rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Descarcă de aici Decizia Comisiei de Etică a Universității de Vest din Timișoara cu privire la teza de doctor al lui Florian Bodog

Florian Bodog a răspuns atunci acuzațiilor de plagiat prin biroul de presă al Ministerului Sănătății, spunând următoarele: "Informatiile pe care le detinem arata ca teza a fost redactata cu respectarea tuturor standardelor de calitate si de etica profesionala, iar originalitatea acesteia apartine integral autorului tezei, domnului Florian Bodog". Poziția integrală a lui Florian Bodog aici