Directorii, secretarii de stat și președinții de agenții din Ministerul Educației nu au voie să comunice nimic în presă, de 3 săptămâni, fără mandat direct de la ministrul Valentin Popa. HotNews.ro a intrat în posesia unui e-mail trimis de cabinetul ministrului către oficialii din subordine, cu următorul conținut: “comunicarea de orice fel în mass-media se va face doar în urma primirii mandatului de reprezentare de la dl ministru”. Un alt document cu ștampila Ministerului intrat în posesia redacției statuează că “părăsirea instituției în timpul programului de lucru se va face exclusiv în baza unei cereri/bilet de învoire sau ordin de serviciu aprobat de șeful ierarhic superior”.

Cum se comunica dinspre Ministerul EducatieiFoto: Hotnews
  • HotNews.ro a trimis oficial Ministerului Educației o serie de întrebări referitoare la motivul pentru care comunicarea oficialilor este condiționată de mandat direct de la ministru; o altă întrebare se referă la temele "sensibile" care au putut sta la baza unei astfel de hotărâri. Vom publica răspunsul îndată ce îl vom avea

Oficialii din ministerul Educației nu mai pot da nicio declarație, fără mandat direct de la ministru, prevede un e-mail trimis pe 14 iunie 2018 de cabinetul ministrului Popa către directorii din subordine și intrat în posesia HotNews.ro.

Decizia a fost luată după ce Ministerul a publicat spre dezbatere proiectul Strategiei de Educație Parentală și după ce în presă au apărut informațiile cu privire la “fenomenul Brăila”: modalitatea prin care anumite școli camuflează dezastrul de la BAC și Evaluarea Națională, descurajându-i pe elevii cu rezultate slabe să se înscrie în examene și raportând apoi rata de promovare la cei prezenți sau înscriși în testare.

Practica obținerii unui mandat direct de la ministru pentru a putea da declarații oficiale nu este una uzuală în Ministerul Educației și în agențiile din subordine, care se ocupă cu politici care îi au în vedere direct pe copii și părinți.

Precizăm că interdicția aceasta de comunicare vine în condițiile în care ministrul Valentin Popa nu a mai susținut de cel puțin 2 luni de zile o conferință de presă la sediul Ministerului pe care îl conduce.

  • Click pe imagine pentru a vedea fotografia:

Un alt document intrat în posesia HotNews.ro poartă semnătura secretarului general Dănuț Ghican și prevede următoarele:

"Vă reamintim obligativitatea respectării programului de lucru după cum urmează: luni-joi între orele 08:00 - 16:30, vineri între orele 08:00 - 14:00, a completării condicii de prezență la venire și la plecare cu specificarea exactă a orei.

(…)

Părăsirea instituției în timpul programului de lucru se va face exclusiv în baza unei cereri/bilet de învoire sau ordin de serviciu aprobat de șeful ierarhic superior care va fi înregistrat la ieșirea din instituție în registrul de evidență aflat la intrare personal. Părăsirea instituției fără documente conforme va fi consemnată de serviciul de pază în registrul de evidență și va atrage după sine consecințele ce se impun.”

HotNews.ro a obținut aceste documente după ce încercat să obțină în repetate rânduri declarații ale unor oficiali din Ministerul Educației. Pentru prima dată, răspunsul primit a fost: “nu pot face declarația din funcția pe care o am la Minister, ci numai în nume personal. Am primit interdicție de a vorbi fără accept direct de la ministru”.