Consiliul Economic şi Social a preluat în întregime amendamentele trimise de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) la programul de împrumuturi fără dobândă de 40.000 de lei pentru tineri, în avizul pe care l-a dat proiectului de OUG ’Investeşte în tine’. Astfel, proiectul, aspru criticat de studenți și tineri pentru riscul la care expune populația tânără, are acum amendamente care prevăd returnarea banilor din momentul în care tinerii ating un anumit venit, o perioadă de grație sporită pentru plata taxelor de școlarizare și scutiri de la plata creditului pentru tineri care se angajează în rural, potrivit unui document consultat de HotNews.ro.

BaniFoto: Dreamstime.com

Consiliul Economic şi Social (CES) este for consultativ al Guvernului, abilitat să avizeze proiecte de acte normative; el este format din lideri ai sindicatelor, patronatelor şi societăţii civile. Guvernul poate prelua amendamentele propuse de CES sau poate la fel de bine să le ignore. Amendamentele propuse de ANOSR vin, așadar, chiar de la studenți, la un proiect care vizează și studenții.

Proiectul de Ordonanță de Urgență privind implementarea programului Investește în tine reglementează acordarea de credite de maximum 40.000 de lei pe 10 ani (în varianta guvernului), cu dobândă zero, pentru tineri între 16 și 26 de ani care sunt în sistemul de învățământ sau care fac cursuri de specializare autorizate. Proiectul prevede imprumuturi de 35.000 lei și pentru persoanele de 25-55 de ani.

Consiliul Național al Elevilor (CNE), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Tinerilor din România (CTR) au criticat dur proiectul, avertizând că, “în ciuda unor avantaje pe termen scurt, acest sistem ar destabiliza, din punct de vedere economic, un număr important de studenți/absolvenți”.

Care sunt, pe scurt, modificările propuse de studenți:

  • sumele împrumutate pentru plata taxelor de studii aprofundate (master, doctorat, MBA) au perioadă de grație de minim 20 de ani (față de 10 ani, cum prevede proiectul inițial)
  • pentru sumele împrumutate sub 10.000 lei, perioada de grație este de 5 ani, după momentul în care beneficiarul are un venit lunar echivalent cu salariul minim net pe economie
  • pentru sumele mai mari de 10.000, termenul de grație de 5 ani curge din momentul în care tânărul atinge un venit lunar echivalent cu salariul mediu net pe economie
  • garanția de stat să fie de 100% pentru studenții orfani, care suferă de o serie de afecțiuni, care provin din familii cu venit lunar net mediu per membru echivalent salariului de bază minim net pe economie
  • scutiri de la plata creditului pentru tinerii care se angajează în mediul rural, tinerii care se angajează în domenii prioritare pentru România (ex: învățământ, sănătate)

Descarcă de aici documentul care conține avizul CES la proiectul Investeste in tine, cu toate amendamentele studenților

Avizul CES la proiectul de OUG Investeste in tine

Citește și: