​​Profesorul Jean-Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, va primi astăzi titlul Doctor Honoris Causa al Universității din Bucureşti. Tot miercuri, 2 mai 2018, începând cu ora 19:30, Jean-Marie Lehn va susține la Ateneul Român o conferință cu denumirea Steps Towards Life: Chemistry!.

Jean Marie LehnFoto: Universitatea din Bucuresti

Conferința de la Ateneu “va aborda tema evoluției Universului, care a generat forme tot mai complexe ale materiei prin autoorganizare, de la particule, până la materie vie, proces prin care au apărut, așa cum spune Jean-Marie Lehn, „pașii către viață și gânduri”. Astfel, materia, atât cea însuflețită, cât și cea neînsuflețită, organismele vii, dar și substanțele, sunt formate din molecule și din structuri ce rezultă din interacțiunea acestora”, informează Universitatea, într-un comunicat remis HotNews.ro.

Jean-Marie Lehn a primit Premiul Nobel în anul 1987 pentru lucrarea sa privind criptanzii. Prin cercetările sale privind criptanzii, Jean-Marie Lehn a creat chimia supramoleculară, ale cărei concepte au schimbat profund modul de gândire a oamenilor de știință.

În prezent, Lehn este cadru didactic al Universității din Strasbourg. „Producția științifică a profesorului Lehn este impresionantă, fiind reprezentată de aproximativ 1.000 de articole științifice și de 3 cărți. În egală măsură, profesorul Lehn a creat și o școală de cercetare extrem de puternică, elevii săi fiind nume importante în Chimia contemporană. Jean-Pierre Sauvage, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 2016, a fost doctorand al profesorului Lehn. În laboratoarele sale s-au format câțiva cercetători români, care își desfășoară acum activitatea fie în țară, fie în străinătate. Doi dintre ei provin de la Universitatea din București iar unul, Augustin Mădălan, este acum conferențiar la Departamentul de Chimie Anorganică”, se arată în laudatio pentru profesorul Jean-Marie Lehn.

Primul cercetător român care și-a obținut doctoratul sub îndrumarea lui Jean-Marie Lehn a fost Daniel Funeriu, fost ministru al Educației. Au urmat Silviu Balaban, Mihai Barboiu, Augustin Mădălan și Mihail Stadler.