Studenții vor beneficia de gratuitate pe transportul feroviar intern, indiferent de vârstă / În câte tranșe se plătesc drepturile salariale câștigate de profesori în instanțe

de Redactia     HotNews.ro
Vineri, 20 aprilie 2018, 18:12 Actualitate | Educatie


Vagoane CFR
Foto: Hotnews
Studenţii vor beneficia de gratuitate pe transportul feroviar intern, indiferent de vârstă. Legea care prevede aceste facilități a fost promulgată vineri de președintele Klaus Iohannis, scrie Agerpres. Actul normativ mai stabiliește și tranșele pentru plata drepturilor salariale câștigate de profesori în instanțe.

Până în prezent, studenţii până la 26 de ani beneficiau de această gratuitate. "Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă (licenţă, master, doctorat), în instituţiile de învăţământ superior acreditate, indiferent de vârstă, beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern. Instituţiile de învăţământ superior acreditate poartă responsabilitatea legală asupra distribuirii legitimaţiilor de student pentru gratuitate la transport, precum şi asupra eliberării adeverinţelor care să ateste calitatea de student", stipulează legea promulgată.

Prin acest act normativ se mai stabileşte că "fondurile necesare pentru executarea hotărârilor judecătoreşti executorii, ce au ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eşalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului din învăţământ se asigură prin bugetul de stat de la bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale".

Astfel, în 2018, se va plăti 5% din valoarea titlului executoriu, iar în 2019 - 10%. În 2020 şi 2021 se va plăti câte 25% din valoarea titlului executoriu, urmând ca în ultimul an de plată, 2022, procentul să fie de 35%.

"Pentru instituţiile de învăţământ superior de stat, plata diferenţelor salariale câştigate prin hotărâri judecătoreşti, plata daunelor-interese moratorii şi a sumelor prevăzute de Legea nr. 85/2016 privind plata diferenţelor salariale cuvenite personalului didactic din învăţământul de stat pentru perioada octombrie 2008 - 13 mai 2011, se suportă de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale. (...) Costurile salariale directe din contractele de cercetare ştiinţifică, inclusiv cele derulate prin Academia Română, din contractele finanţate din fonduri europene sunt aceleaşi cu cele din contractele de finanţare încheiate din fonduri bugetare. Plafoanele în baza cărora se calculează costurile salariale se stabilesc prin hotărâre a Guvernului", se mai arată în actul normativ.


Citeste pe MedLife.ro
Mituri despre colesterol


455 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    pai de ce numai.. (Vineri, 20 aprilie 2018, 18:28)

    exilatul [utilizator]

    intern..si extern ...si dati le si casa si masa...e greu sa inveti in rom ( trebuie sa ti platesti ..examenele...ca deh, profesorii sunt ...saraci ) si sa te mai duci si la...costinesti si predeal...pe de alta parte, in unele tari dezvoltate elevii si studentii au reduceri la transport urban nu sa se plimbe in toata tara...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version