Inspectorii școlari dați afară de Pop, repuși în funcții de justiție și amenințați din nou cu demiterea au depus plângere la DNA / Ministerul caută vinovații pentru “vicierea majoră” a evaluării inspectorilor

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Luni, 26 martie 2018, 13:09 Actualitate | Educatie


Catalin Canciu, inspector general Braila
Foto: Facebook
​Inspectorii școlari județeni pe care Ministerul Educației a încercat de două ori să îi dea afară au depus plângere la DNA. În sesizare, ei reclamă modul în care au fost evaluați de către comisia din minister, a declarat pentru HotNews.ro inspectorul general din Brăila, Cătălin Canciu. Inclusiv Ministerul a anunțat, după ce HotNews.ro a scris pe larg despre a doua încercare de demitere a celor 6 inspectori, că a anulat evaluarea lor după ce a “constatat vicii majore în organizarea procesului de evaluare, dar și în evaluarea propriu-zisă”. Însă nici până astăzi oficialii nu au comunicat cine este responsabil de această viciere sau care sunt măsurile luate.
 • Amintim că șefii inspectoratelor școlare din 13 județe au fost revocați de fostul ministru al educației Liviu Pop, în urmă cu jumătate de an, printr-un fax trimis vineri seara.
 • Noua dintre ei au contestat în instanța decizia Ministerului, șapte au mers până la capăt cu procesele, au câștigat în primă instanță și au fost repuși pe funcții, iar șase dintre cei repuși pe funcții au fost anunțați în februarie 2018 că vor fi din nou puși pe liber (sursa și detalii aici).
 • ​Cei șase inspectori au susținut că evaluarea făcută de minister este ilegală
 • Surse apropiate situației au afirmat pentru HotNews.ro ca motivul încercărilor repetate de a-i îndepărta este politic, lucru dezmințit de reprezentanți ai ministerului
 • După ce HotNews.ro a scris pe larg despre modul în care au fost evaluați, Ministerul Educației a anunțat că a anulat evaluarea inspectorilor, că a “constatat vicii majore în organizarea procesului de evaluare, dar și în evaluarea propriu-zisă”, și că ministrul Valentin Popa a dispus “efectuarea de cercetări asupra faptelor care au condus la vicierea procesului de evaluare, în vederea stabilirii răspunderii disciplinare a persoanelor care se vor dovedi vinovate”
Inspectorii școlari generali și adjuncți din județele Brăila, Vrancea, Buzău, Ialomița, Mehedinți și Arad au depus plângere la Direcția Națională Anticorupție (DNA) și la Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 1, privitor la modul în care au fost evaluați de Ministerul Educației, a declarat pentru HotNews.ro inspectorul școlar general din județul Brăila, Cătălin Canciu.  

Reclamăm ce s-a întâmplat la evaluare, indicând persoanele care au evaluat activitatea noastră, deci ultima comisie, care a dat rezultatele, inclusiv secretarul de stat care a emis ordinul de serviciu. Lăsăm instituțiile să cerceteze”, a precizat Canciu, pentru HotNews.ro.

Cine sunt membrii Comisiei care i-a evaluat pe inspectori

La solicitarea HotNews.ro, Ministerul Educației a comunicat care este componența Comisiei de evaluare a activității manageriale a inspectorilor școlari generali, inspectorilor generali adjuncți și a directorilor Caselor Corpului Didactic:
 • Marinela-Nicoleta Dinu, director al Direcției Inspecție Școlară și Evaluare
 • Carmen Luciana Simuț - Consilier juridic, Corpul de Control
 • Eniko Țiplea - expert, Corpul de Control
 • Bogdan Canton - auditor, Compartimentul de Audit Intern
 • Nicoleta Mircea - inspector superior, Direcția Generală Învățământ Secundar și Educație Permanentă
Funcția de director al Corpului de Control al Ministerului Educației Naționale este deținută de domnul Ion Trămândan. Componența acestei direcții este următoarea: Daniel Brătianu, Liliana Georgescu, Ion Călin, Elisabeta Nagy, Carmen Luciana Simuț, Dan Țogoe, Eniko Țiplea și Octavian Lupulescu”, au precizat reprezentanții Ministerului Educației, la solicitarea HotNews.ro.

Ce a descoperit Ministerul Educației în propria evaluare

În urmă cu o lună, pe 28 februarie 2018, Ministerul Educației a anunțat că a anulat evaluarea realizată asupra activităţii manageriale desfăşurate de către inspectorii şcolari generali, inspectorii şcolari generali adjuncți şi directorii caselor corpului didactic. Vlad Popa, ministrul Educației, a dispus atunci “efectuarea de cercetări asupra faptelor care au condus la vicierea procesului de evaluare, în vederea stabilirii răspunderii disciplinare a persoanelor care se vor dovedi vinovate”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Ministerul a precizat ca membrii Corpului de Control al Ministrului au constatat “vicii majore în organizarea procesului de evaluare, dar și în evaluarea propriu-zisă”. Concret, Corpul de Control al ministrului a depistat următoarele nereguli:
 • Au fost folosite formulare de evaluare care nu se regăsesc în ordinul de ministru ce reglementează procesul de evaluare (OMEN nr. 4315/2014);
 • Din formularele utilizate în procesul de evaluare lipsește rubrica de autoevaluare;
 • Totalul punctajului de pe unele fișe de evaluare a fost calculat greșit, astfel încât calificativele acordate au fost eronate, persoana evaluată obținând un calificativ mai bun sau mai slab decât cel corect. Pe baza acestor calificative, persoanele evaluate sunt menținute sau nu în funcția de conducere;
 • În alte cazuri, s-a ajuns la situații aberante în care punctajul acordat depășește punctajul maxim de 100 de puncte;
 • Evaluarea directorilor Caselor Corpului Didactic nu a fost realizată în fapt de către Comisia unică de evaluare, asumându-se rezultatele unei evaluări anterioare” (sursa).
Pe baza evaluării descrise mai sus de către Ministerul Educației, cei 6 inspectori primiseră în februarie 2018 calificativ nesatisfăcător din partea ministerului, ceea ce "presupune iarăși încheierea raporturilor între noi și minister", a explicat atunci pentru HotNews.ro șefa inspectoratului Ialomița, Luminița Barcări.
Precizăm că legea educației prevede că inspectorii generali, inspectorii generali adjuncți și directorii Caselor Corpului Didactic sunt evaluați anual. În urma acestor evaluări privind activitatea managerială, se acordă calificative pe baza cărora se decide menținerea, monitorizarea sau încetarea contractului de management, a explicat Ministerul Educației.

În urmă cu o săptămână, Ministerul Educației a spus, la solicitarea HotNews.ro, că “își menține decizia de a actualiza și îmbunătăți metodologia de evaluare. De altfel, acest proces a demarat încă din momentul în care a fost anunțat și vă vom comunica detalii suplimentare cand acesta se va finaliza. Totodată, ținem să menționăm că metodologia revizuită va putea fi aplicată doar în viitor”.

“În acest moment se desfășoară procesul de soluționare a contestațiilor. Rezultatele vor fi trimise petenților prin poștă, la începutul săptămânii în curs”, preciza Ministerul, pe 19 martie 2018.

La întrebarea “Cine sunt persoanele vinovate de vicierea procesului de evaluare și care sunt măsurile pe care le-ați luat în legătură cu acestea?”, reprezentanții instituției au răspuns: “Având în vedere neregulile depistate în cadrul procesului de evaluare a activității manageriale a inspectorilor școlari generali, a inspectorilor școlari generali adjuncți și a directorilor CCD-urilor, la ora actuală are loc procedura de efectuare a cercetării faptelor care au condus la vicierea procesului de evaluare. Potrivit prevederilor legale în vigoare și pentru a nu prejudicia aceasta procedură, nu vă putem furniza, momentan, informațiile care fac obiectul procedurii”.

Citește și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2597 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Ce se poate intelege din toate acestea ? (Luni, 26 martie 2018, 13:39)

  Susufler0 [utilizator]

  Ca mazilirea inspectorilor nu era o hachita a fostului ministru Bou, pardon, am vrut sa scriu Pop, ci o sarcina de partid, de vreme ce ea a ramas un obiectiv al noului ministru !
 • +1 (3 voturi)    
  cancerul... (Luni, 26 martie 2018, 13:47)

  sareta [utilizator]

  Cancerul prostiei si idiotenia a patruns corpul profesoral si nu mai este speranta ca bietii copii sa iasa din scoala alfel decat vaci si boi ....A spus-o cu numai 4 ani in urma un om renumit .Ce sa faci ,ei vor inapoi in tzarc .
  • +3 (3 voturi)    
   Vor bani la PSD din foncul clasei/fondul scolii? (Luni, 26 martie 2018, 14:09)

   liviul2006 [utilizator] i-a raspuns lui sareta

   sau sa manipuleze parintii prin copii sa voteze PSD-ul?
 • +3 (3 voturi)    
  simplu (Luni, 26 martie 2018, 14:04)

  andrei1232000 [utilizator]

  Sa plece PSD care face numai cretinatati, pune analfabeti in guvern si in fruntea lui. Si va aduc aminte cateva din celebrele ziceri Murphy:
  Intr-o ierarhie, orice angajat tinde sa fie promovat pina la nivelul lui de icompetenta.
  Munca ramine de obicei pentru cei care nu si-au atins inca nielul de incompetenta.
  Loialitatea fata de superiori valoreaza mai mult decit calitatea muncii efectuate.
  Supercompetenta deranjeaza mai mult decit incompetenta.
  Cauta sa arati ca esti o persoana foarte importanta.
  Cauta sa fii vazut in compania unor oameni foarte importanti.
  Vorbeste cu autoritate, chiar daca spui banalitati.
  Este imposibil de a face ceva impermeabil la prostie, pentru ca prostii sint foarte ingeniosi.

  SI IATA IMAGINEA GUVERNANTILOR NOSTRI!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by