Camera Deputatilor a adoptat Ordonanta de Urgenta a Guvernului 76/2017 prin care Editura Didactica si Pedagogica se transforma in societate pe actiuni, care are scopul de a edita manualele scolare obligatorii. Camera Deputatilor este for decizional. Amintim ca aproape 200 de personalitati din mediul cultural si educational au facut apel, in urma cu jumatate de an, la fostul ministru al educatiei, Liviu Pop, sa renunte "imediat la monopolizarea manualelor, la impunerea manualului unic sau la cosmetizarea acestei actiuni sub fardul gros al asa zisei licitatii de autori, organizata de editura de casa a statului". Autorii apelului au avertizat ca exista pericolul ca autorii de manuale sa fie "selectati politic".

Manuale scolareFoto: Agerpres

Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 191 voturi "pentru", 97 "impotriva" si trei abtineri, Ordonanta de Urgenta a Guvernului 76/2017 prin care Editura Didactica si Pedagogica se transforma in societate pe actiuni, care are scopul de a edita manualele scolare obligatorii, transmite Agerpres. Vezi aici votul de astazi, 20 martie 2018, din Camera Deputatilor

Actul normativ are ca obiect de reglementare infiintarea Societatii Editura Didactica si Pedagogica - S.A., prin reorganizarea Regiei Autonome "Editura Didactica si Pedagogica". Editura Didactica si Pedagogica trece din coordonarea, in subordonarea Ministerului Educatiei Nationale. Capitalul social al acestei societati este detinut integral de statul roman, fiind evaluat la 1.726.446 lei, potrivit agentiei de presa citate.

Reprezentantii USR si PMP au anuntat ca vor ataca la Curtea Constitutionala proiectul de aprobare a acestei ordonante.

Legea manualului scolar, in asteptare la Camera Deputatilor

In paralel cu transformarea Editurii Didactice in editor unic al manualelor scolare, Ministerul Educatiei sub conducerea lui Liviu Pop a initiat si un proiect de Lege a manualului scolar, aflata in prezent la Camera Deputatilor. Acest proiect de lege introduce conceptele de "manual scolar" (definit ca "principalul instrument de lucru al elevului", care "reflecta lectura personalizata a programei scolare (...) realizata de autori/echipele de autori") si de "manual scolar de baza" - definit ca "bun de interes public" si ca "manualul scolar realizat in conformitate cu programele scolare in vigoare" pentru materiile obligatorii.

Initiativa legislativa prevede ca "proiectele de manuale scolare se realizeaza de catre autori/coautori si se depun in forma de manuscris la Ministerul Educatiei Nationale in vederea evaluarii calitatii stiintifice". Evaluarea manuscriselor ar urma sa fie facuta de Centrul National de Evaluare si Examinare si de Institutul de Stiinte ale Educatiei.

In final, "manualele scolare admise in urma evaluarii sunt publicate pe platforma www.manuale.edu.ro, in vederea realizarii selectiei manualului scolar de baza prin proceduri transparente aprobate prin ordin al ministrului educatiei", se mai arata in proiect.

Informatii de background

Ideea editorului unic a fost lansata in 2014, de Remus Pricopie. Aflat in mijlocul unui scandal legat de intarzierea manualelor scolare conforme programei scolare, ministrul de atunci a declarat: "Daca nu se ajunge la o formula de echilibru si daca in urmatorii cinci ani in care trebuie sa schimbam toate manualele din clasa I pana in clasa a XII-a vom avea acest scandal anual, atunci mai bine decid sa inchidem subiectul liberalizarii pietelor de manuale si sa revenim la editorul unic al Ministerului Educatiei, care sa faca toate manualele. Eu nu sunt pentru asa ceva, pentru ca piata are si ea rolul ei si anume de diversitatea de idei, de oferte", a precizat Pricopie (sursa).

Dezbaterea a luat amploare anul trecut, cand Liviu Pop, ministru al Educatiei la acea vreme, a anuntat ca Editura Didactica si Pedagogica va prelua integral editarea manualelor si ca, in paralel, va scoate in dezbatere o lege in ceea ce priveste manualele (sursa).

Mircea Miclea, psiholog, fost ministru al Educatiei si presedintele comisiei prezidentiale de la care a pornit legea educatiei nr.1/2011, a declarat anul trecut ca tiparirea manualelor de catre o singura editura "inseamna reintoarcerea la perioada ceausista, cand exista un manual unic pentru fiecare disciplina si o singura editura 'de partid si de stat' - Editura Didactica si Pedagogica - ce le tiparea pe toate. Spune multe despre mintea celor care propun astfel de solutii. Tot inainte, tovarasi!" (detalii aici)

Aproape 200 de academicieni, cercetatori, cadre didactice si scriitori i-au cerut lui Liviu Pop, intr-un apel public, sa renunte "imediat la monopolizarea manualelor, la impunerea manualului unic sau la cosmetizarea acestei actiuni sub fardul gros al asa zisei licitatii de autori, organizata de editura de casa a statului". Printre semnatarii acelui apel se afla personalitati precum Mircea Cartarescu, Radu Vancu, Mircea Vasilescu, Mircea Mihaies, Ion Bogdan Lefter (detalii aici)

Acestia au avertizat ca "incercarile de impunere a unor directii unice de formare, de educare, de anulare a diversitatii si alteritatii, atat la nivelul circulatiei ideilor, cat si la cel al surselor care le pot produce - specialistii si entitatile economice specializate, aflate in sistem competitional, generator de plus-valoare -, sunt practici ale unor regimuri autoritare, dictatoriale". In scrisoare, semnatarii spun ca NU vor:

  • "autori de manuale selectati politic!
  • excluderea a 10.000 de potentiali autori, in favoarea a trei selectati de stat!
  • autori de manuale care se autoexclud, pentru ca refuza tutela statului!
  • autori de manuale care se autoexclud, pentru ca refuza comanda politica!
  • manuale mai scumpe in timp, ca efect al monopolului!
  • pierderea unor manuale potential valoroase!
  • falimentarea unor edituri profesioniste, care asigura locuri de munca simultan cu produse de calitate!
  • anularea posibilitatii ca edituri prestigioase, cum sunt Oxford, Nathan, Pearson, Cornelsen, Cambridge etc. sa lucreze cu autori romani!"

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat atunci pentru HotNews.ro ca realizarea manualelor scolare de Editura Pedagogica "s-ar numi un esec de piata - adica ar trebui sa aratam ca piata nu functioneaza bine in domeniul respectiv si de aceea este nevoie de o preluare a activitatii de o companie a statului. Dar nu suntem inca la aceasta faza" (sursa si detalii).

Citeste si: