Toate scolile din judetul Constanta vor fi inchise luni, iar masura ar putea fi prelungita si in zilele urmatoare, avand in vedere avertizarile cod galben si cod portocaliu de ger, vant si ninsori, au anuntat duminica autoritatile judetene.

Elevi la scoalaFoto: Agerpres

Potrivit reprezentantilor Prefecturii Constanta, in sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta s-a decis suspendarea cursurilor in toate unitatile de invatamant preuniversitar din judetul Constanta pentru ziua de luni, transmite News.ro.

"Tot in cursul zilei de luni, in urma analizarii situatiei operative existente la nivelul judetului, se va hotari necesitatea prelungirii suspendarii si pentru zilele urmatoare", au anuntat reprezentantii Prefecturii.

Reprezentantii Centrului Meteorologic Regional Dobrogea au precizat ca din aceasta noapte, de la ora 03.00, si pana marti, la ora 20.00, se vor semnala cantitati mari de zapada, de 30 de centimetri, izolat si peste, intensificari ale vantului de 90 de kilometri la ora, ce vor genera formarea de troiene, fapt care va duce la blocarea drumurilor, iar vizibilitatea va scadea sub 50 de metri.

Autoritatile locale recomanda populatiei sa evite deplasarea cu autoturismele proprii, iar in cazul in care vor exista persoane care vor fi nevoite sa se deplaseze cu masina lor, sa aiba paturi si sa consume bauturi fierbinti. Totodata, este foarte important sa existe suficient combustibil care sa asigure functionarea motorulului in situatiile in care apar blocaje in trafIc sau la aparitia altor situatii neprevazute.

O avertizare cod portocaliu de viscol va intra in vigoare luni pentru Bucuresti si judetele din sudul si estul tarii, pana marti dupa-amiaza urmand ca vantul sa aiba intensificari cu rafale de 55-65 de kilometri pe ora, care vor viscoli zapada. Meteorologii au emis duminica si un nou cod galben de ninsori, intensificari ale vantului si viscol pentru sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei.

Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), avertizarea cod portocaliu intra in vigoare luni la ora 10.00, fiind valabila pana marti, la ora 14.00.

In acest interval, in Bucuresti si in judetele Ilfov, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Buzau, Braila, Constanta si Tulcea, vantul va avea intensificari sustinute, cu rafale de 55-65 de kilometri pe ora, local peste 70 de kilometri pe ora si vor fi perioade de timp cu ninsoare puternic viscolita, determinand scaderea vizibilitatii sub 50 de metri.