Admiterea la liceu, pusa in discutie. Ministrul Educatiei, Valentin Popa, are in vedere modificarea procedurilor, media claselor V-VIII ar putea fi inlocuita de media tezelor la materiile de baza

de Nicoleta Onofrei     HotNews.ro
Marţi, 13 februarie 2018, 16:29 Actualitate | Educatie


Evaluare nationala
Foto: Pixabay
Media claselor V-VIII, care acum conteaza in proportie de 20% din media de admitere la iceu, ar putea fi inlocuita de media tezelor de la materiile Romana, Matematica si Istoriei sau Geografie, potrivit unei propuneri facuta de ministrul Educatiei, Valentin Popa, in urma unei discutii cu Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar. De asemenea, tezele ar urma sa devina testari nationale cu subiect unic. 

Ministrul Educatiei, Valentin Popa, a propus, in cadrul unei intalniri cu reprezentantii parintilor din invatamantul preuniversitar, ca la admiterea de liceu ponderea de 20% din media de admitere sa fie reprezentata de media tezelor de la materiile de bază: română şi matematică pentru clasele a V-a, a VI-a şi a VII-a, plus istorie sau geografie în clasa a VIII-a.

Potrivit presedintelui Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar, Iulian Cristache, propunerea ministrului Educatiei a venit in contextul in care cei mai multi parinti doresc revenirea la examenele nationale de admitere la liceu sau cel putin ca fiecare liceu sa organizeze examenele proprii de admitere. 

“Avand in vedere ca exista un procentaj de 42% de analfabeti functionali, dar si rezultatele slabe de la Evaluarile Nationale, precum si faptul ca exista multi copii care intra cu note de 2, 3, 4, 5 la liceu, majoritatea parintilor isi doresc reintoarcerea la examenele nationale de amitere sau ca fiecare liceu sa organizeze propriul examen de admitere. Fostul secretar de stat Preoteasa a spus ca exista riscul ca un elev sa se blocheze in timpul unui astfel de examen, desi acesta este foarte bun. Si are dreptate. In acest context, dar si in urma cererii noastre de a fi introduse standarde unice de notare, ministrul Educatiei a propus aceasta solutie, dar nu este batuta in cuie. Ea va trebui supusa dezbaterii publice. A fost o discutie, pentru imbunatatirea sistemului”, a explicat pentru HotNews presedintele FNAP-IP, Iulian Cristache.  

Potrivit acestuia, Federatia Asociatiilor de Parinti va avea discutii cu toate partidele politice si in ceea ce priveste Legea Educatiei Nationael, astfel incat sa existe o viziune de o perioada mai mare de timp si sa nu sa se mai schimba Legea atat de des.


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.
4983 vizualizari

 • +15 (15 voturi)    
  o frecati si o tot frecati (Marţi, 13 februarie 2018, 16:40)

  vodatepes [utilizator]

  o frecati si o tot frecati . Care vine la educatie vine cu prostia la pachet. o bataie de joc la adresa romanilor
  • +3 (3 voturi)    
   Cu PSD inainte spre ingroparea educatiei! (Marţi, 13 februarie 2018, 18:04)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Ce n-a terminat dictatoarea Ecaterina Andronescu termina prostul de Popa.
   • +3 (3 voturi)    
    ...eeee (Marţi, 13 februarie 2018, 20:22)

    Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    PSD joaca inteligent... asa isi pregateste cireada de votanti prosti din viitor.
    • +5 (5 voturi)    
     Well ... Popa-Pamblica vrea sa treaca capacitatea (Miercuri, 14 februarie 2018, 5:00)

     MiticaPalarierul [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

     Well ... Ca să nu mai rămâie repetent și anul acesta, mam' mare, mamițica și tanti Mița au promis tânărului Goe să-l schimbe dom Muistru Popa-Pamblică regulile la admiterea în liceu.

     Cocoanele arată doctoratele dumnealor, explicând d-lui conductor de ce nu poate și Goe să facă același lucru: fiindcă diploma de doctor era în pamblica pălăriei, și, dacă a zburat pălăria, firește c-a zburat cu pamblică și cu doctorat cu tot. Dar avea doctorat ... bacalaureatul îi lipsea.

     – Parol! chiar eu l-am cumpărat! zice tanti Vasilica.

     ”Patria și Dreptul Meu!”
     .
     .
 • +9 (9 voturi)    
  , (Marţi, 13 februarie 2018, 16:45)

  tirolez [utilizator]

  E mai bine acum, cu optiuni. Daca nu intri pentru cateva sutimi la Vianu de ex. poti ajunge la Caragiale , la Iorga etc , in fine ceva decent. In schim daca e admiterea la liceul respectiv si nu intri, grup scolar scrie pe tine.
  • -2 (2 voturi)    
   nu e mai bine (Miercuri, 14 februarie 2018, 6:35)

   toxx [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   cu optiuni. La mine nu a contat niciun fel de medie cand am intrat la liceu. Dai examen, treci, nu, la revedere. Competitia e mare. Doar prin competitie vom avea copii valorosi, nu toata lumea trebuie sa fie desteapta si cu facultati de top, asa a fost de cand e lumea. Ce optiuni? Adica ma inscriu la cele mai de top licee, si in cazul in care sunt prea slab pregatit sa intru la care vreau eu, poate ajung la unul ceva mai bun de mai jos, cu aceeasi medie, nu ? Adica niciun elev nu se va mai da de ceasul mortii sa invete ceva, ca oricum intra undeva... Optiunile ar trebui sa fie pe materii, nu pe licee. Vrei mai multa informatica, du-te la Vianu, vrei mai multa economie du-te la Madgearu SI-ATAT. Nu intri acum, incerci la toamna.
   • +1 (1 vot)    
    sigur se poate mai bine (Miercuri, 14 februarie 2018, 11:36)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui toxx

    Imi aduc aminte examenul de admitere la liceu, dar nu-mi aduc aminte ce s-ar fi intamplat daca il picam.

    Avem doua probleme mari si late:
    1. sunt licee "bune" si licee "proaste". cu alte cuvinte, nu toti elevii sunt tratati in mod egal. avem licee cu profesori slabi si stim ca acolo elevii nu vor invata nimic, dar platim in continuare un sistem defect. de ce? pentru ca sistemul inca se agata de trecut. 99% din activitatea didactica la o materie este predarea si verificarea cunostintelor. foarte putini profesori, cei mai buni, folosesc o mica parte din timp pentru a ajuta individul elevii sa-si completeze lacunele din trecut. pentru 99% solutia este simpla - Khan Academy, varianta in limba romana. in acest mod simplu un profesor bun va avea mai mult timp sa lucreze cu elevii slabi.

    2. daca acceptam ideea (trista) ca un sistem limitat in resurse trebuie sa aloce aceste resurse optim, favorizand elevii cei mai buni, atunci e logic sa faci o lista nationala cu elevii si sa ii imparti pe licee. daca un elev suficient de bun, care ar ajunge astfel la unul din liceele de top, pica un examen de admitere la un singur liceu si ajunge la o bomba de "grup scolar industrial", inconjurat de analfabeti, atat elevi cat si profesori, toata lumea pierde.
   • +1 (1 vot)    
    ba e mai bine (Miercuri, 14 februarie 2018, 12:15)

    martel55 [utilizator] i-a raspuns lui toxx

    ce propui tu tocmai asta face, duce la pierderea copiilor valorosi...unul care pica pentru 10 sutimi la un liceu bun (sa zicem cu 9,50-9,60) , unde s-au dat subiecte dificile e clar ca e mai valoros decat unul care ar intra la un liceu ceva mai slab cu 9 (eventual si la subiecte mai usoare)....ca urmare se va pierde exact un copil bun, in timp ce altii mai slabi vor intra....sistemul de repartizare de acum e cel mai echitabil, asigura ca un copil bun nu are cum sa se piarca la un liceu tehnologic sau o scoala profesionala...iar implicarea liceelor in procesuld e amditere nu va afce decat sa genereze coruptie, fiind mult mai simplu atunci sa cumperi subiecte/sa cumperi nota la corectare de la un numar de cativa profesori de catre parintii cu pcr... se mai poate umbla insa la alcaturirea subiectelor si dificultatea lor
 • +10 (12 voturi)    
  asta mai lipseste (Marţi, 13 februarie 2018, 16:51)

  bogdan1477 [utilizator]

  Cu "reforma" asta se rezolva de tot invatamantul. ca orice bolsevic care se respecta, ar face orice, doar examen de admitere sa nu fie, adica un criteriu meritocratic. In felul asta toate scolile gimnaziale cu medii de 10 pe linie si promovabilitate zero la capacitate vor genera elevi pentru liceele de elita, ducindu-le si pe astea in zona de semi-analfabetism.

  In loc sa creasca dificultatea la capacitate pina la un nivel decent, nenea asta agramatu' vrea probabil sa desfiinteze de tot capacitatea, sa treaca toata lumea la liceu.
 • +7 (7 voturi)    
  Degeaba (Marţi, 13 februarie 2018, 16:53)

  falcoind [utilizator]

  Ionica portar la un partid de renume , la un moment-dat se hotărăște ca pentru o mai buna performanta a partidului sa se schimbe tot mobilierul din toate sediile. Toată lumea cară la greu doar Ionica sta și se uita. vine marele șef de partid și îl vede: -Ma Ionica tu de ce nu pui osul ?
  -Știi șeful eu am fost portar și la un bordel. Când nu mergea treaba nu schimbam paturile ci c.... .
  Asa și în învățământ pana când nu se v-a schimba toată garda de profesori și asta nu înseamnă a nu ii mai utiliza pe cei actuali , nu , desființat titularizările orice post ocupat prin examen pe x ani după care din nou examen, fă ceva sa știe și ei ca sun acolo nu pt a trec x ore și ași lua salariul ci pentru a scoate tot cei mai bun din acel copil care a ajuns pe mana lor , indiferent ca e mediocru sau geniu. Nu așteaptă nimeni sa facă olimpici din copii slabi, dar sa vezi un progres parcă ai vrea. Tot corpul de profesori e de vina pentru ca a acceptat prostituția care e în educație dând diplome unor persoana care nu ar fi trebuit sa termine nici gimnaziul, acceptând bani sa treacă pe x sau y , toți cei care au tăcut, sunt la fel de vina ca și cel care a acceptat banul.Sistemul e putred și el e cel care necesita schimbare , iar orice schimbare făcută azi se va vedea în cel mai bun caz peste 10-15 ani .
 • +7 (7 voturi)    
  sa (Marţi, 13 februarie 2018, 17:02)

  lula [utilizator]

  ii opreasca cineva!!!
  astia ce viseaza noaptea pun in practica ziua si le muta directia copiilor de la luna la luna!

  bai nene, ia pune tu mana dracu si inspira-te din modele functionale de invatamant, nu din ce visezi tu noaptea sau discuti la un gratar cu prietenasii!
 • +10 (12 voturi)    
  incredibil (Marţi, 13 februarie 2018, 17:20)

  domnescu [utilizator]

  astia is nebuni, cum au ajuns la asa ceva?
  au vreun nepot cu media tezelor mai buna decat a anilor si vor sa intre la liceu?
 • +4 (8 voturi)    
  mi se pare mai cinstit sa se dea examen la liceu (Marţi, 13 februarie 2018, 17:21)

  bancher [utilizator]

  sau macar teste de evaluara nationala, in cadrul scolilor, si pe baza mediei fiecare copil sa fie distribuit la un liceu.
  Riscul sa se blocheze un elev e f mic, in schimb scapam de toti analfabetii si tziganii, care asa se trezesc elevi la liceu, cu note de 4 si 5.
  Eu am avut o gramada de tzigani in scoala generala, nu stiam cum sa scapam de ei, dar era obligatoriu sa vina la scoala (asa era atunci). Apoi am dat examen la liceu, ff greu examen, si am scapat de ei: nu a luat unul nota sa intre. Nu am auizit de un copil bun sa se blocheze din cauza tracului (oricum ei au emotii mai mici decat adultii), in schimb am scapat de toate loazele si analfabetii care ne urmareau in scoala generala.
  • 0 (0 voturi)    
   esti pe langa (Miercuri, 14 februarie 2018, 12:18)

   martel55 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   si acum se da examen, doar ca nu la liceu, ceea ce ar fi o mare greseala si o incurajare a coruptiei...evalurea aia e un examen, in care corectarea se face de alti professori decat cei din scoala si care nu au nici o idee cu optiunie d eliceu ale elevilor ca sa le poata influenta prin nota....problema e ca acum se intra la liceu chiar si cu 2 pentur ca trbeuie sa se completeze locurile, in loc sa se intre cu 5 sua chiar 7, iar restul sa ajunga pe late trasee educationale
  • 0 (0 voturi)    
   Acum intra pe locurile rezervate (Miercuri, 14 februarie 2018, 14:38)

   Mihail4321 [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   atat la liceu, cat si la facultate. Eventual le vand "albilor".
 • +13 (13 voturi)    
  Valabil (Marţi, 13 februarie 2018, 17:24)

  Cuca [utilizator]

  atata vreme cat tezele sunt a) cu subiecte unice si b) se corecteaza centralizat, ca sa se asigure un singur standard de notare.

  Ca sa nu-mi spuneti mie ca teza se "masoara" la fel intr-o scoala de elita si intr-o scoala generala din fundul satului Cuca Macaii, unde daca stii sa citesti si daca taica-tau e carciumar in sat, ai asigurat 10 pe linie.
  • +2 (2 voturi)    
   buna observatie (Miercuri, 14 februarie 2018, 6:40)

   toxx [utilizator] i-a raspuns lui Cuca

   cum s-a intamplat in ultimii ani la facultate: astia din Bucuresti si orasele mari isi rupeau genunchii sa invete, si veneau X si Y din vartoapele de jos cu media 10 pe linie in liceu si intrau in fata lor.
 • +11 (13 voturi)    
  Ce o tot invirte atita cu mediile? (Marţi, 13 februarie 2018, 17:54)

  IancuJianu [utilizator]

  Examen, nene. Examen pe specificul liceului si la revedere. Cine stie, bine, cine nu, la sapat capsuni, ca si acolo se iau bani buni...
 • -1 (1 vot)    
  sfarsitul reformei in invatamant (Marţi, 13 februarie 2018, 19:17)

  Paul_ [utilizator]

  Cred ca este timpul sa declaram reforma in invatamant "reusita".

  In consecinta, pentru a salva intamantul romanesc trebuie implementate de urgenta urmatoarele masuri:

  1. Programele raman cele care sunt.

  2. Contabilii de la MEC se transfera la ministerul finantelor si ajuta la distribuirea banilor direct scolilor conform principiului banul urmeaza elevul.

  3. Se desfiinteaza ministerul educatiei.

  4. Partea de control si examenul de bacalaureat o va asigura inspectoratele judetene. Prin tragere de sorti 3-4 inspectorate judetene se vor ocupa de redactarea subiectelor.

  5. Examenul de admitere in clasa a IX-a se organizeaza la nivelul liceelor, inspectoratele judetene avand rol de control.

  6. Peste 12 ani (3 generatii) se infiinteaza ministerul pentru 1 AN si analizeaza programele de studii. DUPA 1 AN pentru binele copiilor nostri ministerul educatiei se DESFIINTEAZA si se reinfiinteaza peste 12 ani.
 • -1 (1 vot)    
  un program (Marţi, 13 februarie 2018, 19:33)

  Dedalus [utilizator]

  Un program 10-50 :-)

  1) Finantarea urmeaza elevul
  2) Autonomie pentru licee, in ce priveste majoritatea programei
  3) Obligatii de transparenta pentru toate unitatile scolare -10 % din ore supuse inspectiei de spcialitate cu publicarea fisei de observatie
  4) Contracte de munca pe 4 ani pentru cadre didactice
  5) Reducerea posturilor din administratia publica la 50%
  6) Reducerea salariului minim pe economie la 50%
  7) Reducerea la 10% a posturilor ce necesita pregatire superioara
  8) Reducerea la 10% a bugetului pentru cercetare si invatamnant superior
  9) Reducerea ajutoarlor sociale la 10% din ce este in prezent ca suma
  10) Reducerea la 50% a impozitului pe profit
  11) Reducerea la 10% a numarului de rubrici cerute prin formularele ANAF
 • +3 (3 voturi)    
  Elevii romani, (Marţi, 13 februarie 2018, 19:56)

  soundtrack [utilizator]

  dupa ce ca n-au exercitiul invatarii, al lecturii, ci doar imprastierea pe net, nu-s capabili de mare lucru pentru ca nu le place absolut nimic si ii plictiseste chiar propria persoana. Nu le place lectura nici dragilor de parinti, tot timpul se plang de orice tine de educatie. Fara lectura nu se exerseaza gandirea, se pierd operatii si capacitati, Toata lumea e nemultumita de profesori, ca nu fac, ca nu dreg, ca nu le recunosc geniul sclipicios din familie, ca le predau inutilitati, ca nu-i pregatesc pentru viata si pentru milioanele de locuri de munca pentru care au luptat atat de tare cu guvernele post-decembriste ai lor parinti !! Cum e sacul asa si peticul! Cum e poporul, asa e si guvernul cu membrii sai educati de profesori prost platiti si sfidati de la al doile razbel mondial incoace! Le-ati luat toate parghiile de control, le-ati lasat directori politic turnati in scaune, i-ati amenintat cu tot felul de prostii si mai vreti performanta? Aveti performanta destula pentru asa tratament!! Elevii romani sunt inscrisi in clase superioare in occident si chiar si cei submediocri devin sef de clasa la matematica sau limbi straine. Ati votat cumpararea examenelor in schimbul lenei!!
 • +3 (5 voturi)    
  Examenul de admitere ! (Marţi, 13 februarie 2018, 20:11)

  Robert M [utilizator]

  Singura solutie corecta si transparesta este examenul de admitere la liceu.
  Celelalte metode sunt doar trucuri pentru a permite accesul unor nulitati in liceele bune.
  • 0 (0 voturi)    
   de ce (Miercuri, 14 februarie 2018, 12:21)

   martel55 [utilizator] i-a raspuns lui Robert M

   esti asa sigur ca e corect si transparent si nu va fi de fapt mai usor de fraudat de cei cu bani/cunostinte/relatii? e evident ca va fi mult mai usor sa cumperi subiecte de la un grup de 5-6 profesori cunsocuti decat acum cand se corecteaza in alte centre, de catre profesori necunsocuti si care mai mult nu au nici o legatura cu liceele la care intenitoneaza sa aplice elevul?
 • +3 (3 voturi)    
  Fumigena (Marţi, 13 februarie 2018, 20:47)

  Aburica [utilizator]

  Au cam dat-o in bara cu DNA-ul, au inflamat pe multi si acum baga fumigene pe toate planurile sa mute atentia publica.
 • +3 (3 voturi)    
  Media tezelor (Marţi, 13 februarie 2018, 21:29)

  dealucaragiale [utilizator]

  Adunata cu numarul de la pantof si imparita la pipatrat. Ce va mai trece prin cap, bai incultilor?!
 • 0 (0 voturi)    
  reforme-forme chiorâş (Miercuri, 14 februarie 2018, 0:06)

  Ilenuca1 [utilizator]

  "Materii" şi încă "de bază"! Odios! Nu întâmplător cca 2/3 din totalul elevilor se descurcă cel mai prost la "materiile de bază", deşi au un număr de ore de 2-5 ori mai mare (plus meditaţii obligatorii în şcoală) decât la celelalte "materii".
 • +1 (1 vot)    
  hahah (Miercuri, 14 februarie 2018, 6:31)

  toxx [utilizator]

  da ma, sa nu cumva sa le iasa fum din cap, daca invata la 2-3 materii in plus. Ei spera sa educe analfabetii functionali prin scoaterea din medie a celorlalte materii. Daca pe unul il intereseaza biologia, si vrea sa dea la un liceu de profil mai departe, de ce ii bagi pe gat istorie si geografie ca materii principale ? Stim cu totii cum se vor purta profesorii de la materiile astea: te vor pune sa inveti doar la alea, "pentru ca-s cele mai importante". Cand va venit un om normal la cap la ministerul asta , sa ofere elevilor mai multe ore practice, si un sistem educational care sa "vada" inca din clasa 1-4 inspre ce directie vrea un elev sa mearga, astfel incat in 5-8 si mai departe sa se focuseze pe materia aia. Altfel iar o sa avem o armata de absolventi care stiu de toate dar nu stiu nimic.
 • +1 (1 vot)    
  Cata prostie! (Miercuri, 14 februarie 2018, 6:39)

  Klaus_ [utilizator]

  Oare cum ar putea sa fie tezele testari nationale cu subiect unic? Ar trebui sa se dea toate in aceeasi zi si aceeasi ora. Daca sunt 5 clase paralele de a VII-a si un singur prof de geogra, e evident ca n-are cum sa fie in 5 locuri. E evident ca orarul in ziua tezei ar trebui modificatpt ca sigur nu au cum sa fie toate orele de geogra ls aceeasi ora in toata tara. Trebuie adusi profesori sa supravegheze. Si asta de doua - trei ori pr semestru, pt fiecare clasa V-VIII. Practic bulversezi toata scoala pentru o idee tampita la care incompetentii PSD s-au gandit 30 de secunde inainte sa o debiteze.
 • +2 (2 voturi)    
  of of si aoleu (Miercuri, 14 februarie 2018, 9:43)

  Dedalus [utilizator]

  Ideea "materiilor de baza" este total impotriva PISA.

  Un elev de clasa a VIII-a trebuie sa posede suficienta cultura generala pentru a-i asigura intelegerea societatii si fericirea, pana la urma

  ===

  Este ingrijorataore insa opinia parintilor. Cred acei parint ica vor avea copii fericiti daca ii indoapa cu "materii de baza"? Cred ei ca 4 ani la un liceu "bun" (desi mi-e greu sa cred ca se pot deosebi liceele intre ele) valoreaza cat toata copilaria lor pierduta?

  Numarul redus de comentarii la un subiect de o asemenea importanta denota dupa mine:
  a) cei care s-au prins de lipsa de sanse a eduicatiei in Romania au plecat in alte tari
  b) cei care au ramas in Ro sunt fie dezinteresati de orice dezbatere, fie convinsi ca "toceala" e calea "reusitei in viata".

  Vai de capul nostru,
 • 0 (0 voturi)    
  o greseala (Miercuri, 14 februarie 2018, 13:58)

  ancaionescu [utilizator]

  De ce ar trebui ca, din cauza incompetentei si rauvointei ministerului educatiei si a altor decidenti politici, elevii sa plateasca un pret extrem de ridicat - viitorul lor. Lasati-ne copiii in pace, ocupati-va de ce vreti voi - justitie, fiscalitate sau alte institutii care va ofera parghiile necesare coruptiei insa, mare grija la acest capitol, educatia copiilor nostri! E o mare greseala intr-un sistem de educatie gimnazial, in decursul caruia elevul isi formeaza o cultura generala, sa fie constrans sa traga tare doar la romana, matematica, plus geografie sau istorie. Practic se incurajeaza ignoranta si ierarhia de la varste inca fragede, iar rolul profesorilor ce predau alte materii ar fi doar unul decorativ. O pierdere in ce priveste educatia gimnaziala a copiilor nostri.
 • 0 (0 voturi)    
  Despre admitere (Miercuri, 14 februarie 2018, 14:52)

  Mihail4321 [utilizator]

  http://www.dw.com/ro/%C8%99coala-%C8%99i-efectele-perverse-ale-echit%C4%83%C8%9Bii/a-39656833


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...


Dosare blocate la tribunalHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version