O echipă de degustători români a devenit campioană mondială la cea de-a XI-a ediţie a „Campionatului Mondial de Degustare în Orb”, competiţie organizată pe 13 octombrie, în regiunea Provence, Franţa, de către cea mai prestigioasă publicaţie de vinuri din Hexagon, „La Revue du Vin de France”.

Echipa României - campioană mondială la degustarea vinului în orbFoto: Valentin Ceafalău

În cadrul concursului - singura competiţie de acest gen şi mărime organizată la nivel internaţional - echipele, formate din patru degustători şi un antrenor, au degustat în orb (fără a primi absolut nicio informaţie tehnică) şase vinuri albe şi şase vinuri roşii din întreaga lume. Pentru fiecare vin în parte, echipele trebuiau să identifice soiul, ţara, regiunea, anul de recoltă şi producătorul, fiecare criteriu fiind punctat diferit (cel mai important dintre ele fiind soiul de struguri).

Echipa, formată din Julia Scavo, Valentin Ceafalău, Horia Hasnaş şi Cosmin Udrea, antrenată de Radu Rizescu, a avut o primă jumătate de concurs mai puţin inspirată, dar în a doua jumătate, după mai multe identificări corecte ale vinurilor, a reuşit să urce pe prima treaptă a podiumului.

Echipa României a reuşit să identifice corect primele două vinuri, după care a avut o serie de trei vinuri fără punctaj, fapt ce a trimis-o către coada clasamentului. În a doua parte a competiţie, echipa tricoloră a avut o revenire fără precedent, depăşind cu un punct echipa Olandei. La ultimul vin din concurs, ambele echipe au identificat corect soiul şi ţara, diferenţa de un punct (108 puncte la 107) datorându-se faptului că România a identificat subregiunea (criteriu de 4 puncte), iar Olanda a identificat producătorul (criteriu de 3 puncte).

Podiumul a fost completat, pe locul trei, de echipa Danemarcei (95 de puncte), iar Franţa, ţara gazdă, s-a situat pe locul patru (94 de puncte).

Concursul a avut loc la Château Sainte-Roseline din Provence şi a reunit, pentru prima dată în istoria sa, echipe de degustători şi profesionişti în vinuri din 33 de ţări de pe 5 continente.