Un dialog cu Liviu Grigorică - enolog consultant la Domeniile Franco-Române din Dealu Mare, despre vinurile din soiul Pinot Noir, produse în România. Am aflat de ce sunt puţine vinuri româneşti din Pinot Noir, de ce producătorii autohtoni se feresc de acest soi, ce aşteptări are consumatorul român de la un Pinot Noir şi, nu în ultimul rând, despre Galeron Pinot Noir, un nou vin de la Domeniile Franco-Române.

Liviu Grigorică - enolog consultant la Domeniile Franco-Române din Dealu Mare, la interviul HotNews.ro / Drink InsiderFoto: Hotnews

Interviul integral:

Fragmente din interviu

De ce sunt puţine vinuri româneşti din Pinot Noir?

Pentru că sunt puţini producători care fac vin din Pinot Noir în România, iar o bună parte este exportat.

Câte hectare cultivate cu Pinot Noir avem în România?

Aproape 2.000 de hectare, din totalul de circa 160.000 de hectare cultivate cu viţa-de-vie.

De ce se face mult rozé din Pinot Noir?

O bună parte din Pinot Noir se vinifică sub formă de rozé, fiindcă, de cele mai multe ori, nu ai ce să faci cu Pinot Noir vinificat în roşu. Din Pinot Noir se poate face un rozé foarte plăcut (culoare, arome etc.), iar rozé-ul se poate vinde relativ repede. Pe de altă parte, Pinot Noir nu este un soi foarte agreat de către consumatorul român.

Domeniile Franco-Române, un producător de Pinot Noir cu tradiţie

Domeniile Franco-Romane sunt cunoscute în România, de mai bine de 20 de ani, pentru vinurile din Chardonnay şi Pinot Noir, deoarece iniţiatorul cramei, Denis Thomas (viticultor şi vinificator din Burgundia) a dorit să cultive în Dealu Mare aceste două soiuri, tradiţionale în regiunea sa natală. Chiar dacă piaţa românească nu a fost întotdeauna „prietenoasă” cu vinurile din Pinot Noir şi indiferent de succesul (sau insuccesul) în afaceri, Denis Thomas s-a încăpăţânat să facă vinuri din Pinot Noir în România. După preluarea cramei (în 2019) de către un grup de investitori români, tradiţia „burgundă” a cramei a fost păstrată.

Consumatorul compară Pinot Noir-ul românesc cu cel franţuzesc?

Acelaşi soi de strugure, plantat în regiuni diferite, va da vinuri diferite. Dacă ne referim la Pinot Noir - un soi care are foarte multe clone (variante), pariul este să găseşti clona potrivită pentru un anumit terroir (acea combinaţie unică de sol, climă, expunere solară etc.). Tocmai de aceea, multe vinuri din Pinot Noir nu seamănă cu varianta „originală” din Burgundia - o regiune cu un terroir unic, cu sute de ani de tradiţie şi cu un stil de vinificaţie bine definit.

De ce producătorii români se feresc de Pinot Noir?

În toate regiunile din lume unde soiul Pinot Noir are succes (Burgundia, Germania, Noua Zeelandă, California, Australia etc.), clima este mult mai rece. În România, majoritatea zonelor cultivate cu Pinot Noir sunt în sudul ţării – unde e mai cald şi strugurii acumulează mult prea repede zaharuri şi se obţine mai greu maturitatea fenolică (acel moment când taninurile sunt suple, fără senzaţii astringente). Provocarea care apare la Pinot Noir este să poţi face un vin bun din acest soi într-o zonă caldă şi sunt puţin producători în România dispuşi să-şi asume riscul.

Un vin autohton din Pinot Noir ar trebui să semene cu unul din Burgundia?

Nu există niciun motiv pentru ca un Pinot Noir de Dealu Mare să fie identic cu unul de Burgundia. În ultimii 10 ani, la nivel mondial, se vorbeşte de o „cabernetizare” a vinului din Pinot Noir – adică o tendinţă de consum a unui Pinot Noir mai intens colorat, cu nivel alcoolic mai ridicat, cu mai multă structură şi cu mai mult baric. Consumatorii se schimbă şi, în consecinţă, preferinţele lor se schimbă.

Ce aşteptări are consumatorul român de la un Pinot Noir?

În general, consumatorul român aşteaptă de la un vin roşu (inclusiv de la un Pinot Noir) o culoare foarte intensă, o structură opulentă, un nivel de alcool destul de ridicat şi o influenţa importantă a baricului. Este exact opusul unui Pinot Noir clasic, de Burgundia. De aceea producătorii români nu vinifică soiul Pinot Noir în stilul clasic franţuzesc. Prin urmare, vinul din Pinot Noir produs în România este în acord cu clima noastră şi cu cerinţele consumatorilor autohtoni.

Galeron Pinot Noir, un nou vin de la Domeniile Franco-Române

În momentul de faţă, la Domeniile Franco-Române, există un Pinot Noir în gama Vigneron, care e vinificat într-un stil apropiat de cel burgund, dar care exprimă şi caracteristicile podgoriei Dealu Mare. În curând, crama va lansa în piaţa un Pinot Noir diferit, în noua gamă Galeron, care va încerca să „bifeze” cât mai multe dintre dorinţele consumatorilor români. Acest vin va fi, aşa cum spune Liviu Grigorică, creatorul său, „un concentrat de Pinot Noir”.

Articol susţinut de Domeniile Franco-Române