​​După doi ani de pandemie și anularea suprataxării vinurilor din UE (introdusă în 2019 de către administrația Trump), piața de băuturi din Statele Unite ale Americii este în plină creștere. Franța și Argentina sunt principalele beneficiare ale acestui reviriment pe piața americană de vinuri și băuturi spirtoase.

Răzvan AvramFoto: Arhiva personala

Exporturile de vinuri franțuzești către Statele Unite au crescut cu 50%

Anul 2021 a marcat o creștere consistentă a exporturilor de vinuri și băuturi spirtoase din Franța către America de Nord, ca urmare a redresării economice post-Covid și a suspendării taxelor americane.

În ultimii 3 ani, exporturile de vinuri franțuzești către Statele Unite au înregistrat următoarea dinamică: 1.9 miliarde EUR (în 2019, înainte de pandemie), 1.4 miliarde EUR (în 2020) și 2.1 miliarde EUR (în 2021, depășind nivelurile din 2019).

Piața americană, extrem de favorabilă vinurilor din Franța

Statele Unite ale Americii sunt principala destinație de export pentru vinurile franțuzești (19% din totalul exporturilor de vin din Franța merge în SUA). Piața americană este în prezent în plină creștere, după doi ani de pandemie și eliminarea, în martie 2021, a suprataxării de 25% impusă, în octombrie 2019, pentru unele vinuri europene, de către administrația Trump.

Introducerea acestei taxe a avut ca efect creșterea prețurilor la vinurile franțuzești importate pe piața americană și a scăzut semnificativ, în ultimii doi ani, exporturile Franței către Statele Unite. În ianuarie 2021, chiar înainte ca Donald Trump să părăsească Casa Albă, taxa fusese extinsă și la Cogniac și Armagnac.

Exporturile Franței depășesc nivelurile pre-pandemie

La scară globală, exporturile franceze de vin au depășit, anul trecut, nivelul de dinainte de pandemie: 11.1 miliarde EUR în 2021, față de 9.8 miliarde EUR în 2019.

Ministrul delegat pentru Comerț Exterior al Franței, Franck Riester, a salutat „dinamica generală foarte bună la export” a vinurilor și băuturilor spirtoase franțuzești și a subliniat „succesul extraordinar” al produselor de lux precum „șampania, coniacul și vinurile grand crus de Bordeaux”.

Vinul argentinian merge la export mai bine ca niciodată, mai ales către Statele Unite

Guvernul argentinian s-a declarat și el foarte mulțumit de exporturile de vin din 2021: 0.81 miliarde USD pentru vinul îmbuteliat, un record absolut, care depășește chiar și cifra istorică de 0.78 miliarde USD din 2012.

Principalele țări care cumpără vin argentinian la sticlă sunt Statele Unite ale Americii, Regatul Unit, Brazilia, Canada și Țările de Jos, potrivit unui comunicat de presă al guvernului de la Buenos Aires. De asemenea, exporturile argentiniene de vin au crescut, în 2021 comparativ cu anul precedent, în Mexic, China, Franța, Elveția și Paraguay. Argentina produce în principal Malbec, Cabernet Sauvignon și Chardonnay.

Argentina, excedent comercial record în 2021

Excedentul comercial al Argentinei (diferența pozitivă dintre exporturi și importuri) a ajuns la aproximativ 15 miliarde USD în 2021, marcând astfel cel mai bun rezultat din ultimii zece ani.

Surse: AFP (Agence France-Presse), RVF (La Revue du Vin de France)