DRINK INSIDER SURVEY: Preţul vinului românesc, în 2022

de Răzvan Avram     HotNews.ro
Joi, 30 decembrie 2021, 11:02 Drink Insider


Răzvan Avram
Foto: Hotnews
Se va scumpi vinul românesc în 2022? Dacă da, când se vor produce creşterile de preţ, cu cât (procentual) şi, mai ales, de ce? Am pus aceste întrebări mai multor producători de vin din România, iar răspunsurile le puteţi citi în cele ce urmează.

Dana Sofia (Crama Basilescu)

Cererea este elastică pe această piaţă, mai ales în contextul actual. Input-urile au crescut: costul energiei, combustibilului, forţei de muncă, hârtie etc. Pentru a rămâne în piaţă, o parte din aceste creşteri de costuri vor fi susţinute de către producătorul român de vinuri. Creşterile de preţ vor fi inegale pe diverse segmente de calitate şi target consumatori: vinurile ieftine vor înregistra creşteri foarte mici sau deloc (targetul cu venituri mici), iar vinurile de calitate medie sau premium vor înregistra creşteri mici. În concluzie, creşterea preţurilor la vinuri va fi mică, ţinând cont de evoluţia economică, de pandemie şi de noul comportament de consum. Marja de profit a producătorului va scădea foarte mult.

Mircea Matei (Villa Vinea)

Estimez o creştere cuprinsă între 7% şi 10% determinată de creşterea costurilor de salarii, atât în vie cât şi în cramă şi de preţul materialelor de îmbuteliere, sticle, cutii, etichete, energie electrică, gaz, combustibilul pentru transport şi deplasare etc.

Gabriel Roceanu (Crama Oprişor)

În conjunctura actuală, economică şi socială, dominată de incertitudini şi imprevizibil, aş completa tema de dezbatere cu întrebarea: “ar avea succes piaţa vinului dacă şi-ar alinia preţurile, în valori absolute, la nivelurile impuse de masivele creşteri globale ale costurilor energiei şi ale materiilor prime?” Dacă ar fi să privim simplist evoluţia economiei mondiale, am vedea ultimele şase luni ale anului 2021 dominate de „breaking news”-uri despre creşteri majore ale preţurilor. Sunt evidente mişcările de preţ ale celor mai multe industrii macro, care produc resurse energetice şi materii prime, raportate la perioada similară a anului 2020. Ar trebui să găsim răspunsul la întrebarea: „de ce unii furnizori au crescut preţurile?” Nu cumva cererea din piaţă a devenit mai mare decât oferta? Se pare că răspunsul ar fi „da!” Oare este la fel şi în cazul industriei vinului? Cererea de vin este mai mare decât oferta? Se pare că nu. Şi uite cum am ajuns rapid la o ecuaţie extrem de dificil de rezolvat.

Costul input-urilor a crescut, oferta de vinuri din piaţa este din belşug, iar indicatorul “preţ” este deseori determinant pentru end-user în decizia de cumpărare. Cu toate că sunt puşi în faţa acestor provocări economice, producătorii din industria viti-vinicolă au totuşi şansa de a opera într-un domeniu în care obiectivul final - satisfacţia clientului - se construieşte din componente mult mai însemnate decât cifrele matematice. Din punctul nostru de vedere, orice criză economică ne obligă, în primul rând, să menţinem nealterată calitatea şi chiar să creştem valoarea organoleptică a vinurilor după fiecare recoltă. Am sentimentul că foarte mulţi producători de vinuri din România îşi doresc acelaşi lucru, iar strategia de dezvoltare a fiecăruia conţine componentă de calitate ca cel mai important avantaj competitiv. Bineînţeles că preţul de vânzare susţine orice business. Şi aici intervin mecanismele de optimizare a proceselor prin care orice producător îşi dimensionează producţia, atât în podgorie cât şi în cramă. În aşa fel încât, şocurile generate de creşterile de costuri ale energiei, combustibililor, materialelor etc. să aibă efecte minime în echilibrul calitate/preţ al fiecărui tip de vin vândut către consumator.

Ion Vladoi (Domeniul Vladoi)

În 2020 a fost secetă, iar producţia a fost redusă cu 30-40% faţă de normal. Anul 2021 a debutat cu ploi şi atac de mană după înfloritul viei, iar producţia a fost redusă cu 50% faţă de normal. În paralel s-au înregistrat scumpiri la fungicide cu 15-20%, la sticle şi dopuri cu 20-25%, iar vânzările au scăzut din cauza crizei sanitare. Nu în ultimul rând, salariile au fost ajustate cu 30-40% în plus pentru ca personalul să nu plece la alţi angajatori, sau în străinătate. În concluzie, o creştere a preţului de vânzare a vinului cu 25-30% s-ar justifica (din analiza costurilor), dar creşterea va fi mult mai mică, de circa 10%, diferenţa fiind susţinută de către producători.

Ciprian Roşca (Cramele Recaş)

Luând în considerare situaţia curentă, problema scumpirilor din 2022 va fi influenţată de un efect „în cascadă”, ca urmare a modificărilor preţurilor energiei electrice şi gazelor. Acestea au influenţat creşterea costurilor pentru materiile prime, logistică, marketing etc. Generând schimbări deja vizibile în scumpirile înregistrate de către furnizori. Chiar dacă aceste modificări au început să apară în ultima parte a anului 2021, până în momentul de faţă am ales să depunem eforturi pentru a menţine preţurile constante. Însă, luând în considerare fluctuaţia costurilor, pentru toţi factorii implicaţi în producţia şi îmbutelierea vinurilor, din ianuarie 2022, vom fi nevoiţi să ne conformăm pieţei pentru implementarea acestor schimbări. Creşterile vor avea în vedere un procent de minimum 7%, luând în considerare scumpirile aferente factorilor care influenţează costul final al unui vin la raft: materiile prime, costurile vinificării, maturării, energiei electrice folosite pentru îmbuteliere, logistică, marketing.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5178 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  pai (Joi, 30 decembrie 2021, 14:46)

  codrean [utilizator]

  In Romania sute-mii de hectare de "vii noi" intra pe rod in fiecare an ! Factorul acesta nu-l estimeaza nimeni ?
  Despre export - foarte important pentru acest domeniu la noi, mai ales in viitor - chiar nimic ?
  • +3 (3 voturi)    
   Producatorii romani… (Joi, 30 decembrie 2021, 15:46)

   mamaika [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   …nu sunt foarte interesati sa faca eforturi pentru a exporta. E mai comod sa vinzi acasa, unde piata absoarbe orice, iar publicul larg bea orice, din lipsa de educatie a vinului.
 • 0 (2 voturi)    
  pret exagerat (Vineri, 31 decembrie 2021, 18:49)

  Kornell [utilizator]

  In conditiile in care sunt necesari 1,3-1,4 kg de struguri de vin pt a obtine o sticla, restul sunt cheltuieli care pot fi manageriate si calculate. In Romania sunt sticle superbe, etichete exceptionale dar vinul este vandut la un pret MULT PREA MARE pt costuri - dupa principiul clasic "trag teapa ". Tot ce este peste 5 euro pe sticla NU SE JUSTIFICA in conditiile in care in afara poti gasi un vin cu renume, cu scor 90 in clasamente la acest pret iar la noi sunt branduri indoielnice
  • +3 (5 voturi)    
   1 kg de struguri Nebbiolo… (Sâmbătă, 1 ianuarie 2022, 7:51)

   mamaika [utilizator] i-a raspuns lui Kornell

   …de calitate, costa peste 4 EUR/kg. Iar productia strugurilor de calitate este mult mai redusa decat cea pe care o mentionati. Vinuri sub 5 EUR, pret de raft, sunt vinuri mediocre, ca sa fiu indulgent.
 • +1 (1 vot)    
  Cheap wines (Sâmbătă, 1 ianuarie 2022, 22:16)

  Val61 [utilizator]

  In State vinurile romanesti sunt cele mai ieftine ,sub cele moldovenesti sau armenesti la mare distanta de cele italienesti ,frantuzesti sau spaniole .
  • +1 (1 vot)    
   Sunt ieftine… (Duminică, 2 ianuarie 2022, 6:02)

   mamaika [utilizator] i-a raspuns lui Val61

   …pentru ca este alegerea producatorului de a exporta vinuri ieftine. btw, exista vinuri armenesti, georgiene si moldovenesti care dau clasa multor vinuri din Europa. Si, va rog, nu generalizati, exista mii de producatori in Franta, Italia si Spania care au game de vinuri sub 0,8EUR sticla ex-works.
 • -2 (2 voturi)    
  bine (Duminică, 2 ianuarie 2022, 8:19)

  codrean [utilizator]

  dar alea au un "brand" stabilit, vechi, cu un public-consumatori fideli. In faza asta, ai nostri n-au alta sansa ca sa se impuna. Desi chiar avem cateva vinuri foarte bune !
 • +1 (1 vot)    
  Scumpiri? (Duminică, 2 ianuarie 2022, 13:56)

  BARBADOS [utilizator]

  Scumpiţi-l cât vreţi, făceţi-l şi din surcele că, la banii ăştia, o să-l beţi singuri!


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by