​Un dialog cu Marian Olteanu - proprietar al Vinurilor Gramma, despre diferenţele dintre noţiunile de „private label” şi „etichetă personalizată”. Am aflat care sunt avantajele, pentru consumator, de a cumpăra din supermarket un „private label” de vin, dar şi cum poţi face cadou un vin cu o „etichetă personalizată”, pentru prieteni, clienţi sau parteneri de afaceri.

Marian Olteanu - proprietar Vinurile GrammaFoto: Captura YouTube

Interviul integral:

Fragmente din interviu:

Ce este un „private label”?

De obicei, un „private label” este un concept „business to business”, un proiect care implică un retailer şi un producător. Scopul este acela de a personaliza un vin (alegerea soiurilor, a stilului de vinificare, a etichetei şi a conceptului de marketing), de a externaliza producţia (care cade în sarcina cramei) şi de a-l vinde într-un anume lanţ de supermarketuri, cunoscând foarte bine profilul potenţialului cumpărător.

Avantajele unui „private label”, din perspectiva consumatorului

Retailerul, care pune la punct un „private label” împreună cu producătorul de vin, are proceduri interne bine puse la punct (fiind, de obicei, o corporaţie) şi poate oferi consumatorului garanţia respectării standardelor de calitate. De asemenea, preţul la raft al vinului reflectă nivelul de calitate şi, de cele mai multe ori, este corect optimizat, deoarece negocierea cu producătorul se face pe volume mari. În general, un producător de vin care aduce o etichetă proprie pe raftul unui supermarket, va avea costuri suplimentare (logistică, taxe de listare etc.) faţă de cazul unui „private label” negociat cu retailerul respectiv. Prin urmare, de cele mai multe ori, un „private label” costă (la raft) mai puţin decât o etichetă proprie a unei crame.

Hanul Boieresc, un „private label” Gramma pentru reţeaua Penny Market

În prezent Vinurile Gramma sunt implicate într-un proiect de tip „private label” împreună cu reţeaua Penny Market. Este vorba, de fapt, despre un co-branding, adică atât brandul Penny (Hanul Boieresc), cât şi logo-ul Gramma apar pe eticheta principală, astfel încât responsabilitatea calităţii să fie împărţită, în mod egal, între retailer şi cramă şi să existe o dublă garanţie pentru consumator, cât şi un preţ atractiv.

Ce este o etichetă personalizată?

O etichetă personalizată este un concept care poate să intre şi în zona „business to consumer”. Clienţii finali pentru acest tip de produs pot fi atât persoane fizice (consumatori care au un eveniment şi vor să-şi personalizeze vinul pentru această ocazie), cât şi persoane juridice (firme care vor să ofere cadouri angajaţilor, partenerilor sau clienţilor). Se poate merge de la o simplă inserţie de logo pe eticheta standard a cramei, până la o grafică făcută „de la zero”. Eticheta personalizată este, de cele mai multe ori, destinată produselor de tip cadou.

De ce să faci cadou o sticlă cu „etichetă personalizată”?

Pentru ocazii „mai prietenoase”, când nu vrei neapărat să faci cadou un vin cu un brand notoriu (de obicei mai scump) şi vrei să transmiţi un mesaj mai jovial, poţi alege să personalizezi o etichetă de vin cu un mesaj personal şi creativ.

Ce contează mai mult la o sticlă personalizată: vinul sau eticheta?

Ambele elemente contează, în egală măsură. Degeaba concepi o etichetă din materiale scumpe, dacă o lipeşti pe o sticlă de vin de calitate inferioară. Totodată, poţi avea un vin foarte bun, dar dacă lipeşti pe sticlă o etichetă urâtă, acest lucru se va răsfrânge negativ şi asupra vinului. Percepţia noastră asupra gustului e legată şi de ceea ce vedem pe etichetă.

Cadourile personalizate, doar de sărbători?

În urmă cu câţiva ani, cadourile personalizate se făceau doar ocazional (Paşte, Crăciun, zile de naştere sau alte aniversări). În ultima vreme, segmentul de vinuri personalizate pentru cadou este în creştere şi mai ales la nivelul companiilor, acest tip de produs este folosit tot mai des. Practic, vinul a devenit un instrument de marketing folosit de către clienţii Vinurilor Gramma pentru a-şi promova propriile produse sau servicii. Vinul este foarte potrivit acestui scop, pentru că e plin de înţelesuri şi simboluri, având, totodată, o mare încărcătură culturală şi emoţională.

Un cadou spune ceva despre cel care-l oferă sau despre cel care-l primeşte?

Cadoul spune, în primul rând, ceva despre cel care îl oferă. Bugetul alocat, spre exemplu este o primă „declaraţie”. Cadoul spune, în egală măsură şi ceva despre cel care îl primeşte, datorită faptului că trebuie luate în considerare gusturile acestuia. În concluzie, un cadou defineşte, mai întotdeauna, tipul de legătură care există între cel care oferă şi cel care primeşte.

Articol susţinut de Paharnicul.ro