​​Asociaţia interprofesională „SudVinBio”, care îi reuneşte pe producătorii francezi de vin ecologic, a mandatat compania de analiză londoneză IWSR să facă un studiu specializat care urmăreşte perspectivele de vânzare la export a vinurilor BIO, până în 2022. Se pare că pieţele favorabile sunt, în special, cele americane şi britanice.

Logo oficial UE pentru vinuri certificate BIOFoto: Comisia Europeana

În Europa, se bea BIO la greu

Cu o creştere de 104% între 2012 şi 2017, Europa este zona geografică fruntaşă în privinţa consumului de vinuri liniştite BIO. Germania, Franţa, Regatul Unit şi Suedia sunt ţările unde consumul de vin provenit din culturi ecologice reprezintă mai mult de jumătatea consumului la nivel mondial. În următorii cinci ani, aceste ţări vor continua să deţină un loc fruntaş, dar Statele Unite vin puternic din urmă.

Mai mult BIO şi în SUA

În următorii cinci ani, consumul american de vinuri liniştite va urma trendul ascendent, iar cel de vinuri BIO va creşte cu 14,3%. Consumatorii americani sunt, se ştie, sensibili privind chestiunile legate de sănătate, de mediu şi de bunăstarea vieţuitoarelor. Vinurile BIO consumate în SUA sunt de provenienţă naţională, într-un procent de 72%, restul fiind vinuri de import. Totuşi, conform studiului IWSR, consumul de vin BIO până în 2022 va rămâne unul de nişă, cu doar 2,6% cotă de piaţă. Trebuie spus că amatorii americani de vinuri BIO fac parte din generaţia millenials (născuţi între începutul anilor ‘80 şi mijlocul anilor ’90), sunt preponderent de sex feminin şi locuiesc în marile aglomeraţii urbane (New York, Los Angeles, Chicago).

De trei ori mai mult în UK, în ciuda Brexit

IWSR a făcut şi profilul consumatorului britanic de vinuri BIO. Este deja amator de vin sau de produse BIO în general. Aparţine unei clase cu posibilităţi materiale şi locuieşte în mediul urban. Pentru el, BIO înseamnă calitate şi sănătate. Deşi în Marea Britanie consumul de vin, în general, este în uşor declin, cel de vinuri BIO e în creştere. Consumul de vinuri BIO s-ar putea tripa în Marea Britanie, până în 2022, pentru a atinge 9% din consumul total de vin. Potenţialul de creştere este mare, în ciuda Brexit! Mai trebuie adăugat că supuşii Majestăţii Sale îşi cumpără vinurile, cu precădere, din supermarketuri (70%), dar achiziţiile online sunt în creştere. Vinurile BIO provin în principal din Franţa (27%), Italia (24%) şi Spania (21%).

Top 10 ţări care preferă producţia ecologică

În lume, Germania este prima ţară consumatoare de vinuri BIO (23,9% cotă de piaţă), urmată de Franţa (16,4%), care preferă producţia autohtonă de vinuri liniştite ecologice. Pe locul trei se află Marea Britanie (10,2%). În Statele Unite (locul patru mondial, cu 7,9% cotă de piaţă), trei sferturi din vinurile BIO provin din producţia naţională. Vinurile ecologice importate în America sunt din Italia (12%), Franţa (6%), Spania (5%). Topul ţărilor consumatoare de vinuri BIO mai include Suedia, Japonia, Austria, Italia, Spania şi Ungaria (cu 2% cote de piaţă).

Vinurile BIO rămân produse de nişă

Până în 2022, vinurile BIO se vor cumpăra în cantitate mai mare, dar vor continua să rămână produse de nişă. Proporţia de vinuri BIO consumată la nivel mondial va depăşi uşor 3%. Ar putea să crească consumul şi pe pieţele mai mici, precum cele din Spania, Norvegia şi Africa de Sud, în timp ce Franţa şi Germania vor rămâne lideri la acest capitol, la concurenţă cu Statele Unite. Mai trebuie spus că Germania rămâne piaţa cea mai importantă pentru vinurile BIO roşii şi albe, în timpă ce Franţa înregistrează cel mai mare consum pe vinuri BIO rozé.