​Drink Insider tips: Dacă bem doar un pahar sau două, cu restul vinului din sticlă, ce facem?

de Răzvan Avram     HotNews.ro
Marţi, 26 ianuarie 2021, 9:26 Drink Insider


Răzvan Avram
Foto: DrinkInsider
​​Vă place să beţi un pahar de vin, alb, rozé sau roşu, la sfârşitul unei zile de muncă? Evident! Dar ce faceţi cu restul vinului din sticlă? De obicei, butelia va lua drumul frigiderului, asta după ce îi repuneţi dopul original, sau un dop special, în cazul fericit în care aveţi o pompă de vid pentru vin.

În ambele situaţii, vinul se va altera, în câteva zile: ceva mai repede dacă îi puneţi dopul original şi ceva mai lent, dacă folosiţi pompa de vid. Durata de viaţă a unui vin deschis şi păstrat la rece variază între 1-2 zile, până la maximum o săptămână. Desigur că totul depinde şi de calitatea vinului, dar, oricât de bun ar fi acesta, mai mult de o săptămână, rar se poate păstra un vin deja deschis.

Şi totuşi, nu trebuie să disperaţi, fiindcă s-a inventat o soluţie pentru a nu mai irosi vinul şi pentru a-l păstra mai multe săptămâni, fără să se altereze: „Wine Squirrel Decanter”. Este vorba despre un decantor paradoxal şi ingenios în acelaşi timp, care, în loc să accelereze aerarea, încetineşte foarte mult degradarea vinului şi împiedica contactul acestuia cu aerul. Cum funcţionează acest dispozitiv simplu şi totuşi extrem de eficient, puteţi vedea în filmul de mai jos:



Desigur, acest articol porneşte de la prezumţia că, dintr-o sticlă de vin proaspăt deschisă, veţi bea doar un pahar (hai, două!). Dacă insă aţi reuşit să terminaţi sticla, singur sau ajutat de un prieten (situaţie regretabilă şi nerecomandabilă, deopotrivă), dispozitivul de mai sus nu vă mai e de niciun folos. Probabil, în cazul acesta, cel mai util ar fi să vă hidrataţi cu o sticlă întreagă de apă plată.




Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.














25667 vizualizari

  • -1 (5 voturi)    
    Chiar asa (Marţi, 26 ianuarie 2021, 18:39)

    dannad [utilizator]

    Ma intreb grecii si romanii ce foloseau? Ei erau veritabili profesionisti in domeniu. Imi aduc aminte ca grecii considerau barbari pe toti cei care nu amestecau vinul cu apa.
    • +3 (5 voturi)    
      HaHa (Marţi, 26 ianuarie 2021, 20:37)

      _Un stelist_ [utilizator] i-a raspuns lui dannad

      Cum aduc îți aduci aminte că aia, acum sute de ani, considerau barbari pe cei nu beau șpriț? Câți ani ai?
      Poate îți amintești că ai citit de curând un articol care zicea asta...
  • +15 (15 voturi)    
    Eu (Marţi, 26 ianuarie 2021, 19:37)

    Ciprian1979c [utilizator]

    n-am avut niciodata problema asta :))))))))))))))))
    (sa mai ramana bautura)
  • +9 (9 voturi)    
    Ete na! (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 11:49)

    Maica Reteza [utilizator]

    Păi soluția era clară și înainte: bei numai un pahar, maxim două de vin, și știi cum e, după aia deja te simți alt om. Păi și omul ăla nu bea și el un pahar de vin?
  • +2 (2 voturi)    
    Solutia simpla este: (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 14:40)

    clint [utilizator]

    Iti cumperi o sticla de vin mica, de 375 ml, adica jumatate fata de una normala,de 750, o bei si nu o arunci, se gasesc.

    Cand ai o sticla mare pe care nu vrei sa o bei toata, desfaci si torni jumatate in sticla asta. iar cealalta jumatate o bei, asta inseamna vreo 2-3 pahare de 150ml. A doua zi sau cand mai vrei sa bei, repeti procesul cu ce ramane.
    Din experienta mea si cu alte sticle de alte marimi, aceasta este dimensiunea optima care garatneaza experiente repetabile. O sticla mai mare sau mai mica inseamna experiente cu mai mult sau mai putin vin intr-o zi in detrimentul alteia, ceea ce nu are rost.


    Altfel, i-as recomanda celui care isi face reclama produsului sa foloseasca exprimari mai putin tendentioase.
    O sticla de vin are vreo 5 pahare, bauta in doi inseamna 2.5 pahare, ceea ce inseamna " (situaţie regretabilă şi nerecomandabilă, deopotrivă)", insa un pahar, hai doua, este acceptabil. Diferenta de la acceptabil la nerecomandat e de 0.5 pahare de fiecare.
    Ca unul care nu beau foarte des, tind sa nu fiu de acord, in fine...
  • 0 (0 voturi)    
    Problema este interesanta si intrebarea... (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 15:06)

    Lucky1 [utilizator]

    ...este pertinenta.
    Pentru ca, daca pentru un vin ieftin sau consumator "insetat" intrebarea este futila, pentru un connoisseur si un vin scump, chestiunea este vitala.

    Cel mai bun remediu la aceasta chestiune este un dispozitiv special numit Coravin, care costa in jur de $200, si care consta in principal dintr-o pompa in forma de pistol, dotat cu un ac ca de seringa, de o dimensiune "veterinara", care perforeaza dopul de pluta si introduce in sticla o usoara presiune produsa de o butelie de CO2 (ca la un sifon) si care conduce la extragerea vinului direct in paharul din care va fi baut.
    Sistemul se foloseste in special la restaurante unde se serveste un vin extra scump, de peste $300, $400 sticla.vinul fiind consumat in portii de 200ml, sau la degustari speciale.
    Dar sunt oameni bogati si in Romania care isi permit un astfel de lux, macar si doar ca extravaganta...
  • +4 (4 voturi)    
    depinde de pahar... (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 15:28)

    Pacala se intoarce [utilizator]

    depinde de pahar... sunt pahare in care trebuie sa torni doua sticle ;)
  • 0 (0 voturi)    
    @clint (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 16:59)

    Lucky1 [utilizator]

    ...sticla de 375 ml nu se foloseste pentru vinuri deosebite, scumpe intru-cat prezinta cateva dezavantaje, in special in ceea ce priveste prezervarea calitatii vinului. La sticlele mici raportul volum aer/vin este dublu fata de sticla de 750ml deci invechirea in sticla nu se recomanda. De retinut ca aromele pretioase vinul nu le capata in butoi ci in sticle. In plus, costul este mai ridicat, raportat la cantitatea neta de vin, doua sticle, doua dopuri, doua etichete, volum de transport marit, etc - costuri si manopera in plus.
  • +1 (1 vot)    
    am inceput (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 18:08)

    Wn [utilizator]

    un butoi de 600 litrii. acum trebuie sa beau ce a ramas ?
  • 0 (0 voturi)    
    simplu (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 18:10)

    costelo999 [utilizator]

    daca ramine in sticla ii pun dopu o bag in frigider si o beau aa doua zi, cind are un gust mai bun pt ca ee mai putin si eventual mai deshid una
  • 0 (0 voturi)    
    Eu (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 18:29)

    savatuf [utilizator]

    credeam ca principala problema a vinului ar fi ca este ..prea putin.
  • 0 (0 voturi)    
    3-4 seturi de pahare (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 20:21)

    Parzivall [utilizator]

    Eu am de exemplu un pahar de 800ml, 6 de 375ml vreo 8 de 250ml si un set de 10 pahare a 1000ml. Nu am probleme cu ramasul in sticla, cand vreau sa beau doar un pahar, utilizez paharul cel mai mare. Nevasta e in alta liga, paharelele ei is mai mic, din cauza faptului ca ea bea ice wines mostly.
    ps: jumatate de sticla cu vin in casa? Pe la cine am vazut, ala avea probleme mintale!
  • 0 (0 voturi)    
    @Lucky1 - nu ai inteles nimic... (Miercuri, 27 ianuarie 2021, 21:42)

    clint [utilizator]

    Nu am zis sa bei doar la 350ml, ci sa iti iei o sticla de dimensiunea asta, una singura si o pastrezi. Bei vin normal, la 750ml dar cate o jumatate de sticla, restul o pui in sticla de 350, daca se poate, cu mai putin aer. E o solutie simpla, recomandata de cunoscatori de vinuri. Ei recomanda sticle de mai multe marimi, 500ml, 250ml, ca sa poti pune vinul ramas in una din ele, in functie de cat ai chef sa bei. Cum spuneam, mie mi se potriveste cea de 350ml.
  • 0 (0 voturi)    
    @flint (Joi, 28 ianuarie 2021, 0:02)

    Lucky1 [utilizator]

    Eu cred ca am inteles exact ce ai spus. Numai ca tu nu intelegi ca fiecare contact cu oxigenul este fatal pentru vine.
    Ca sa intelegi mai bine, la imbutelierea vinului, sticla mai intai este purjata cu argon (un gaz inert) care scoate aerul atmosferic din sticla (care contine oxigen)si apoi umple sticla cu vin dupa care imediat se pune dopul. Cu un instrument special se masoara diferenta de presiune din sticla de vin si se ajusteaza presiunea din sticla a gazului inert pana ce observi ca presiune din sticla fata de acea exterioara, din atmosfera, este egala. deci dopul nu este supus nici unei presiuni, pozitiva sau negativa.
    Ti-am dat toate aceste detalii ca sa intelegi cat este de important ca vinul sa fie protejat contra contactului cu oxigenul.
    Daca vrei sa intelegi toate "secretele" legate de vin trebuie sa faci o facultate de Oenologie, chimie. Si nici atunci nu poti spune ca stii tot, cum poate crezi tu, si multi altii, acum. Eu sunt inginer de profesie dar pentru a sti sa fac vinul am urmat si cursurile de viticultura si oenologie la UC Davis in California. Toate lucrurile in viata trebuie facute temeinic, cat poti de bine.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by