Drink Insider tips: Dacă bem doar un pahar sau două, cu restul vinului din sticlă, ce facem?
În ambele situaţii, vinul se va altera, în câteva zile: ceva mai repede dacă îi puneţi dopul original şi ceva mai lent, dacă folosiţi pompa de vid. Durata de viaţă a unui vin deschis şi păstrat la rece variază între 1-2 zile, până la maximum o săptămână. Desigur că totul depinde şi de calitatea vinului, dar, oricât de bun ar fi acesta, mai mult de o săptămână, rar se poate păstra un vin deja deschis.
Şi totuşi, nu trebuie să disperaţi, fiindcă s-a inventat o soluţie pentru a nu mai irosi vinul şi pentru a-l păstra mai multe săptămâni, fără să se altereze: „Wine Squirrel Decanter”. Este vorba despre un decantor paradoxal şi ingenios în acelaşi timp, care, în loc să accelereze aerarea, încetineşte foarte mult degradarea vinului şi împiedica contactul acestuia cu aerul. Cum funcţionează acest dispozitiv simplu şi totuşi extrem de eficient, puteţi vedea în filmul de mai jos:
Desigur, acest articol porneşte de la prezumţia că, dintr-o sticlă de vin proaspăt deschisă, veţi bea doar un pahar (hai, două!). Dacă insă aţi reuşit să terminaţi sticla, singur sau ajutat de un prieten (situaţie regretabilă şi nerecomandabilă, deopotrivă), dispozitivul de mai sus nu vă mai e de niciun folos. Probabil, în cazul acesta, cel mai util ar fi să vă hidrataţi cu o sticlă întreagă de apă plată.
Poate îți amintești că ai citit de curând un articol care zicea asta...
(sa mai ramana bautura)
Cand ai o sticla mare pe care nu vrei sa o bei toata, desfaci si torni jumatate in sticla asta. iar cealalta jumatate o bei, asta inseamna vreo 2-3 pahare de 150ml. A doua zi sau cand mai vrei sa bei, repeti procesul cu ce ramane.
Din experienta mea si cu alte sticle de alte marimi, aceasta este dimensiunea optima care garatneaza experiente repetabile. O sticla mai mare sau mai mica inseamna experiente cu mai mult sau mai putin vin intr-o zi in detrimentul alteia, ceea ce nu are rost.
Altfel, i-as recomanda celui care isi face reclama produsului sa foloseasca exprimari mai putin tendentioase.
O sticla de vin are vreo 5 pahare, bauta in doi inseamna 2.5 pahare, ceea ce inseamna " (situaţie regretabilă şi nerecomandabilă, deopotrivă)", insa un pahar, hai doua, este acceptabil. Diferenta de la acceptabil la nerecomandat e de 0.5 pahare de fiecare.
Ca unul care nu beau foarte des, tind sa nu fiu de acord, in fine...
Pentru ca, daca pentru un vin ieftin sau consumator "insetat" intrebarea este futila, pentru un connoisseur si un vin scump, chestiunea este vitala.
Cel mai bun remediu la aceasta chestiune este un dispozitiv special numit Coravin, care costa in jur de $200, si care consta in principal dintr-o pompa in forma de pistol, dotat cu un ac ca de seringa, de o dimensiune "veterinara", care perforeaza dopul de pluta si introduce in sticla o usoara presiune produsa de o butelie de CO2 (ca la un sifon) si care conduce la extragerea vinului direct in paharul din care va fi baut.
Sistemul se foloseste in special la restaurante unde se serveste un vin extra scump, de peste $300, $400 sticla.vinul fiind consumat in portii de 200ml, sau la degustari speciale.
Dar sunt oameni bogati si in Romania care isi permit un astfel de lux, macar si doar ca extravaganta...
ps: jumatate de sticla cu vin in casa? Pe la cine am vazut, ala avea probleme mintale!
Ca sa intelegi mai bine, la imbutelierea vinului, sticla mai intai este purjata cu argon (un gaz inert) care scoate aerul atmosferic din sticla (care contine oxigen)si apoi umple sticla cu vin dupa care imediat se pune dopul. Cu un instrument special se masoara diferenta de presiune din sticla de vin si se ajusteaza presiunea din sticla a gazului inert pana ce observi ca presiune din sticla fata de acea exterioara, din atmosfera, este egala. deci dopul nu este supus nici unei presiuni, pozitiva sau negativa.
Ti-am dat toate aceste detalii ca sa intelegi cat este de important ca vinul sa fie protejat contra contactului cu oxigenul.
Daca vrei sa intelegi toate "secretele" legate de vin trebuie sa faci o facultate de Oenologie, chimie. Si nici atunci nu poti spune ca stii tot, cum poate crezi tu, si multi altii, acum. Eu sunt inginer de profesie dar pentru a sti sa fac vinul am urmat si cursurile de viticultura si oenologie la UC Davis in California. Toate lucrurile in viata trebuie facute temeinic, cat poti de bine.