​Articol susţinut de Paharnicul.ro

VIDEO INTERVIU Mihaly Denes - enolog, Villa Vinea: "Argilla a început ca un experiment, dar, fiindcă vinul a evoluat foarte bine, a fost îmbuteliat şi scos pe piaţă"

de Razvan Avram     Smile Media
Marţi, 15 decembrie 2020, 9:50 Drink Insider


Mihály (Misi) Dénes
Foto: Captura YouTube
Mihály (Misi) Dénes, enologul Villa Vinèa, a acceptat provocarea unui dialog la distanţă despre Argilla 2016, primul vin super premium al cramei. În cadrul interviului acordat lui Răzvan Avram, pentru Drink Insider by HotNews.ro, Misi Dénes a explicat cum s-a născut vinul Argilla, dar a vorbit şi despre potenţialul de maturare al soiurilor albe de pe Târnave, despre evoluţia diferită a vinului îmbuteliat în sticla standard versus sticla magnum şi despre rolul „de explorator” al unui vinificator. Nu în ultimul rând, enologul Villa Vinèa a dezvăluit, în premieră, alte două proiecte de vinuri super premium ale cramei.

Interviul integral:Fragmente din interviu:

Primul vin super premium de la crama Villa Vinèa


Este vorba despre Argilla 2016, un cupaj din 3 soiuri albe (Sauvignon Blanc, Fetească Regală şi Fetească Alba), îmbuteliat în sticlă magnum (1,5 litri).

Numele vinului vine de la solul argilos pe care creşte viţa-de-vie în podgoria de la Villa Vinèa, situată pe Târnava Mică.

Ideea care a stat la baza vinului Argilla a fost aceea de a depăşi actualul vârf de gamă alb, Diamant (un cupaj de Fetească Regală şi Fetească Albă). Practic, la Diamant s-a adăugat Sauvignon Blanc şi s-a făcut o maturare de 3 ani şi jumătate, mai întâi în baric şi apoi în sticlă. Echipa care a realizat vinul (enologul Misi Denes şi consultantul italian Celestino Lucin) susţin că, în acest caz, „elevul şi-a depăşit profesorul”. Cu alte cuvinte Argilla a depăşit Diamantul.

Pentru Argilla, a fost aleasă sticla magnum (1,5 litri)

După 10 ani de experimente, Misi Dénes a ajuns la concluzia că potenţialul de maturare al vinurilor albe din podgoria Villa Vinèa este unul foarte bun.

Înainte de îmbuteliere, Argilla a fost maturat în baric din lemn de stejar, timp de 1 an şi jumătate.

Maturarea în sticlă de 1,5 litri este mai lentă şi evoluţia (calitatea) vinului este mai bună decât în cazul sticlei standard de 0,75 litri. De aceea, vinul Argilla a fost îmbuteliat în magnum şi lăsat la maturat, încă 2 ani, în sticlă.

O lansare pentru luna decembrie 2020

Vinul Argilla 2016 a fost îmbuteliat în august 2018, are peste 2 ani de maturare în sticlă şi este deja pregătit pentru consum.

Lansarea pe piaţa va avea loc în luna decembrie 2020. Sticla magnum este una foarte elegantă, cu eticheta principală sablată, eticheta spate tipărită pe un suport transparent şi capişonul din ceară argintie.

Rolul enologului este şi acela de a fi un explorator

Menirea unui vinificator nu este doar aceea de a face vinuri bune în fiecare an, dar şi de a testa, de a explora şi de a crea în permanenţă ceva nou.

Spre exemplu, la Argilla, totul a început ca un experiment, dar, datorită faptului că vinul a evoluat extrem de bine, a fost îmbuteliat şi scos pe piaţă.

Argilla, un vin realizat într-o ediţie foarte limitată

S-au făcut în total doar 450 de litri (2 baricuri de 225 litri) de Argilla, din care s-au îmbuteliat exact 283 de sticle magnum de 1,5 litri.

Vinul Argilla va fi o raritate, atât din punct de vedere al calităţii, cât şi din cauza cantităţii foarte reduse puse în vânzare.

Vinul va putea fi găsit, după jumătate lunii decembrie 2020, pe site-ul Villa Vinèa, în câteva locaţii premium de HoReCa şi în unele vinoteci.

Argilla valorizează soiurile locale


Vinul Argilla se încadrează în filosofia Villa Vinèa de valorizare a soiurilor locale româneşti (Fetească Alba şi Fetească Regală), dar şi a soiurilor cultivate tradiţional în podgoria Târnavelor (Sauvignon Blanc).

În compoziţia vinului Argilla, soiul Sauvignon Blanc aduce o componentă aromatică şi sprijină, printr-o structură bogată şi elegantă, tandemul autohton de Fetească Regală şi Fetească Alba.

Acest vin demonstrează că soiurile româneşti pot ajunge, cu puţin sprijin, la performanţe deosebite.

Cuvée Celést 2016, un spumant brut unic în România

În 2016, crama Villa Vinèa a mai cumpărat o podgorie de 40 de hectare, situată în localitatea Găneşti. Via a aparţinut unui francez care a plantat aici, în 2009, Chardonnay şi Pinot Noir (clone speciale pentru vin spumant). Producţia de struguri obţinută din această vie a intrat, pentru prima dată, în compoziţia ediţiei 2016 a spumantului Cuvée Celést.

Cuvée Celést 2016 e obţinut dintr-un cupaj de Pinot Noir, Chardonnay şi Riesling de Rin. Pinot Noir şi Chardonnay aduc eleganţă şi structură vinului, iar Rieslingul aduce aciditate şi prospeţime.

Spumantul este realizat prin metoda tradiţională (a doua fermentare în sticlă), cu maturare în sticlă timp de peste 3 ani. Vinul este brut (chiar pe pragul spre spre extra-brut), adică foarte sec, dar extrem de plăcut din punct de vedere gustativ.

Cuvée Celést (ca şi Argilla) este un vin de gastronomie, ce poate însoţi cu succes preparatele culinare pe bază de peşte, fructe de mare etc.

Villa Vinèa pregăteşte alte două vinuri super premium

Crama de pe Târnava Mică are în plan realizarea unui spumant super premium din Fetească Regală 100%, maturat timp de 5 ani în sticlă. Acest vin va face parte dintr-o gamă peste Cuvée Celést.

Va urma şi o variantă de Argilla roşu, din Fetească Neagră, Zweigelt, Merlot şi Pinot Noir.

​Articol susţinut de Paharnicul.ro
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


3463 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Felicitări pentru interviu! (Marţi, 15 decembrie 2020, 16:31)

    patrick_higher [utilizator]

    E nevoie de cât mai multe asemenea interviuri, luate adevăraților profesioniști, din diverse domenii. Așa vedem că există și oameni serioși, pregătiți, pasionați, iar, pe de altă parte, ne mai ferim de enervările create de „latura” cealaltă - neprofesionalismul, impostura, incompetența etc. mult prea mult prezente în articolele și emisiunile presei noastre.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by